×

Ce ii deosebeste pe sportivii de elita de restul sportivilor

22 Apr 2021 10:33 | Mental Coaching | 4576 Vizualizari
Ce ii deosebeste pe sportivii de elita de restul sportivilor

Cum se deosebesc sportivii de elita de restul sportivilor?

In general, "restul" sportivilor obisnuiesc sa se defineasca prin limitarile lor: "Sunt mai mic decat ceilalti", "eu nu sunt la fel de rapid ca ceilalti", "sunt cel mai scund dintre toti", "antrenorul are ceva cu mine" etc.

Atunci cand te vei focusa pe limitarile tale, pe slabiciunile tale, pe ceea ce consideri ca nu ai, nivelul tau de pregatire va avea de suferit.

Inaltimea, tehnica, forta, conditia fizica sunt intr-adevar atribute valoroase pentru un sportiv insa nu sunt atributele cheie ale unui sportiv de elita.

Am vazut cu totii jucatori de basket nu foarte inalti pe care ii regasim pe Hall of Fame. Vedem jucatori de tenis de elita care nu au cel mai puternic serviciu sau atleti care si-au facut numele cunoscut nu neaparat prin faptul ca au iesit mereu primii. Ca sa nu mai dam exemplu pe Messi pe care daca l-ai fi vazut cand era copil (micut, fara forta si cu probleme destul de mari de sanatate) nu ai fi pariat niciun banut pe el va ajunge ... NU un fotbalist bun, ci cel mai bun fotbalist al lumii.

Diferentiatorul principal care separa sportivii de elita de ceilalti sportivi este MUNCA!

Este foarte important de inteles faptul ca MUNCA nu inseamna doar antrenamente fizice. Atunci cand spunem "munca" cu referire la sportivi aceasta va include de fapt toata viata acestuia - antrenament, nutritie, pregatire fizica si pregatire mentala.

Antrenamentele te ajuta la tehnica.

Nutritia te ajuta sa poti sa faci fata sanatos acestor antrenamente si sa te feresti de accidentari.

Pregatirea fizica te ajuta sa iti pastrezi conditia fizica si suflul, sa fii flexibil si puternic.

Pregatirea mentala te ajuta sa ai incredere in tine, sa te poti focusa/concentra pe ceea ce faci, sa nu-ti fie teama de greseala, sa poti sa-ti controlezi stresul etc.

Dupa cum vezi, daca mentalul nu este pregatit pentru elita, tot efortul este degeaba.

Cand iti antrenezi mentalul, vei fii apt sa inveti si sa-ti insusesti tehnica mult mai repede si vei putea sa le aplici mult mai repede in competitie, deoarece nu vei avea presiune.

Cand iti antrenezi mentalul, vei putea sa-ti maximizezi abilitatile precum si potentialul pentru ca vei avea incredere in tine.

Cand ai un mental puternic, vei putea sa joci constant la un nivel de elita.

Din pacate, tocmai acest aspect este lasat deoparte de majoritatea sportivilor si tocmai acest lucru ii diferentiaza pe sportivii de elita de restul sportivilor.

Exact asa cum antrenorul are un plan clar de antrenament, tot asa trebuie sa ai si tu  un plan clar pentru antrenamentul mentalului tau, asa incat tot ce inveti la antrenamentele fizice sa poti sa fii apt sa le aplici corect si fara stres sau teama, in competitie. La acest lucru te va ajuta doar mentalul.

Odata ce antrenamentul fizic este complet si este momentul sa intri in competitie, atunci mentalul intra in functiune.

Ce tehnica de antrenament mental ti se potriveste? Care dintre ele simti ca te ajuta? Ce resurse vei utiliza pentru a-ti imbunatati performanta?

Gasesti raspunsuri la toate aceste intrebari prin sutele de articole din blog.

Las si aici pe scurt cateva tehnici mentale pentru a-ti imbunatati performanta:

1. Crearea unei rutine si setarea unui scop

Cum trebuie sa fie aceasta tehnica? 

  • provocatoare - tot timpul sa incerci sa te autodepasesti. fa azi mai mult decat ieri. adauga ceva nou
  • masurabila - de ex. numara-ti in fiecare zi pasele bune
  • specifica - trebuie sa stii clar ce vrei si unde vrei sa ajungi (un simplu: "vreau sa ajung fotbalist mare" nu este ceva specific)
  • scrisa pe hartie - scrie in jurnal realizarile tale sau scopurile tale

2. Vizualizarea 

Despre asta, precum si tehnici specifice am scris in aceste articole

3. Vorbirea pozitiva cu sine

Trebuie sa fie: motivanta si cu instructiuni clare (m-am antrenat si am vazut ca pot sa fac asta) Am scris aici despre aceasta tehnica.

4. Exercitii de respiratie si meditatie

Cum sa respiri ca sa-ti controlezi mintea si corpul? Uite aici un articol 

Cum mediteaza oamenii "normali" sau cum practici meditatia in mers ... vezi aici 

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si