×

3 Exercitii de imaginatie ghidata pentru adolescenti

22 Mar 2018 07:58 | Mental Coaching | 4611 Vizualizari
3 Exercitii de imaginatie ghidata pentru adolescenti
Cat de bine ar fi daca ai putea folosi o tehnica de relaxare simpla care sa te ajute sa tii cu succes o prezentare in fata clasei, sa marchezi un gol intr-un joc important, sa-ti controlezi emotiile negative, stresul sau anxietatea? Exact asta putem face cu ajutorul exercitiilor de imaginatie ghidata, care te ajuta sa-ti cresti gradul de constientizare, te ajuta sa te reconcentrezi sau sa te simti mai calm.

Scriam zilele trecute despre cateva tehnici de vizualizare pentru atleti (beneficii si moduri de a le folosi pentru imbunatatirea performantei sportive). Pentru astazi am ales 3 exercitii de imaginatie ghidata pentru adolescenti. Sunt exercitii pe care le-am aplicat impreuna cu TH dinainte de a trece in faza de adolescent, asa cum scriam si aici. :)

ASANA IMAGINATIVA – Asana imaginativa este o tehnica din yoga. Eu recomand yoga pentru copii, mai ales in controlul emotiilor negative, despre care puteti citi mai multe aici. Cu ajutorul acestei tehnici, iti imaginezi ca indeplinesti cu succes o activitate, chiar inainte de a o face. Asana imaginativa te poate ajuta sa-ti intaresti comportamentul natural si sa efectuezi o actiune mai tarziu fara prea multe ganduri. Aceasta tehnica poate fi folosita, de exemplu, in sportul pe care-l practici. Imagineaza-te ca lovesti corect mingea sau ca finalizezi o pasa printr-un gol; corpul tau se va pregati pentru succesul de mai tarziu, deoarece vizualizarea a permis dezvoltarea comportamentului in aceasta directie. De asemenea, asana imaginativa ar putea fi folosita atunci cand te pregatesti sa tii o prezentare in fata clasei. Imagineaza-te ca treci prin prezentare cu succes. Acest lucru te va ajuta sa te pregatesti pentru situatia reala.

VIZUALIZAREA Poti folosi vizualizarea pentru a putea face fata stresului si nelinistilor de la scoala, din familie sau provocate de prieteni. In procesul de vizualizare, te poti imagina intr-un loc calmant, precum o plaja cu nisip alb. Locul pe care alegi sa ti-l imaginezi ar trebui sa fie un loc personal si linistitor pentru tine, in care sa simti ca esti in siguranta pentru a renunta la anxietate si tensiune. Asa cum spuneam si aici, atunci cand folosesti vizualizarea, cheia este sa te cufunzi pe deplin in acel loc calmant folosindu-te de toate simturile. Spre exemplu, ar trebui sa poti auzi, vedea, mirosi si simti plaja. Lucrul asta va ajuta la inducerea efectului de calmare.

RELAXAREA PROGRESIVA A MUSCHILOR – Un alt exercitiu este acesta al relaxarii progresive a muschilor, care este un exercitiu minunat! Cand folosesti aceasta tehnica, va trebui sa te afli intr-un loc unde sa te poti concentra asupra incordarii si relaxarii muschilor corpului tau. Vei incepe cu muschii talpilor si apoi te vei concentra treptat pe muschii partilor corpului aflate mai sus – picioarele, stomacul, spatele, gatul si fata. Vei tensiona fiecare muschi in mod progresiv, acordand atentie maxima fiecaruia in parte. Apoi vei incepe detensionarea si relaxarea musculaturii, imaginandu-ti tensiunile parasindu-ti corpul in timp ce muschii tai incep sa se relaxeze la fel de progresiv precum ai inceput.

Alege-ti exercitiul care iti place cel mai mult si incepe cu acesta, apoi experimenteaza si cu celelalte doua pentru a vedea care ti se potriveste cel mai bine. :) Eu iti pot spune ca sunt minunate, iar ca rezultatele lor sunt cat se poate de reale!

Despre antrenamentul mental la tinerii sportivi am scris si aici. Te invit cu drag sa citestesti si aceste articole, pentru ca printre ele vei regasi si sfaturi despre cresterea increderii in sinecum sa depasesti stresul de dinaintea competitiilor, dar si cum sa faci performanta controlandu-ti mentalul.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si