×

3 strategii pentru a avea o gandire pozitiva in teren

29 Jul 2020 11:38 | Articole | 4224 Vizualizari
3 strategii pentru a avea o gandire pozitiva in teren

Ce este de fapt gandirea pozitiva? Poate atitudinea pozitiva sa te ajute in teren?

Multi jucatori inteleg gresit atitudinea pozitiva. Pozitivitatea nu este doar o stare placuta si linistita, asa cum nu este de fapt un concept si la fel nu poti sa iti setezi starea - pozitiva sau negativa - apasand pe un buton.

Pe de alta parte, poti sa intelegi foarte bine ce este atitudinea si starea pozitiva dar cu siguranta ai experimentat starea negativa de multe ori in cariera ta.

Asa cum imi spunea un tanar jucator de fotbal: "Tind sa gandesc negativ chiar inainte sa inceapa meciul. Pun presiune pe mine pentru faptul ca sunt atacant si trebuie neaparat sa dau goluri. Ma antrenez din greu, dar nu vad rezultatele dorite in meci, deoarece nu dau atatea goluri cate mi-as dori."

Negativitatea acestui baiat vine din faptul ca se gandeste ca TREBUIE sa dea gol in fiecare meci. Dupa cum vorbeam si intr-un alt articol (AICI) sunt multe lucruri pe care nu le poti controla, cum ar fi conditia terenului de joc, vremea de afara, nivelul la care joaca echipa ta la un anumit moment, inscrierea unui gol etc.

Asteptarile nerealiste (care sunt in afara zonei noastre de control) nu fac decat sa puna si mai multa presiune pe un atlet.

Gandirea negativa in general te va afecta emotional si cauzele ei pot fi:

  • respiratie ingreunata si scaderea energiei din lipsa oxigenarii
  • stare de indecizie in caz de o pasa sau un sut (ex. o fi bine sa trag la poarta sau mai bine dau pas la coechipier?)
  • reactie intarziata intr-o faza de actiune
  • greseli (faulturi, pase proaste, asezare defectuoasa in teren)
  • lipsa comunicarii cu coechipierii (pt ca esti preocupat de gandurile tale negative)
  • lipsa increderii in sine
  • stare de emotie crescuta
  • dificultatea de a-ti reveni dupa o greseala

Negativitatea in general este tendinta de a te indoi de tine si de capacitatile tale.

Gandirea pozitiva, pe de alta parte este tendinta de a te incuraja, de a fi optimist, de a actiona cu curaj. Pozitivitatea se focuseaza pe dezvoltare si pe imbunatatirea procesului de joc. Pozitivitatea nu se axeaza pe numarul golurilor, ci pe efortul depus pentru a realiza ce ti-ai propus.

Iata ce a spus Marcus Rashford, jucator de fotbal de la Manchester United: "Intotdeauna ma focusez pe momentul prezent si nu ma gandesc la ce va urma ..."

Pentru a-ti pastra si forma o gandire pozitiva in majoritatea timpului, trebuie sa lucrezi tot timpul la acest lucru si sa fii mereu constient de gandurile pe care le ai, astfel incat ori de cate ori vin ganduri negative sa le anulezi ... e ca si un exercitiu. Si muschii trebuie antrenati mereu, nu-i asa? Nu e ca si cum ai facut muschii doriti la sala si, gata, toata viata vor ramane asa ;-)

Propun 3 strategii pentru a-ti seta o gandire pozitiva in teren ... si nu numai:

  1. Traieste si joaca momentul prezent - vei analiza ce s-a intamplat si ce ai de imbunatatit dupa ce se termina meciul
  2. Practica vorbirea cu sine (am povestit si aici despre asta) - in loc sa te gandesti cu teama la rezultatul meciului care tocmai a inceput mai bine iti spui "Sunt un jucator talentat!" sau "Intotdeauna am luat decizia cea mai buna pe moment!" sau "Hai, focuseaza-te pe ce ai de facut ACUM si vezi dupa daca e ceva de corectat!"
  3. Dezvolta-ti noi tehnici - acestea te vor face si mai increzator in sine. De exemplu, antreneaza-te sa devii stapan si pe piciorul mai putin dominant.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

**sursa foto: freepik.com

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si