×

Tehnici de vizualizare pentru atleti (beneficii si moduri de a le folosi pentru imbunatatirea performantei sportive)

20 Feb 2018 07:16 | Mental Coaching | 2907 Vizualizari
Tehnici de vizualizare pentru atleti (beneficii si moduri de a le folosi pentru imbunatatirea performantei sportive)
Am auzit despre multi sportivi de performanta care folosesc imaginile mentale pentru vizualizarea miscarilor si chiar traiectoria mingii in timpul jocului sau inainte de acesta. Imaginile mentale reprezinta un instrument util care poate ajuta sportivii sa se concentreze pe punctele forte, sa-si cladeasca increderea in sine si sa-si imbunatateasca performantele. Desi vizualizarea nu este un inlocuitor al practicii si muncii asiduee, ea te poate ajuta sa iti atingi obiectivele si sa-ti imbunatatesti jocul.

CE ESTE VIZUALIZAREA?  Vizualizarea, sau imagistica mentala, este o tehnica in care te imaginezi intr-un anumit mediu (context) facand o anumita activitate specifica. Te poate ajuta sa te familiarizezi cu un anumit parcurs psihologic intr-un joc inaintea unei competitii dificile. Poti folosi vizualizarea pentru a-ti putea imagina performanta sportiva la un nivel mai ridicat. Este, de asemenea, si un instrument motivational eficient, care iti reaminteste obiectivele pe care ti le-ai propus si te ajuta sa inspiri incredere. Minunat, nu-i asa? :)

CAND SA FOLOSESTI VIZUALIZAREA? Imaginile mentale sunt cele mai eficiente atunci cand devin un obicei pe care il practici in fiecare zi, dar pe care trebuie sa le folosesti si inainte, in timpul si dupa antrenament. In timpul fiecarei sesiuni de vizualizare petrece timp practicand si concentrandu-te mental asupra tehnicilor si abilitatilor specifice jocului tau.

Inainte ca un eveniment/o actiune sa aiba loc in timpul unei competitii, treci mental prin planul pe care ti l-ai facut, concentrandu-te asupra tacticilor importante, deprinderilor, miscarilor si reactiilor semnificative sau orice sentimente pe care doresti sa le folosesti in timpul jocului tau.

Un studiu realizat in Franta, si publicat in august 2005 asupra Abilitatilor perceptive si motorii, a aratat ca imaginile mentale combinate cu antrenamentul fizic imbunatatesc foarte mult performanta chiar si la sportivii incepatori.

VIZUALIZAREA AJUTA LA INTRERUPEREA OBICEIURILOR DISTRUCTIVE – Obiceiurile distructive sau negative te fac sa te concentrezi asupra trecutului, in loc sa te concentrezi pe prezent sau sa privesti in viitor (am scris mai multe despre asta in doua obiceiuri care-i afecteaza sportivului increderea in sine).

Pentru a te scoate din acest ciclu negativ, foloseste tehnici de intrerupere a tiparelor negative. Un „intrerupator” al tiparului mental distructiv poate fi un cuvant sau o expresie pe care ti-o strigi in minte sau o actiune fizica cum ar fi pocnirea unei benzi elastice de la incheietura mainii, ori de cate ori simti ca un obicei prost sau un sentiment negativ apare din nou. Daca ai ca model un sportiv precum care iti doresti sa ajungi intr-o zi, poti sa-i folosesti numele ca intrerupator mental, sau sa-ti imaginezi cum acesta ar aborda situatia respectiva.

VIZUALIZAREA AJUTA LA CONSTRUIREA INCREDERII IN SINE – Invata sa aduci in prim plan increderea in tine prin respiratii adanci, imaginandu-ti apoi orice temeri pe care le ai despre performanta ta. Imagineaza-ti ca-ti umpli corpul cu incredere prin respiratie profunda si ganduri pozitive pe masura ce inchizi frica in interiorul unei bule mentale care se estompeaza sau se micsoreaza treptat pana dispare. Daca exista vreo frica ramasa, imagineaza-ti o discutie intre increderea ta si temerile tale, intrebandu-ti temerile ce doresc ca increderea sa faca ori de cate ori ai indoieli.

FOLOSIREA TUTUROR SIMTURILOR (EXERCITIU UTIL) – Inchide ochii si descrie secventa dupa secventa, ca intr-un film, fiecare parte din actiunea pe care vrei s-o indeplinesti, precum o pasa buna sau sutul mingii pe poarta. Concentreaza-ti atentia pe fiecare mic detaliu din aceasta actiune. Imagineaza-ti sunetul crampoanelor in timp ce te rasucesti, cum se simte forma mingii in timp ce-o atingi, mirosul ierbii proaspete de pe terenul de fotbal. Imagineaza-ti in acest fel fiecare parte a actiunii, incetinind filmul si observand fiecare miscare in ordinea in care se petrece, folosindu-ti toate simturile. Pe masura ce filmul se termina, ultimul cadru va fi un sfarsit reusit al actiunii tale, fie ca este vorba despre o pasa buna sau mingea intrand in poarta.

Iti recomand sa practici si cele 5 exercitii care te pot ajuta sa-ti intaresti puterea mentala in sport.

Mai multe despre antrenamentul mental la tinerii atleti poti citi deschizand categoria mental coaching din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si