×

Invata sa practici meditatia in mers, un instrument de vindecare minunat

17 Mar 2017 13:50 | Mental Coaching | 3767 Vizualizari
Invata sa practici meditatia in mers, un instrument de vindecare minunat
„Fa efortul de a te elibera de griji” – Thich Nhat Hanh
Scriam zilele trecute despre beneficiile invizibile ale impamantarii. Tot din categoria lucrurilor simple si la indemana noastra, care ne aduc cele mai semnificative beneficii asupra sanatatii si starii noastre de bine, face parte si meditatia in mers. Trebuie sa spun ca este o practica minunata, care nu lipseste din programul meu zilnic, indiferent daca ploua, ninge sau e furtuna.

Meditatia in mers este alternativa perfecta daca mintea si corpul tau sunt prea agitate pentru a sta si a te relaxa in liniste (cazul meu, de exemplu). In plus, este o schimbare placuta fata de practica meditatiei obisnuite.

Nu ai nevoie de nicio abilitate speciala sau intelegere aparte, ci numai de atentia mintii tale – pe respiratie, pasi si pamant. Bineinteles, va trebui sa-ti ajustezi ritmul de mers la unul lent si usor. E posibil sa ai unele dificultati aici pentru inceput, dar nu-i nimic, vei invata in timp.

Frumusetea meditatiei in mers este aceea ca poate fi practica acasa, in drumul catre masina, in drumul spre casa venind de la serviciu, in natura, oriunde vrei tu.

Meditatia in mers este un instrument de vindecare minunat:
  • pentru ca mintea si corpul tau devin una (prin respiratie);
  • calmeaza emotiile puternice, te ajuta sa traiesti mai mult in momentul prezent – iti recomand sa citesti un articol drag mie, momentul prezent – cel mai important moment din viata noastra!;
  • te ajuta sa te concentrezi mai mult pe interiorul tau decat pe exterior;
  • iti  elibereaza mintea de energiile in exces (ganduri) si le aduce inapoi in corp intr-un mod mai placut.
„Traieste-ti viata de zi cu zi intr-un mod in care sa nu-ti pierzi esenta. Cand te lasi purtat de griji, frici, pofte, furie si dorinta, fugi de tine insuti si te pierzi. Practica este aceea de a te intoarce mereu la tine” – Thich Nhat Hanh
Meditatia in mers asa cum este vazuta ea de maestrul Zen, Thich Nhat Hanh:
„Multi dintre noi mergem pe jos cu unicul scop de a ajunge dintr-un loc in altul. Acum sa presupunem ca mergem catre un loc sacru. Am merge in liniste, iar fiecare pas l-am face bland si respectuos. Propun sa mergem asa de fiecare data cand atingem pamantul. Pamantul este sacru si il atingem cu fiecare pas. Ar trebui sa fim foarte respectuosi, deoarece calcam pe mama noastra natura. Daca mergem in modul asta, atunci fiecare pas ne va impamanta, fiecare pas ne va hrani.” – Thich Nhat Hanh
Va spuneam mai sus ca mersul pe jos este antrenamentul meu zilnic si reconectarea cu natura, indiferent de vreme. :) In trecut, poate ca as fi crezut ca mersul sau meditatia activa sunt cumva o forma de a trisa, dar acum, bazandu-ma pe experienta, stiu sigur ca nu este asa.

Daca te simti atras de meditatia in mers si este un lucru pe care vrei sa-l incerci, iti recomand o carte minunata, numita chiar Meditatia in mers, a lui Thich Nhat Hanh. Cartea este una scurta, simpla si se citeste foarte usor. Toate instructiunile sunt foarte clare. Iar ca bonus primesti un DVD si un CD care includ 5 meditatii in mers.

Invata sa practici meditatia in mers, un instrument de vindecare minunat (1)

credit imagine: nature and mind

Meditatia in mers nu are niciun scop

Nu exista niciun scop. Meditatia in mers nu este despre a ajunge la destinatie sau a te grabi sa-ti termini mai repede mersul pe jos, ci pur si simplu sa fii atent, constient ca mergi si ca respiri. Destinatia ta este aici si acum.

Mergi lent si in pace, cu pleoapele relaxate si respiratii abdominale blande.

4 pasi cheie pentru meditatia in mers:
„Meditatia in mers este in primul, si-n primul rand, practica de a-ti aduce mintea si corpul impreuna in pace.” – Thich Nhat Hanh
1. Respiratii abdominale blande:

Pentru ca trupul nostru sa participe total in meditatia in mers este necesar sa fii constient de respiratia ta. Respira bland in abdomen pentru a-ti calma gandurile, relaxa corpul, soldurile, coatele, muschii, picioarele, fata, ochii, urechile. Pune-ti mainile pe abdomen pentru a-i simti miscarile (in sus, si-n jos).

Inspira „odihneste-te”, expira „linisteste-te”. Sau cum ne-ar spune maestrul Zen: „inspira, stiu ca Mama Pamant este inauntrul meu. Expira, stiu ca Mama Pamant este inauntrul meu.”

2. Mersul:

Mergi cu pleoapele relaxate, incet si bland. Simte cum fiecare pas atinge pamantul. Observa cum talpa se ridica, atinge pamantul, si se ridica iar. Urmareste miscarea fiecarui pas cu mintea si respiratia.

3. Numaratul:

Pentru a-ti mentine atentia pe fiecare pas si respiratie, Thich Nhat Hanh sugereaza sa numaram cati pasi facem cu fiecare inpiratie si expiratie. Asta te ajuta ca mintea sa nu se lase cuprinsa de alte ganduri.

1 inspiratie la fiecare 3 pasi, 1 expiratie la fiecare 3 pasi. Asta este pur si simplu o indrumare si poate fi diferita pentru fiecare in parte. Ai putea avea o inspiratie la 2 pasi si o expiratie la 4 pasi.

La inceput, inspiratiile si expiratiile mele n-au fost egale. Imi tot repetam pe inspiratie „odihneste-te” si „linisteste-te” pe expiratie pana cand mintea si corpul mi se relaxau complet si reuseam sa-mi echilibrez ritmul respiratiei.

4. Zambetul:

Thich Nhat Hanh este un fan al zambetelor si jumatatilor de zambet (cele facute din coltul gurii). Se spune ca zambetul aduce usurinta in talpi, iti invita corpul sa se relaxeze si te ajuta sa te stabilizezi mai mult in meditatia in mers. Un ingredient secret deloc de ignorat, nu-i asa? :)
„Dupa ce ai practicat pentru jumatate de ora sau o ora, vei vedea ca respiratia, pasii, numaratul, si zambetul se amesteca si contopesc intr-un minunat echilibru si constientizare. Fiecare pas ne ancoreaza in fermitatea pamantului. Cu fiecare pas ajungem cu totul in momentul prezent.” – Thich Nhat Hanh
Ca tot e primavara, ce zici, iesi la o meditatie in mers? :)

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si