×

Cum sa-l ajuti pe sportivul tau sa scape de emotiile de dinaintea competitiei

02 Oct 2019 00:00 | Mental Coaching | 3109 Vizualizari
Cum sa-l ajuti pe sportivul tau sa scape de emotiile de dinaintea competitiei

Sunt multi tineri sportivi care sunt anxiosi inainte de fiecare competitie si chiar se simt rau de la stomac inainte de meciuri. Am avut si eu unul acasa:)

Unii dintre ei chiar spun ca aceasta stare se agraveaza cu cat inainteaza in clasament si mizele devin mai importante.

In timp ce emotiile mici (cum ar fi fluturii in stomac) sunt bune si pot fi stimulente in a ridica adrenalina astfel incat sportivul va avea mai multa energie, starile anxioase sunt cu totul altceva si pot afecta grav modul in care sportivul performeaza.

Problema: Cand tinerii atleti sunt foarte anxiosi, nu vor putea juca liber si nu se vor putea concentra. Ei vor tinde sa fie speriati si le va fi teama sa ia o decizie sau alta, ori sa-si asume vreun risc.

In plus, cu starea de panica incepand inainte de meci, vor ajunge sa intre in teren deja obositi.

Nivelul ridicat de emotie de dinaintea competitiei poate afecta somnul, pofta de mancare si chiar placerea de a juca.

Ce trebuie retinut! Emotiile profunde pot afecta orice tip de sportiv, fie el incepator, avansat ori chiar profesionist (desi cel mai mult ii afecteaza pe cei incepatori, ori cei mai mici ca si varsta).

Cum pot sportivii sa treaca peste aceste emotii distructive? Imbunatatindu-si puterea mentala! Antrenandu-si mintea!

In primul rand, sportivii ar putea sa isi formeze o rutina inainte de competitie, pentru a fi pregatiti mental. De exemplu, sa se focuseze pe un lucru clar, cum ar fi sa-si mentina o pozitie corecta in teren.

Pentru cei mai anxiosi, pot folosi tehnici de relaxare, cum ar fi:

  • Respiratia constienta - inchid ochii si se concetreaza pe 3 sau 5 respiratii (inspir/expir) exclusiv pe nas sau intind bratele in lateral, se uita in sus in timp ce inspira profund pe nas si expira pe gura. Gasiti aici cateva articole cu exercitii de respiratie pentru copii.
  • Controlul musculaturii - incordeaza si apoi elibereaza pe rand muschii picioarelor, feselor, abdomen, brate, concentrandu-se pe acest lucru
  • Sa asculte muzica preferata la volum ridicat la casti.
  • Sa faca vizualizare - inchide ochii si isi imagineaza, de exemplu, cum dribleaza 2 adversari si suteaza la poarta. De retinut! Vizualizarea se face pe lucruri concrete. Gasiti aici un articol cu 3 exercitii de imaginatie ghidata pentru copii.
  • Sa mediteze (pt cei mai avansati in acest domeniu) - recomand meditatie ghidata de max 3 minute. Recomand aplicatia "Headspace" pe telefon.

Trebuie sa evite sa se gandeasca la rezultat, la scor ori la castigul de orice fel sau mai cu seama sa se gandeasca la ce gandesc altii despre ei ori pe cine vor dezamagi daca nu iese bine.

Cei mai multi dintre sportivi devin foarte anxiosi pentru ca se gandesc la greseli. Se gandesc la ce va spune lumea despre ei daca vor gresi. Sunt cei care nu vor sa-i dezamageasca pe coechipieri, sau pe parinti.

Daca tanarul tau sportiv isi face in general griji despre ce spun sau gandesc altii despre el, ajuta-l cu aceste sfaturi:

  • Sa se concetreze pe proces si nu pe rezultatul lui. Sa stea in momentul prezent.
  • Sa nu actioneze pentru a-i face pe ceilalti fericiti cu performanta sa.
  • Sa joace pentru ei si nu pentru a castiga respectul celorlalti ori pentru a nu-i dezamagi pe ceilalti.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.

*sursa foto cover: verywellmind.com

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si