5 sfaturi pentru parintii de copii sportivi
In viata unui sportiv de performanta exista intotdeauna o echipa de oameni, mai mica sau mai mare, care ajuta la parcursul sportivului, in drumul sau catre intalta performanta. Echipa este formata de catre parinti, antrenori, preparatori fizici, profesori, psihologi etc.
Cel mai important rol in aceasta echipa il formeaza parintii deoarece cu ei petrece copilul cel mai mult timp si pe ei ii asculta cel mai mult.
Modul in care noi, parintii de sportivi de performanta, actionam in viata copiilor nostri, felul in care le vorbim sau in care reactionam in anumite situatii au un impact foarte mare asupra mentalului lor si asupra performantei lor.
In functie de cum ii sustinem tot asa si ei se dezvolta.
Asadar, iata 5 sfaturi pentru parintii de copii sportivi prin care acestia pot ajuta la antrenamentul mental al atletilor:
1. Dezvolta increderea copilului
Increderea este cel mai important factor in viata unui sportiv si aceasta este cea care stabileste succesul sau esecul sportivului. Ca parinte, sunt convinsa ca dai tot ce poti pt ca increderea copilului tau sa creasca, doar ca de multe ori, mai dam si gres, fara sa vrem.
Ce este increderea de fapt?
Indoiala este opusul Increderii. Daca copilul tau are indoieli in ceea ce priveste performanta acesta este un semn de incredere scazuta.
Increderea este de fapt credinta sportivului ca are abilitati bune si potrivite pt a performa.
SFAT: Unul dintre modurile prin care poti creste increderea copilului este sa-i identifici credintele, indoielile si asteptarile care ii ataca increderea.
Credintele pot suna cam asa: "Sunt prea mic de inaltime ca sa ajung un portar de top"
Indoielile pot suna cam asa: "Cred ca nu m-am antrenat indeajuns saptamana aceasta"
Asteptarile pot suna cam asa: "Trebuie sa dau 2 goluri in meciul urmator"
Toate aceste ganduri (credinte, indoieli, asteptari) sunt cele care submineaza increderea.
Il vei ajuta pe copilul tau daca identificati toate aceste ganduri si il incurajezi sa practice gandirea pozitiva.
2. Ajuta-l pe copilul tau sa coopereze cu frica si greselile
Frica de greseala de obicei deriva din asteptarile foarte mari, din presiunea prea mare sau din dorinta prea mare de castig. Bineinteles, anxietatea si emotiile mari vor duce intotdeauna la frica de greseala.
Copiii carora le este frica de greseala sunt de obicei cei care se focuseaza prea mult pe rezultat si cei pt care parerea celorlalti despre ei este cea care conteaza cel mai mult.
De ce le e frica sportivilor cel mai mult?
- sa nu se faca de rusine
- sa nu fie certati de parinti
- sa nu se ridice la asteptarile celorlalti (antrenori sau parinti)
SFAT: Frica de greseala isi are de obicei radacinile in notiunea de acceptare sociala. Daca nimeni nu ne-ar vedea cand gresim, nu am fi afectati cu nimic, nu-i asa? Frica intervine atunci cand te vad ceilalti.
Practic frica de greseala apare atunci cand pentru copil conteaza foarte mult ce spun ceilalti despre el.
Ca parinte incearca sa discuti cat mai deschis cu copilul despre aceste frici si incearca sa-l faci sa inteleaga ca nu conteaza ce cred altii despre el si conteaza ceea ce va face face el in viata asta. Ajuta-l sa inteleaga sa se focuseze pe ceea ce are el de facut.
3. Ajuta-l sa-si identifice limitarile
Multi tineri sportivi au in general niste asteptari foarte mari de la ei insisi. Ajuta-ti copilul sa nu se mai identifice cu scorul final sau cu cate puncte a adunat in ultima competitie. Invata-l sa nu aibe asteptari mari, ci sa se bazeze doar pe incredere in el insusi. Puterea si forta lui nu stau doar intr-un gol marcat. Ai grija si tu, ca parinte sa nu transformi casa intr-o petrecere daca a dat gol sau intr-un priveghi daca nu a dat gol sau a pierdut.
SFAT: Ajuta-l pe copil sa identifice asteptarile mari si sa le eliminati din gandirea lui, explicandu-i ca astfel de asteptari ii vor crea anxietate.
4. Dezvolta concentrarea copilului ajutandu-l sa dea deoparte distractiile
Tinerii sportivi au de obicei capacitatea de a se focusa insa se focuseaza pe lucruri gresite, cum ar fi "ar trebui sa dau un gol in meciul asta".
Invata-l sa ia lucrurile pe rand, pas cu pas, asa se rezolva lucrurile mari.
SFAT: Ajuta-l sa se focuseze pe proces si nu pe rezultat. In loc sa se gandeasca la a da gol, mai bine discutati despre cum sa se pozitioneze mai bine la lovitura libera asa incat sa creasca sansele de a da gol.
5. Ajuta-l sa treaca cu bine peste perioadele mai putin bune
Dupa cum am mai spus, in general, sportivii care au asteptari mari de la ei, sunt cei care trec cel mai greu peste perioadele mai putin bune. Ca parinte este datoria ta sa-l ajuti sa treaca mai usor peste aceste perioade.
SFAT: Da-i voie sa greseasca! Arata-i ca nici tu nu esti perfect, ca si tu gresesti. Da-i exemple din viata cand ai gresit major si arata-i cum ai trecut mai departe peste acea greseala. Spune-i ca este in regula sa suteze peste gard din cand in cand si ca cel mai important este sa treaca cat mai repede peste acel moment si nu momentul in sine.
Ajuta-l sa nu ramana incremenit in acel gand negativ si incurajeaza-l sa se gandeasca la urmatorul meci sau urmatoarea competitie.
Fii parte din echipa copilului tau! Fii suporterul lui cel mai infocat si cel mai adevarat, INDIFERENT DE SCOR si vei vedea rezultatele!
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
**sursa foto cover: ivyrehab.com