×

Beneficiile stretchingului pentru sportivii de performanta

19 Jun 2024 09:14 | Mental Coaching | 2389 Vizualizari
Beneficiile stretchingului pentru sportivii de performanta

Am observat deseori, pe terenurile de sport, la antrenamente, ca se acorda foarte putina atentie tehnicilor de stretching. In general, tinerii sportivi "sar" peste stretching atunci cand vine vorba despre el sau il fac doar asa ca sa-l faca, fara sa dea atentie si trec rapid prin posturi, pe care de cele mai multe ori nu le executa corect.

Din punctul meu de vedere, dintre toate exercitiile de pregatire fizica, stretchingul ar trebui sa fie pe primul loc deoarece ajuta foarte mult la rezistenta la accidentari.

In sedintele mele de terapie cu copiii am constatat ca pe primul loc la frici este - frica de accidentare. Stiti in ce mod ne putem feri de accidentari? Prin stretching!

Stretchingul are numeroase beneficii pentru sportivii de performanță, contribuind la îmbunătățirea performanței și la reducerea riscului de accidentări. Iată câteva dintre principalele avantaje:

1. Îmbunătățirea flexibilității

 • Flexibilitate crescută: Stretchingul regulat ajută la menținerea și creșterea flexibilității musculare și articulare, ceea ce permite o gamă mai mare de mișcări.
 • Mobilitate articulară: Ajută la menținerea sănătății articulațiilor, permițând o mișcare mai fluidă și mai liberă.

2. Prevenirea accidentărilor

 • Reducerea riscului de accidentări: Muschii și tendoanele mai flexibile sunt mai puțin predispuse la întinderi și rupturi.
 • Pregătirea pentru efort: Stretchingul dinamic înainte de antrenamente încălzește mușchii și pregătește corpul pentru activitate, reducând riscul de accidentări.

3. Îmbunătățirea performanței

 • Performanță sportivă: O flexibilitate crescută poate îmbunătăți tehnica și eficiența mișcărilor, contribuind la o performanță sportivă mai bună.
 • Coordonare și echilibru: Stretchingul poate îmbunătăți coordonarea și echilibrul, esențiale în multe sporturi.

4. Recuperare și regenerare

 • Reducerea tensiunii musculare: Stretchingul după antrenamente ajută la reducerea tensiunii musculare și la relaxarea mușchilor.
 • Recuperare mai rapidă: Ajută la eliminarea acidului lactic și a altor produse reziduale din mușchi, ceea ce poate reduce durerea musculară și accelera recuperarea.

5. Îmbunătățirea circulației

 • Flux sanguin crescut: Stretchingul poate îmbunătăți circulația sângelui către mușchi, furnizând mai mult oxigen și nutrienți esențiali pentru recuperare și creștere.

6. Beneficii psihologice

 • Relaxare și reducerea stresului: Stretchingul poate avea un efect calmant, ajutând la reducerea stresului și a tensiunii mentale.
 • Concentrare și pregătire mentală: Încălzirea prin stretching dinamic poate ajuta sportivii să se concentreze și să se pregătească mental pentru competiție.

Implementarea unui program regulat de stretching, adaptat specific nevoilor și sportului practicat, poate aduce beneficii semnificative pentru sportivii de performanță, contribuind la îmbunătățirea flexibilității, performanței și la prevenirea accidentărilor.

Asadar, pregatirea fizica la care se adauga tehnici de stretching vor fi asigurarea ta ca vei sta departe de accidentari precum si imbunatatirea performantei tale sportive.

Vrei sa te antrenezi corect si eficient dar intr-un mediu distractiv si prietenos? Iti recomand tot un sportiv de performanta - THEO. Pe Theo il gasesti in Bucuresti pentru antrenamente 1:1 sau il poti contacta pentru a-ti da antrenamente online, personalizate, pe care sa le faci acasa.

MAI MULTE DETALII SI CONTACT COACH THEO AICI

In antrenamentele din sala Theo adauga intotdeauna si tehnici de stretching, pe langa antrenamentele fizice.

 • Certified personal trainer by MOVE ON academy
 • Certified fitness trainer by MOVE ON academy
 • Functional fitness trainer by MOVE ON academy
 • Diploma in Sports Nutrition by Fab Academy, California US
 • Advanced Stretching Techniques For Personal Trainers Certificate
 • Curs Prim Ajutor de Baza - BLS

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si