×

Lectiile de viata pe care orice tanar atlet le poate invata din sport

15 Jan 2018 08:06 | Mental Coaching | 3564 Vizualizari
Lectiile de viata pe care orice tanar atlet le poate invata din sport
„Sportul nu construieste caracterul, ci il dezvaluie.” – Heywood Hale Broun

Am dat peste acest citat azi dimineata si mi-am dat seama ca lucrurile chiar stau asa. Toata lumea vrea sa castige; dar de fiecare data cand echipele sau copiii se intalnesc intr-un joc sau intr-o competitie, cineva trebuie sa piarda. De indata ce copiii incep sa practice un sport, incep sa invete si bazele sportivitatii, unul dintre cele mai importante motive pentru care tinerii ar trebui sa participe in sporturile de echipa.

Sportivitatea (adica o buna conduita sportiva) inseamna disciplina, respect, auto-control si jocul dupa anumite reguli. Un bun sportiv se bucura de joc la fel de mult pe cat ii pasa de rezultatul final.

Sa pierzi cu gratie este o lectie greu de invatat. Insa insuflarea unor bune principii sportive copiilor de la o varsta frageda le va crea acestora premizele pentru succes dincolo de sport.

Iata cateva dintre lectiile pe care orice tanar atlet le poate invata din sport. Sunt lectii pe care eu le-am „cules” de-a lungul anilor de cand TH este implicat in numeroase activitati sportive. De aceea, ii indemn pe toti parintii sa le citeasca cu atentie si sa-si indrepte copiii in aceasta directie. :) Asa cum am spus-o mai devreme, dobandindu-le inca de mici, vor crea drumul catre succes nu numai in sport, ci in toate activitatile pe care le intreprind.

Respecta regulile jocului – Exista un motiv pentru care regulile au fost create. Ele sunt menite pentru a asigura un joc corect si distractiv, si pentru a-i mentine pe jucatori in siguranta.

Trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei sa fii tratat chiar tu – Aruncand cuvinte urate despre sau asupra oponentilor tai este nerespectuos fata de acestia, fata de sportul pe care il iubesti si chiar fata de coechipierii tai.

Respecta-ti nu numai coechipierii, ci si adversarii – Reaminteste-i copilului tau ca nu exista „eu” intr-o „echipa”. De asemenea, este important sa nu ii critici pe ceilalti, indiferent daca sunt mai buni sau nu.

Respecta-ti antrenorul si oficialii jocului – Antrenorul si oficialii sunt acolo sa te indrume. Indiferent daca esti parinte sau jucator, daca nu esti de acord cu antrenorul, discuta respectuos cu acesta in privat. Citeste si Strategii pentru a fi un parinte de succes pentru tanarul tau copil sportiv

Joaca intotdeauna corect – O victorie obtinuta trisand nu-ti aduce niciodata atata bucurie cata iti poate aduce o victorie obtinuta corect.

Accepta deciziile luate de oficiali fara a te certa – Sa te certi cu un oficial asupra unei decizii pe care acesta a luat-o este o pierdere de energie. Chiar daca pot interveni erori, un jucator trebuie sa fie constient ca jocul inseamna toate actiunile de pe parcursul acestuia, nu numai decizia aceea de moment. Un jucator cu o buna conduita sportiva poate fi suparat, dar in acelasi timp trebuie sa invete sa-si incurajeze coechipierii, mai ales atunci cand acestia gresesc.

Iarta-te – Iarta-te atunci cand gresesti si intoarce-te imediat in joc. Sta in natura noastra sa gresim. Accepta si reconcentreaza-te asupra competitie si pe a da tot ce-i mai bun in restul jocului.  Citeste si 100 greseli in teren, 100 lectii invatate

Multumeste – Spune-le antrenorului, oficialilor, voluntarilor si parintilor ca apreciezi tot timpul si efortul pe care il fac pentru acest joc.

Castiga fara a rade de nesansa oponentului – Daca un jucator isi intrece oponentul, acel jucator ar trebui sa se bucure de victorie, dar fara a micsora in vreun fel efortul depus de oponent.

Invata sa pierzi cu gratie – Asuma-ti responsabilitatea pentru infrangere. Sa arunci vina pe cealalta echipa, pe echipa ta, pe vreme sau pe oficiali nu va face ca jocul viitor sa fie mai usor.

Despre antrenamentul mental la tinerii sportivi am scris si aici. Te invit cu drag sa citestesti si aceste articole, pentru ca printre ele vei regasi si sfaturi despre cresterea increderii in sinecum sa depasesti stresul de dinaintea competitiilor, dar si cum sa faci performanta controlandu-ti mentalul.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si