×

Tehnici speciale pentru a castiga increderea in timpul unei competitii sportive

30 Aug 2024 10:02 | Articole | 3194 Vizualizari
Tehnici speciale pentru a castiga increderea in timpul unei competitii sportive

Ce este increderea?

In ultima instanta este o combinatie de credinte, ganduri si emotii care exista la un moment dat.

In sport, increderea scade atunci cand incepem sa credem ca suntem inferiori adversarului nostru (credinta) si ca tehnica noastra din acest moment nu este indeajuns de buna (gandul)  si ne vin ganduri (emotii) de genul “este mai bun ca mine”.

Acestea sunt credinte negativiste care nu fac decat sa ne aduca intr-o stare letargica si pasiva.

Aceste credinte negative, impreuna cu gandurile si emotiile cu care vin la pachet ne vor tine intr-un cerc vicios care ne va face rau.

De obicei tinerii sportivi raspund la un gand negativ sau la o emotie negativa incercand sa o scoata la capat (blocaj in emotia respectiva si deconcentrare) sau dorindu-si sa iasa cat mai repede din situatia respectiva ca sa scape (intervine graba).

De obicei sportivii incearca sa faca asta incepand sa vorbeasca cu ei insisi.

Cum dezvoltam starea de mindfulness ca sa crestem increderea?

Cu totii facem slalom printre sentimente de incredere crescuta vs lipsa de incredere, insa cum reusim sa influentam acest proces asa incat sa ramanem in starea de incredere crescuta?

Cheia este sa ne decuplam de la gandurile noastre si sa revenim la starea de mindfulness (de prezent).

In starea de lipsa de incredere obisnuim sa gandim foarte mult, sa ne evaluam orice actiune, sa judecam actiunile ca fiind bune sau rele.

In starea de incredere crescuta gandim mult mai putin. Nu ne judecam actiunile. Jucam din instinct, din energie intuitiva.

Ca sa reusim in teren sa mentinem starea de incredere crescuta trebuie sa minimizam activitatea gandurilor si a judecatilor.

Insa e clar ca nu putem sa facem asta cu forta. Pur si simplu este destul de greu sa ne controlam gandurile.

Gandurile apar si dispar in capul nostru indiferent daca noi ne dorim asta sau nu. Incercand sa ne blocam gandurile nu ne va duce decat la si mai multe ganduri, in niciun caz mai putine.

Ceea ce putem controla, prin antrenament mental, este reactia noastra la gandurile pe care le avem.

Increderea scazuta este in principal data de reactia noastra fata de gandurile si emotiile care ne vin.

Iata un exemplu din tenis: Tocmai ai ratat un punct usor in meci. Te gandesti deja: “Cum am putut sa pierd punctul asta? Si uite asa deja ti ai umplut corpul si mintea cu frustrare. Apoi iti spui “de ce pierd mereu punctele asa usoare? Trebuie sa ma antrenez mai mult. Nu sunt bun de nimic…samd “ si uite asa deja ai instalat starea de stres si incepi sa te simti foarte agitat si suparat.

Practic mica frustrare initiala de a pierde un punct a fost exacerbata de raspunsul tau la acea mica problema.

Aceasta atitudine in multe cazuri duce la gandul ca gata nu mai nimic de facut si asa ai toate sansele sa pierzi si celelalte puncte.

Cum sa depasesti gandurile ne-necesare?

Iata o metoda destul de simpla care te va ajuta sa te deconectezi de la gandurile ne necesare in teren.

  1. Atunci cand remarci un gand negativ incearca sa-I dai o eticheta. “uite gandul negativ” sau “uite cum a venit critica” sau cum vrei tu sa-i zici, poti sa-i dai si un nume. Fun Fact: pe gandul meu negativ il cheama "gigel" ;-))
  2. Lasa gandul acolo fara sa te lupti cu el si sa incerci sa l analizezi ori sa l schimbi
  3. Redirectioneaza ti atentia pe respiratia ta

Alege locul din corpul tau unde respiratia se simte cel mai bine (in piept sau in stomac). Ia ti cateva secunde inainte sa joci din nou.

Asta este cea mai simpla tehnica de mindfulness, nu este intotdeauna simplu de facut, deoarece avem tendinta sa ne angajam in gandurile negative, in loc sa nu le dam importanta.

Mindfulness este metoda prin care dam atentie unei experiente care se intampla la un moment dat, insa sa nu o judecam. Mindfulness ne ajuta pe noi sa rupem obiceiurile care ne dauneaza si sa creem obiceiuri noi, care sa ne ajute.

Practica aceasta metoda in mod regulat! Aceasta tehnica necesita timp si angajament.

 Astfel iti vei antrena mintea sa reactioneze diferit.

In acest mod vei putea sa treci peste gandurile si emotiile negative.

Studiile au aratat ca practicand tehnici de mindfulness in mod regulat te vor transforma cu totul mental, intr-un sportiv de succes care va putea foarte usor sa joace un meci intreg “in the zone”

Practica regulata a tehnicilor de mindfulness vor transforma abordarea ta mentala cand vine vorba despre competitii.

Descarca cursul "Calmeaza-ti corpul si mintea - Tehnici de relaxare si respiratie" si te vei invata cum sa-ti pastrezi controlul atunci cand te afli intr-o situatie stresanta in competitie si de asemenea vei invata cum sa te calmezi atunci cand se pune presiune pe tine.  

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

**sursa foto cover: Pinterest

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si