×

Tinerii sportivi trebuie sa invete sa si MUNCEASCA (cat este de valoros sa-i invatam pe copii cum sa aiba o buna etica a muncii?)

26 Dec 2018 18:21 | Mental Coaching | 4300 Vizualizari
Tinerii sportivi trebuie sa invete sa si MUNCEASCA (cat este de valoros sa-i invatam pe copii cum sa aiba o buna etica a muncii?)
Inainte de a spune mai multe despre munca si de ce este atat de important ca tinerii sportivi sa deprinda o buna etica a muncii, lasa-ma sa spun asta: copiii trebuie sa se si distreze in sport. Asta este ceea ce ii va face sa se reintoarca la joc. Dar ambele, atat distractia, cat si munca, pot fi parte a experientei sportive (adica nu se exclud una pe cealalta!).

In efortul nostru de a ne asigura ca tanarul sportiv se distreaza, ma tem ca multi parinti uita cat este de valoros sa-i invatam pe copii cum sa aiba o buna etica a muncii. Iar asta este ceva ce-i va urmari pentru tot restul vietii lor.

Citeam zilele trecute despre Simon Sinek, un guru al marketingului, care spunea ca unul dintre rezultatele faptului ca parintii nu-i invata pe copii o buna etica a muncii este o generatie careia i se da totul pentru nimic si care se confrunta cu o criza a asteptarilor neindeplinite la locul de munca: „Ajung in lumea reala si isi dau seama intr-o clipita ca nu sunt speciali, ca mamele lor nu le pot oferi o promovare, ca nu primesti nimic daca iesi pe ultimul loc – si, apropo, nu poti pur si simplu sa primesti ceva, doar pentru ca iti doresti acel lucru.”

Sportul de tineret le ofera atat parintilor, cat si antrenorilor minunata oportunitate de a-i invata pe copii o puternica etica a muncii. Iar acest lucru este atat de important pentru ca tinerii care dezvolta o buna etica a muncii in sport, tind sa inteleaga importanta muncii din greu si in alte aspecte ale vietii lor.

Din nou, si din nou, am vazut (si este si dovedit asta!) ca tinerii sportivi sunt mai predispusi la a avea rezultate scolare mai bune, iar asta se datoareaza in parte eticii bune de lucru dobandite din practicarea unui sport. Tinerii sportivi invata cum sa se automotiveze, sa se impinga singuri de la spate si sa incerce din greu in sport, astfel ca sunt mai predispusi sa faca la fel si in afara sportului.

Cand practica un sport, copiii invata cum sa se antreneze cu sarguinta si cum sa-si seteze obiective, iar asta se poate extinde in tot restul vietii lor. Devin responsabili pentru a-si face temele si a-si gestiona bine timpul. Deoarece invata sa munceasca din greu in sport, se pot transforma in tineri care au performante foarte bune in activitatile pe care le intreprind (fie ca raman sa practice sport de performanta, sau urmeaza calea altui job), pentru ca au invatat cum sa se tina de un program, sa urmeze sarcinile primite, si sa gestioneze relatia cu o persoana cu autoritate.

Legatura este clara: copiii care muncesc pentru a deveni mai buni si care invata cum sa lucreze bine cu altii, vor avea mai mult succes pentru a se imbunatati. Este posibil sa nu fie mereu pe primul loc, dar sportul de tineret ii poate invata pe copii ca succesul nu inseamna numai sa castigi trofeul. Uneori succesul inseamna ca tanarul creste in a deveni un lider, invata cum sa persevereze, iar uneori inseamna pur si simplu ca este mai bun decat era cu o saptamana in urma.

CUM SA-L INCURAJEZI PE COPILUL TAU SA DEPRINDA O BUNA ETICA A MUNCII?

Iata cateva sugestii pentru cum sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte o buna etica a muncii:
  • Lauda efortul, nu numai rezultatele.
  • Arata-le copiilor tai ce inseamna o munca din greu. Fii exemplul lor.
  • Nu oferi laude false, care felicita un copil pentru ca a facut un lucru bun, cand se vede clar ca nu si-a dat interesul si nu a facut niciun efort.
  • Reaminteste-i copilului tau ca succesul nu se bazeaza doar pe talent, ci mai ales pe o disciplina persistenta si constanta.
  • Ajuta-ti copilul sa invete cum sa se detaseze; nu poate controla rezultatele, dar poate controla efortul. Ajuta-l sa se concentreze asupra lucrurilor pe care le poate controla.
  • Redefineste succesul: sunt un succes cand pun inainte tot efortul pentru a se pregati pentru a fi cea mai buna varianta a lor. Citeste despre cum iti poti ajuta copilul sa defineasca succesul in sport si nu numai.
Din pacate, aud peste tot cum lumea se plange de noile generatii, cum ca nu au o buna etica a muncii. Asta ma face sa ma uit la TH care a crescut practicand sportul, dar avand si rezultate scolare foarte bune. Cred cu tarie ca sportul a fost unul dintre factorii principali pentru care a deprins o buna etica a muncii.

Asta nu inseamna ca toti sportivii cand se maturizeaza ajung sa aiba o puternica etica a muncii, pentru ca am vazut o multime care n-o fac. Dar sportul de tineret poate si va face asta pentru sportivi daca antrenorii si parintii muncesc impreuna pentru a creste mentalitatea unei bune etici de lucru, atat pe teren, cat si acasa.

Ca antrenori si parinti avem responsabilitatea asta fata de copiii nostri. Daca vei fi o parte a dezvoltarii lor in sport trebuie sa le oferi cea mai buna sansa pentru succes. Asta poate insemna un pic mai mult efort din partea ta, dar va merita, cu siguranta, cand iti vei da seama de impactul pe care l-ai avut in viata lor!

Iti recomand, cu drag, sa citesti si despre Lectii de viata pe care un copil le poate invata din sport.

Alte articole utile despre parentingul sportiv si antrenamentul mental la tinerii sportivi gasesti in categoria MENTAL COACHING din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si