×

Ai un copil sportiv de performanta? Nu-l pune in gips! Despre durerile de crestere la tinerii atleti ...

13 Oct 2017 10:07 | Mental Coaching | 4785 Vizualizari
Ai un copil sportiv de performanta? Nu-l pune in gips! Despre durerile de crestere la tinerii atleti ...
Ti-ai auzit vreodata copilul plangandu-se seara tarziu de dureri de picioare? Poate a fost ceva mai mult decat o durere... ceva asemanator crampelor musculare. Astfel de lucruri pot fi ingrijoratoare pentru parinti, mai ales daca nu s-au mai confruntat cu ele pana acum si nu stiu ce le cauzeaza.

Din fericire, de cele mai multe ori, nu e vorba de nimic grav. Acele misterioase dureri din timpul serii sau noptii se numesc „dureri de crestere”.

Aceste dureri de crestere nu au nimic de-a face cu cresterea in sine... cel putin asta ne spun profesionistii. Ci, sunt denumite asa, deoarece acestea apar la copiii cu varsta cuprinsa intre 3-5 ani si 8-12 sau chiar pana la 16 ani... ambele fiind momente cand copiii experimenteaza cresteri semnificative.

Majoritatea durerilor de crestere sunt localizate in muschii picioarelor si se resimt sub forma de crampe. Nu au nimic de-a face cu oasele sau articulatiile, desi, uneori ele pot aparea in spatele genunchilor, iar copiii vor spune ca simt dureri la nivelul tibiei sau „osul fluerului piciorului”. Altii, cum a fost si cazul nostru, resimt dureri la nivelul calcaiului (tendonul lui Ahile).

Astfel de dureri sunt foarte neplacute, mai ales in cazul sportivilor de performanta.

Ce cauzeaza durerile de crestere?

Desi medicii nu sunt siguri, acestia cred ca este vorba despre nivelul de activitate pe care un copil l-a avut in timpul zilei. Durerile de crestere apar, de obicei, cand un copil a mers, a alergat, s-a catarat, a sarit, a inotat, sau a avut o activitate fizica intensa pe parcursul acelei zile.

Atunci, ce este de facut?

In ceea ce priveste tratamentul, din pacate, de cele mai multe ori medicii spun ca durerile vor trece de la sine odata cu cresterea sau recomanda metoda punerii in gips – care nu este cea mai buna alegere – mai ales in cazul in care copilul face sport.

Cu asta m-am confruntat si eu cu TH. El fiind sportiv de performanta, ni s-a recomandat ca acesta sa stea in gips. 

Gipsul inseamna sa stea pe tusa cel putin o luna, daca nu si mai mult. In plus, dupa ce am studiat problema mai bine, am aflat ca acest gips practic si opreste cresterea, si dupa 3 saptamani cu el, doar piciorul liber se dezvolta. Este logic totusi, deoarece cresterea este continua, deci dupa ce scoti gipsul poti sa ajungi in 2-3 luni in aceeasi situatie.

Dupa ce am aflat toate aceste informatii, si dupa ce domnul doctor a spus ca doar trebuie sa faca exercitii si poate sa-si continue antrenamentele linistit (adica dupa ce statuse 3 zile) l-am scos pe TH din gips imediat.

S-a apucat de exercitii si totul decurge normal, durerile au trecut. Dar, atentie! TH face exercitiile in fiecare seara, cu foarte mici exceptii.

In ce costau aceste exercitii?

STRETCHING!

Exercitiile sunt simplu de facut si sunt benefice tuturor copiilor aflati in perioada de crestere. Ideea insa este sa fie facute constant.

V-am atasat si cateva imagini cu exercitii recomandate lui TH, prin care sunt detaliate miscarile ce trebuie facute. Scuze pt calitatea proasta a imaginilor, am folosit chiar hartiile originale, mazgalite de noi, dar ideea e sa intelegeti ce este de facut.

Funnt case: Th l-a intrebat pe doctor, "pana cand trebuie sa fac exercitiile astea?" Raspunsul a fost "pana cand implinesti 17/18 ani:))" .... so, la treaba!

exerctii dureri crestere 1

exerctii dureri crestere 2

exerctii dureri crestere 3

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si