×

ASA DA - ASA NU pentru parintii de tineri sportivi

19 Apr 2021 12:27 | Mental Coaching | 3449 Vizualizari
ASA DA - ASA NU pentru parintii de tineri sportivi

Probabil ca inca de la inceputurile sportului in lume au existat parinti de copii sportivi, super entuziasti, care au strigat, au tipat, au injurat, au aplaudat, au cantat sau chiar au plans de pe margine. Este firesc sa se intample asa, este firesc sa fii foarte implicat si poate cateodata sa nu mai gandesti corect atunci cand vine vorba despre copilul tau si mai ales atunci cand copilul este intr-o competitie si trebuie sa castige fata de adversarul sau.

Cu totii am fost acolo, cu totii poate ne dam seama ca de multe ori poate nu facem bine, ca poate suntem penibili, insa tot am facut-o pentru, nu-i asa? ... al nostru-i cel mai important si al nostru trebuie sa fie cel mai bun si al nostru trebuie sa castige.:))

De cele mai multe ori atitudinea pe care noi parintii o avem vis-a-vis de viata sportiva a copiilor nostri, fie ca este buna sau rea, are mari implicatii asupra evolutiei lor in sportul pe care il practica.

Asa ca, astazi am pregatit o lista cu DA si NU pentru parintii sportivi, care sa ajute in intelegerea si dobandirea unui comportament adecvat si prin care sa-i ajute pe tinerii lor sportivi.

Pe langa acest articol, informatii mult mai detaliate, cu teme si explicatii gasiti in Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv.

Daca sunt antrenori care citesc acest articol, ar putea sa dea aceasta lista parintilor.

ASA DA

  • Da-i voie copilului tau sa faca sportul pe care si-l doreste. Ofera-i posibilitatea si suportul sa poata sa incerce sporturi si sustine-l indiferent ce decizie ia, chiar daca sportul ales nu este ceea ce-ti doreai. Sustine-l si in cazul in care este hotarat sa nu faca niciun sport.  Tine cont ca, daca va fi alegerea lui, sansele sunt mult mai mari sa reuseasca la nivel inalt, pentru ca este pasiunea lui (si nu a ta!)
  • Invata-ti copilul sa-si respecte antrenorul. Acest lucru iti va reusi daca si tu il respecti sau macar te abtii in a face comentarii denigratoare la adresa antrenorului, de fata cu copilul. Este vital pentru progresul sportiv al copilului, ca el sa-si respecte antrenorul si sa-i asculte si aplice instructiunile. Gandeste-te ca daca tu acasa spui mereu ca antrenorul este prost, cum ai vrea ca si copilul sa-i asculte sfaturile. Tu ai asculta sfaturile unui prost?
  • Fii intelegator cu greselile pe care copilul le face si intelege si tu si el ca din fiecare greseala va avea ceva de invatat. Cand face o greseala intreaba-l ce crede ca ar trebui schimbat data viitoare pentru a repara greseala, ce au invatat din aceasta experienta mai putin placuta, in loc sa te repezi asupra lui cu injurii. Nu trebuie sa-i spui lui ce ai vazut TU sau ce crezi TU ca ar trebui sa faca data viitoare. Asta este despre el si nu despre tine!
  • Arata-ti interesul fata de sportul lui, fii calm si intelegator. Accepta ritmul lui in procesul de invatare. Chiar daca tu, cand erai copil ai invatat sa inoti in 2 zile, poate lui o sa-i ia mai mult pentru ca el nu este la fel ca tine. Bucura-te si celebrati impreuna orice mica reusita, chiar daca tie ti se pare puerila.
  • Fii flexibil in opiniile tale. Daca ti-ai dat seama ca ai gresit sau ca nu ai dreptate fii deschis sa-ti ceri scuze si sa-i dai lui dreptate. Adica, mai pe romaneste, nu fii capos si sa o tii pe a ta chiar daca iti dai seama ca nu ai dreptate.

ASA NU

  • Nu iti retrai tineretea ta sportiva prin copilul tau. Doar pentru ca tu n-ai reusit sa fii mare handbalist nu inseamna ca o sa-ti traiesti bucuria de a ridica o cupa sau o medalie prin copilul tau. Accepta faptul ca, indiferent daca tu ai fost campion national la inot, copilului tau ii poate fi frica de apa.
  • Nu blama si nu aduce injurii antrenorului, echipamentului sau celorlalti colegi atunci cand echipa pierde sau are o prestatie mai proasta. Blamandu-i pe ceilalti il va face pe copilul tau sa nu isi asume responsabilitatea. "Ah, am pierdut pentru ca ceilalti au gresit! Nu e vina mea!" 
  • Nu il forta! Copiii care sunt fortati peste puterea lor isi vor pierde increderea in sine, deoarece vor trai cu impresia ca orice ar face trebuie de fapt sa faca si mai mult. Concluzia lor va fi ca nimic nu fac bine, pentru ca mereu mai trebuie. Cand sunt fortati prea tare pot dezvolta si tulburari alimentare (fie sa inceapa sa manance prea mult, fie prea putin).
  • Nu astepta perfectiunea copilului doar pentru ca sa-ti satisfaci propriul ego. Nu lega perfectiunea copilului de onoarea ta. Sa ma laud (a se citi dau mare) si eu cu al meu care e campion!

Plecand de la aceasta lista simpla, vei vedea ca relatia cu copilul tau sportiv va fi una din ce in ce mai buna, iar performantele lui vor creste, precum si increderea in sine. Vei vedea ca se ajunge la situatia in care te va ruga el sa mergi cu el la un meci sau la o competitie. Va veni el la tine sa-ti ceara sfaturile si sa va consultati.

Succes:))

Vrei sa comunici pozitiv cu tanarul tau sportiv? Vrei sa-l ajuti sa-si stabileasca si sa-si indeplineasca obiectivele potrivite? Vrei sa-i insuflii motivatie pozitiva si incredere ca poate sa reuseasca, fara sa simta ca de fapt pui presune pe el? Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv te poate ajuta! Poti comanda Manualul de AICI.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si