×

TOP 5 greseli facute de parintii de copii sportivi si repercursiunile lor

03 Sep 2019 09:50 | Articole | 3238 Vizualizari
TOP 5 greseli facute de parintii de copii sportivi si repercursiunile lor

Asa cum am mai mentionat de nenumarate ori, in cele mai frecvente cazuri, noi, parintii suntem cei care dam peste cap viata sportiva a copilului sau copiilor nostri. Ei incep si fac un sport de placere, de distractie si cumva noi reusim sa transformam totul intr-o munca cu zeci de reguli si reprosuri si mai mereu ne aratam nemultumirea fata de ceva ce copiii nostri vad ca si o distractie.

De cele mai multe ori greselile pe care le facem au repercursiuni negative asupra dezvoltarii sportive a copilului si ne intrebam oare de ce nu a avut noroc.

Nu este vorba despre noroc, ci este vorba despre a intelege ca dezvoltarea lor emotionala este la fel de importanta ca si dezvoltarea fizica si ca una fara alta nu se poate face performanta.

Stiu din proprie experienta ca este foarte greu sa fii parinte de sportiv de performanta. Este greu sa-ti dai seama cat de implicat este cu adevarat copilul tau in sportul pe care-l practica. Daca sportivul este foarte implicat, acest lucru poate deveni contagios si pe tine ca parinte te cuprinde "experienta" si incepi sa fii din ce in ce mai implicat, la randul tau.

De cele mai multe ori devii atat de implicat incat incepi sa confunzi visul copilului cu visul tau si nu-ti mai dai seama unde se termina experienta lui si unde incepe experienta ta.

Aceasta implicare, cu ganduri bune, ce-i drept, a parintilor de cele mai multe ori este gresita si nu duce unde trebuie, facandu-l pe copil sa nu mai stie exact ce-si doreste sau chiar facandu-l sa-si doreasca sa se opreasca doar ca sa scape de "implicarea" parintilor si de responsabilitatea care-i este aruncata pe umeri.

Daca sesizezi cel putin una din provocarile de mai jos la copilul tau sportiv, inseamna ca faci ceva gresit si ca esti mai implicat decat el in viata sa sportiva:

  • Copilul tau se descurca foarte bine la antrenamente dar in competitie esueaza.
  • Copilul tau nu performeaza bine cand persoane care conteaza sunt pe margine si il monitorizeaza (altele decat antrenor).
  • Copilul are emotii mari inainte de competitie si nu si le poate stapani.
  • Copilul isi pierde concentrarea si actioneaza haotic in timpul competitiilor.
  • Copilul somatizeaza si incepe sa se accidenteze sau sa acuze asa zise dureri "inchipuite".
  • Copilul are intotdeauna un motiv in spatele caruia sa se ascunda, daca a gresit (antreniorul are ceva cu mine sau ceilalti erau prea mari sau arbitrul a tinut cu ei etc)

Asadar, care sunt cele 5 greseli (sau provocari) majore pe care le experimentezi ca si parinte si pe care ar trebui sa le elimini din comportamentul tau:

1. Programul si viata ta se invart numai in jurul vietii sportivului tau.

Visul tau este deja format si anume sa-l faci pe copilul tau un sportiv de succes. Cand copilul tau reuseste si castiga o competitie esti cel mai fericit si numai despre asta vorbesti. Cateodata iti anulezi evenimente importante din viata ta, pentru ca sa poti sa ajungi la un eveniment sportiv al copilului tau. Esti foarte dezamagit cand observi ca nu a atins performanta pe care crezi tu ca ar putea sa o atinga.

**scriind asta mi-am dat seama ca eu ma incadrez aici ... imi fac mea culpa si recunosc ca imi anulez evenimente din viata mea doar ca sa fiu alaturi de el la meciuri ...ufff

2. Evaluezi succesul copilului bazat pe reusitele din competitii si nu pe gradul de fericire pe care il are.

Iti faci impresia ca sportivul a evoluat bazandu-te numai pe momentele cand marcheaza un gol sau castiga un meci. Rezultatele favorabile sunt prioritatile tale si numai daca sunt favorabile esti multumit ca s-a antrenat cum trebuie. Deci totul este in ordine daca a iesit cu mult in evidenta peste ceilalti.

3. Esti foarte critic cand vine vorba despre performanta sa intr-un anumit meci.

Dupa fiecare competitie scoti in evidenta doar lucrurile pe care le-a gresit, dar uiti sa mentionezi si din lucrurile bune. Intotdeauna tii sa-i precizezi exact unde mai trebuie sa mai lucreze ca sa poata data viitoare sa iasa in evidenta.

4. Iti insusesti calitatea de "antrenor" de pe margine.

In timpul meciului comentezi de pe margine si ii transmiti sfaturi copilului cum si ce sa faca (grabeste-te sau stai mai in fata sau tine piciorul drept ori du-te mai in margine sau intra in centru etc). Ai impresia ca il ajuti dandu-i toate aceste sfaturi sau ca il motivezi mai bine. Stii bine ca asta nu face decat sa-i distraga atentia sau sa-l faca sa se simta prost, dar nu poti sa te abtii.

5. Copilul tau ajunge sa fie motivat pentru parintii sai si nu AUTO-MOTIVAT

Mare atentie daca se ajunge in faza in care tu esti cel care are mai mare grija sa faca sportivul mai multe antrenamente sau sa nu lipseasca sau sa manance cum trebuie ori sa se culce la o ora potrivita astfel incat sa fie apt pt antrenamente. Cand copilul spune ca ar sta acasa tu insisti ca trebuie sa se duca. Cand iti da de inteles ca ar merge cu prietenii la o petrecere tu ii spui ca are antrenament a2a zi si asa mai departe. Cand observi ca sunt anumite antrenamente care ii fac bine te gandesti cum sa-i dai si mai multe de facut ca sa fie si mai bine de atat. ... si faci asta fara macar sa-l lauzi pentru ceea ce a realizat pana atunci.

Dupa cum am mai spus, noi toti parintii suntem foarte bine intentionati, insa de cele mai multe ori din atat bunavointa o dam in bara si este pacat de munca si antrenamentele si zilele pline ale copiilor nostri, astfel incat iti dau un sfat ... incearca sa te analizezi bine si daca te regasesti macar intr-una din situatiile de mai sus, incearca sa schimbi ceva!

Totul va fi in favoarea copilului tau, care se va dezvolta frumos!

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si