×

Tinerii sportivi si social media

25 Sep 2019 11:16 | Mental Coaching | 2546 Vizualizari
Tinerii sportivi si social media

Subiectul "social media" este discutat si para-discutat, luat pe toate partile, insa un lucru este cert: petrecem foarte mult timp pe retelele de socializare si mai ales tinerii care deja se confunda cu imaginea creata acolo.

N-am spus nimic nou pana aici! Pentru ca imi petrec foarte mult timp intre sportivi si competitii am observat un alt aspect interesant: din cauza acestei socializari prin intermediul internetului, sportivii nu prea mai comunica intre ei verbal - nici intre ei, nici cu antrenorul.

Ei isi scriu pe grupuri pe whatsapp, antrenorul le comunica lucruri tot asa. Unde se ajunge? Se ajunge la non-comunicare verbala. Se ajunge la momentul in care, daca antrenorul spune ceva in vestiar, risca sa nu fie auzit, deoarece sportivilor le sta gandul la ultima postare a lui x pe Instagram, sau poate sunt cu ochii in telefon ca sa vada cine le-a mai dat like.

In plus, sportivii nu mai au responsabilitati, cum ar fi sa stie clar la ce ora e antrenamentul sau ce echipament sa aduca etc.

Acum, daca nu a fost atent in vestiar la ce i-a transmis antrenorul, da repede un mesaj pe grup si intreaba (pt a zecea oara) "la ce ora avem maine, domnu'?"

Toate aceste lucruri ii vor face pe sportivi sa le scada puterea de concentrare precum si sa nu fie asumati de niciun fel.

Evident, o sa ma intrebati ce e de facut? Bineinteles, ca nu le putem lua telefoanele sau sa le interzicem sa aibe cont pe Insta sau FB, decat daca nu vrem sa declasam un razboi in toata regula. Totusi, putem sa acordam mai multa atentie acestui lucru.

Le putem chiar si explica ca isi vor pierde puterea de concentrare  (focusul) daca mintea le sta mereu in alta parte. Daca sunt intr-adevar hotarati sa ajunga sportivi profesionisti, trebuie sa inteleaga aceste lucruri.

La un club din strainatate, inainte de a intra in vestiar, exista o cutie in care TOTI sportivii erau obligati sa-si lase telefonul, pe care il puteau prelua DOAR cand ieseau de tot din vestiar. Adica dupa ce se schimbau, dupa ce poate mai aveau de stabilit una alta cu antrenorul etc.

In plus, informatiile despre ora de sosire sau echipament etc erau transmise prin viu grai si toata lumea trebuia sa tina minte ce are de facut.

Pentru a putea exista mai multa comunicare dar si apropiere, atat intre sportivi cat si intre sportivi si antrenor trebuie sa existe cat mai multa comunicare verbala si nu neaparat in scris.

In plus, telefoanele nu au ce cauta in vestiar!

Ca sa sumarizez:

Ce as transmite copilului? Daca stau pe telefoane inainte si dupa competitie, chiar si in pauzele din timpul antrenamentelor ori in vestiar isi vor pierde FOCUSUL. Focusul inseamna abilitatea de a te concentra pe un singur lucru, intr-un anumit moment. In cazul nostru, competitia/antrenamentul. Concentrarea porneste de la creier, creierul este un muschi. Daca nu mai antrenezi muschiul respectiv, nu poti sa ai pretentii sa dai ce-i mai bun pe teren, pt ca mintea ta va fi plina de informatii care mai de care mai variate.

Ce as transmite antrenorului? Sa comunice cat mai mult verbal cu sportivii sai si sa fie foarte ferm cand vine vorba de a tine minte anumite informatii. Sunt multe aplicatii care intr-adevar ii ajuta pe sportivi. As face o lista si le-as recomanda acele lucruri,daca tot vor folosi telefonul ...sau diverse video-uri unde pot viziona cum si ce fac altii si dupa aceea as discuta cu ei despre acele subiecte.

Ce as transmite cluburilor? Sa impuna niste reguli mai stricte cu privire la aceste telefoane. Vezi exemplul de mai sus cu cutia in care sa-si lase telefoanele pana la finalul antrenamentului.

In acest fel copiii vor creste cu incredere in ei, vor fi asumati, vor sti ce au de facut si vor avea o putere mai mare de concentrare.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si