×

Bucuria de a scapa de statutul de om “ocupat”

23 Feb 2017 13:50 | Mental Coaching | 2748 Vizualizari
Bucuria de a scapa de statutul de om “ocupat”
Va spuneam zilele trecute de micul meu experiment si cum din toate invitatiile la ceai trimise prietenelor mele am primit confirmarea doar uneia. La simpla intrebare „ce ai mai facut? ceva nou?” am primit raspuns despre fiecare activitate in care ii sunt implicati copiii, cat de mult timp ii ocupa jobul, si cat de pline sunt weekendurile si vacantele. Pana sa termine de enumerat fiecare activitate in care e implicata, mi-am dat seama cat de comun este raspunsul asta. In mod constant aud cat de haotica le este viata si cat de ocupati sunt toti zilele astea... nu exista discutii despre hobby-uri si carti recent citite, sau vreo iesire nocturna fara copii. Aproape toti cei pe care ii cunosc sunt extrem de ocupati, supraaglomerati si ti-e aproape imposibil sa-ti faci vreun plan impreuna cu ei, dar ce este mai grav, este ca in timp ce se plang ca sunt foarte epuizati, nu vad vreun alt mod de viata in afara aceluia de a fi ocupati.

Este asta statutul fiecaruia in vremurile pe care le traim? Ocupat? Super ocupat?

Ma intreb daca a fi ocupat este o alegere sau pur si simplu asa stau lucrurile in prezent cu lumea in care traim. Imi amintesc de cand eram copil ca aveam timp sa luam masa in familie, ma jucam pana seara tarziu pe afara si faceam tot felul de lucruri in liniste si relaxare, fara sa simt ca timpul trece ca nebunul si nu apuc macar sa respir.

Acum, pare ca fiecare are antrenamente, ore de muzica, lectii de dans, meditatii, obligatii scolare, obligatii de munca, intalniri si tot felul de activitati care le ocupa fiecare dupa-amiaza si seara a zilei. Calendarul activitatilor sociale umple luni in avans. Trecute sunt zilele cand pur si simplu stateai acasa, te uitai la un film, sau stateai in curte alaturi de familie sau cand iti faceai timp sa citesti o carte din scoarta in scoarta.

Simti si tu asta? Daca da, te-as indruma acum sa te opresti si sa te uiti bine, foarte bine la viata ta si sa-ti dai seama daca iti programezi activitatile, obligatiile, calatoriile sau lucrul extra la job doar de dragul de a fi ocupata sau sa umpli casutele libere din calendar, si daca faci lucruri pe care le iubesti si indragesti cu adevarat.

Uite si cateva intrebari pe care sa ti le pui, daca vrei sa-ti dai seama daca in mod intentionat iti creezi o viata ocupata si haotica:
  1. Actionezi sau te simti mai bine cand esti „atat de ocupata”?
  2. Cand nu faci nimic, te simti nelinistita, neproductiva sau vinovata?
  3. Iti place sentimentul de a bifa lucruri pe lista ta?
  4. Iti place sa le spui oamenilor cat esti de ocupata pentru a primi simpatia sau aprecierea lor?
  5. Iti place sa-i auzi pe ceilalti evidentiind cat de ocupata esti?
  6. In general, te simti mai bine cand esti ocupata, decat cand nu esti?
In cartea sa, Addicted to Chaos: The Journey from Extreme to Serene, dr. Keith Lee spune:
„Intr-o cultura unde „tematica extremelor” a devenit o norma, oamenii sunt din ce in ce mai sedusi de credinta ca intensitatea este egala sentimentului de a fi viu. Acest stil de viata ne poate da emotii care ne fac inima sa bata puternic, iar absenta acestei energii dependente ne poate da inapoi, ne aduce teama si o neliniste de nesuportat.”
Un alt factor care ne hraneste nevoia de a fi ocupati este opinia celorlalti. Suntem inundati zi de zi cu aceasta incarcatura prin social media, smartphon-uri si consumerism. Cu totii stim oameni care nu mai contenesc din a spune cat de ocupati sunt ei, incat acest statut a devenit un simbol.

Haide sa lamurim ceva – nu esti ocupata pentru ca trebuie sa fii ocupata, ci pentru ca vrei sa fii. Sa fii ocupat si sa traiesti o viata haotica este pur si simplu alegerea ta.

Este o alegere sa-ti inscrii copiii la 3-4 activitati extrascoalare. Este o alegere sa iti iei de lucru extra pentru job. Este o alegere sa spui „da” cand de fapt voiai sa spui „nu”. Este o alegere cand te lasi epuizata asa de usor.

Dar, este o alegere si sa opresti asta. Sa opresti haosul, toate obligatiile, activitatile extra, proiectele extra, etc. La fel, este o alegere sa traiesti asa cand de fapt nu iti doresti asta.

Bucuria de a scapa de statutul de om “ocupat” 2

imagine @quoteswords.com

Faptul ca viata ta este atat de ocupata te face fericita cu adevarat? Acorda-ti timp sa fii introspectiva, uita-te peste programul tau si asculta-ti instinctul. Ce lucruri te fac fericita si ce lucruri nu te fac fericita? Incepe sa le elimini pe cele care nu-ti aduc bucuria si s-au transformat in obligatii.

Gandeste-te daca nu cumva prin a fi ocupata incerci sa umpli temporar un gol din viata ta sau incerci sa scapi de ceva care nu te face fericita. Si, in loc sa infrunti si sa confrunti problema, incerci sa fugi prin a-ti face viata cat mai ocupata posibil.

Facand lucruri care nu-ti aduc bucuria nu faci decat sa aduci o nemultumire si mai mare in viata ta.

Ai o singura viata de trait si nu te vei mai intalni niciodata cu acest moment prezent, asa ca de ce sa-l risipesti pe lucruri care nu-ti aduc fericirea adevarata si care nu te fac sa te simti bine?

Stiai ca in media toata viata ta inseamna aproximativ 62.000 de ore? Stiai ca deja ai consumat, poate, mai mult de jumatate din acestea? Deci, ce vrei sa faci in continuare?

Te las sa citesti mai departe Momentul prezent – cel mai important moment din viata noastra!

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

credit imagine cover

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si