×

Cum ii ajutam pe tinerii sportivi de performanta sa nu renunte la sport?

05 May 2022 13:13 | Mental Coaching | 3091 Vizualizari
Cum ii ajutam pe tinerii sportivi de performanta sa nu renunte la sport?

Mai mult de 70% dintre tinerii care fac un sport de performanta renunta la sport in jurul varstei de 15 ani. 

Ca si parinti de tineri sportivi de performanta este si de datoria noastra sa incercam sa mentinem sportul distractiv, fara stres asa incat pe cat posibil copilul sa nu ajunga sa renunte.

Este foarte important sa stim ca motivul numarul 1 pentru care copiii renunta la sport este presiunea pusa pe ei de catre parinti, care duce la stres si agitatie si evident dorinta de a nu mai face sportul respectiv.

Atunci cand copiii simt presiune sau asteptari mari, lor le va fi teama de greseli. Atunci cand copiilor le este teama de greseala ei nu vor mai performa cu placere si asta ii va scoate din joc, facand ca jocul sa devina ceva stresant.

Sportul este placut si distractiv atunci cand copiii sunt implicati in competitie fara presiune si atunci cand pot sa faca lucrurile pe rand, pas cu pas.

In loc sa punem presiune pe ei, noi ca si parinti trebuie sa-i invatam sa-si seteze obiective care pot fi atinse si controlate.

In primul rand, identificati impreuna care sunt obiectivele lor pe termen mai lung. Unde vor sa fie peste 2 ani? Dar urmatorul sezon? Apoi stabiliti impreuna un set de mini-obiective, care se refera la antrenamente, la pregatire si conditie fizica. Acestea din urma trebuie luate pas cu pas.

Asigurati-va ca obiectivele sunt ale copilului si nu ale voastre si mai asigurati copilul ca obiectivele se pot schimba pe parcurs daca el va simti sau va dori asta.

Tine cont ca daca, parintele este mereu frustrat cand vine vorba despre sportul copilului, asta poate afecta dezvoltarea fizica a copilului si il poate duce cu gandul la a renunta.

Tinerilor sportivi trebuie sa le spunem mereu ca, cu cat vor gresi mai mult cu atat mai repede se vor dezvolta.

Suna ciudat insa este demonstrat faptul ca "a fi bun la greseli" (adica sa fii apt sa treci usor mental peste o greseala) il va face pe copil un sportiv si mai bun.

Intr-adevar sa treci peste o greseala este destul de greu, de fapt cam cel mai greu lucru pentru sportivi. Cel mai adesea devin frustrati tocmai din cauza greselilor si isi pierd cumpatul. Evident, acest lucru duce la pierderea concentrarii in timpul unei competitii.

Copiii au tendinta sa ramana cu greseala in cap si sa nu se mai concetreze la nimic alteceva, cum ar fi jocul, care este in desfasurare.

Ca parinti trebuie sa le transmitem clar faptul ca stim si apreciem importanta unei greseli. Trebuie sa le spunem ca intotdeauna sa fie gata sa-si asume riscuri si sa accepte greselile ca si parte a sportului.

Vrei sa inveti mai mult despre cum poti sa-l ajuti pe copilul tau sportiv?Vrei sa te asiguri ca ai facut tot ce ai putut asa incat copilul tau sa nu renunte la sport? Vrei sa afli cum trebuie sa te comporti cu el atat inainte cat si dupa o competitie asa incat sa nu pui presiune pe el dar totusi el sa inteleaga ca face un sport de performanta si ca drumul spre succes este greu?

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si