×

Jucatorul "de antrenament" - cum sa depasesti emotia meciului important

07 Jun 2019 10:06 | Mental Coaching | 2763 Vizualizari
Jucatorul

Nu-i asa ca ai vrea ca schemele alea misto pe care le faci la antrenament sa-ti iasa si in meciul din campionat sau in competitia importanta de saptamana viitoare?

Sunt convinsa ca da! Din pacate nu intotdeauna ies, asa-i?

Din pacate, exact in momentul ala important se intampla ca preluarea ta de exemplu, sau sutul ala spre poarta ori serviciul din tenis sa iasa exact pe dos.

Gandurile si frustarea te invadeaza si devii nervos, spunand "cum naiba?! la antrenament le faceam asa de bine!!!"

Sunt multe situatii in care unii sportivi sunt numiti "jucatori de antrenament", tocmai pentru ca la antrenament reusesc sa faca niste lucruri extraordinare, iar in competitie parca nu-i mai recunosti.

Din pacate multi sportivi nu reusesc sa performeze in momentele cheie, cele cu miza ridicata.

Ei considera despre ei insisi ca nu sunt facuti pentru competitii cu miza si ca locul lor nu este acolo, ori ca acele "scheme" deosebite pot fi facute numai de cutare.

Nimic mai fals! 

De fapt acest lucru se intampla din cauza asteptarilor foarte mari si a presiunii care se pune pe ei. Cu cat isi seteaza mai sus asteptarile si cu cat presiunea este mai mare, cu atat atletii nu vor reusi sa performeze la adevarata lor capacitate.

Sunt doua motive din cauza carora sportivii esueaza in astfel de momente:

  1.  Primul motiv este ca atletii vad meciul mai mare decat este de fapt. Adica dau foarte multa importanta competitiei - de exemplu scorului - trebuie neaparat sa castig ... daca se poate si la diferenta de scor. Bineinteles, ca vazand meciul mai mare decat este, evident si presiunea este mare.
  2. Al doilea motiv este ca atletii doresc sa performeze si mai bine decat data trecuta. E foarte bine, dar cand esti setat DOAR pe acest lucru, presiunea mentala va fi atat de mare incat picioarele sau mainile tale vor "ingheta".

Ideea la care trebuie sa te gandesti este ca indiferent cat de mult de gandesti si pui presiune pe tine sa castigi, acest lucru nu cred ca ti-a asigurat vreodata 100% castigul, nu-i asa?

Toata aceasta presiune nu va face decat sa te epuizeze mental si sa ajungi deja obosit in teren, chiar inainte sa inceapa meciul.

In concluzie, ce ar fi de facut, astfel incat sa nu devii "jucator de antrenament"?

  • - calmeaza-te si realizeaza ca cel de la antrenament este ACELASI cu cel din meciul competitional
  • - fa o recapitulare a competitiilor trecute si vezi ce a mers bine la tine in acele meciuri
  • - tine minte ca focusarea pe momentul prezent iti aduce cele mai bune rezultate (am scris mai multe aici despre focusare). Nu e cazul sa te gandesti de pe acum la ce vei simti daca vei castiga, ori daca vei pierde. Vei vedea tu atunci ce simti si ce trebuie indreptat ... pentru asta sunt antrenamentele.
  • - INTOTDEAUNA ia lucrurile pe rand! Fiecare joc/meci va avea rezultatul lui.

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.

**sursa foto cover: Metrifit.com

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si