×

Momentele grele din cariera de tanar sportiv. Cum sa treci peste ele?

24 Jun 2019 11:48 | Mental Coaching | 6449 Vizualizari
Momentele grele din cariera de tanar sportiv. Cum sa treci peste ele?

La moment dat, toti tinerii sportivi, se lovesc de momente mai putin placute in cariera lor de sportiv. Daca nu vor fi antrenati si mental pentru a face fata acestor momente, s-ar putea sa le dauneze pe termen lung si, bineinteles, in drumul lor catre performanta.

Cei mai multi dintre tinerii atleti nu sunt pregatiti mental sa depaseasca situatiile negative care, fara doar si poate, vor aparea in cariera lor. Nu ma refer aici la simplele greseli facute in timpul unui meci sau la faptul ca intr-un moment a jucat mai prost. Despre acestea am tot discutat in alte articole.

Ma refer la situatiile mult mai complicate care se intind pe o perioada mai lunga si care il pot lasa pe tanarul sportiv fara incredere in sine si chiar sa-l demotiveze intr-atat incat sa renunte.

Aceste situatii profunde pot fi:

Accidentarea serioasa - o ruptura de tendon sau de ligamente sau orice alta accidentare serioasa care necesita recuperare indelungata. Grijile si stresul ca nu se va recupera la timp il pot consuma foarte tare pe sportiv si il pot face sa renunte la cariera pentru ca ii lipseste increderea ca se va putea recupera ... dar numai cu multa munca.

Ca sa nu intru in multe explicatii, RECOMAND din tot sufletul sa se uite la filmul facut despre viata boxerului Vinny Pasienza (Vinny PAz) - Sangereaza pentru visul tau (Bleed for your dream) - in care vor vedea cum te poti ridica dupa o accidentare mai mult decat serioasa.

Pe scurt, Vinny Paz, a suferit un accident in urma caruia a fost operat pe creier, a stat cateva luni cu niste suruburi in cap, i s-a spus ca s-ar putea sa nu mai traiasca, dar-mi-te sa mai joace box, insa el nu a cedat si a revenit in ring ajungand campion mondial. O poveste WOW, care trebuie vazuta de orice sportiv (si chiar de orice om), indiferent ca a fost accidentat sau nu.

Statul pe banca de rezerve - trecerea la statutul de rezerva, dupa ce ai fost titular dintotdeauna este cea mai comuna situatie care ii copleseste pe tinerii sportivi. Aceasta este situatia in care ei incep sa-si puna la indoiala performantele si sa gandeasca negativ despre parcursul lor, facand din aceasta situatie "sfarsitul lumii".

In general, am observat ca si parintii alimenteaza aceast lucru, transformand totul in ceva foarte grav, acest fapt facandu-i pe tinerii sportivi sa nu mai aibe incredere in ei.

Am mai scris un articol in acest sens, il gasiti aici https://www.claudianicolae.ro/ce-sa-faci-cand-ai-fost-scos-din-primul-11-b319

Cunosc un tanar sportiv (foarte bine chiar, pt ca eu l-am facut:)) care de la statutul de capitan, a schimbat echipa, a ajuns rezerva, a fost rezerva timp de 6/7 luni, dupa care a ajuns din nou capitan. Cum asa? A avut incredere in el si a spus mereu : "o sa demonstrez ca merit sa fiu in teren de la primul fluier!". Aceasta afirmatie l-a ajutat sa aibe incredere in el, sa se antreneze si mai mult si mai bine si, evident, sa demonstreze. (*il vedeti si in poza de cover acum)

Nu a fost selectat in urma probelor - faptul ca nu au fost selectati intr-o anumita echipa, precum si un raspuns negativ din partea unui antrenor  - "nu e ceea ce cautam noi" - ii face pe tinerii sportivi sa-si piarda increderea si sa se indoiasca de performantele lor.

Intotdeauna trebuie sa stie ca nu toti oamenii ii vor iubi si ii vor aprecia la fel, in aceasta viata. Cei mai buni 3 jucatori si lumii au fost dati afara de la Chelsey ... de fapt Chelsey a renuntat la ei, cand erau tineri pentru ca, spuneau ei ca nu sunt ceea ce trebuie.

Acei jucatori sunt acum - Salah, De Bruyne si Lukaku (wow!) Cum ar fi fost daca la momentul acela ar fi renuntat, spunand ca nu sunt buni pentru fotbal?

Selectiile sunt la latitudinea clubului si a antrenorului. In acel moment unii pot fi la locul potrivit, altii sa nu. Dar, cu siguranta mai sunt si alte momente.

Gandul ca "daca nu sunt bun pt aceasta echipa, inseamna ca nu sunt un bun jucator" este TOTAL GRESIT. 

Gandind asa nu va face decat sa-i scada stima de sine si pofta de joc, iar asta ii va dauna pe termen lung.

Lipsa productivitatii - "nu ai mai dat si tu un gol, de nu stiu cand!" Statisticile sunt facute sa fie analizate si ca rezultatele lor sa duca la reglarea antrenamentelor ori la inmultirea lor, nicidecum la gadul de a renunta.

Impreuna cu antrenorii trebuie regandit un plan, o schimbare, gasita solutia pentru a face ca statisticile sa arate din nou ca in trecut.

Daca nu esti pregatit mental pentru a trece de aceste momente, iti vei distruge stima de sine si placerea de a juca.

Ce-i de facut?

  • Intotdeauna stai focusat pe ceea ce poti sa faci nu pe ceea ce nu poti, in acest moment!
  • Fii constient de puterile si de abilitatile tale, pe care le-ai dezvoltat numai cu multa munca!
  • Daca te ajuta, fa-ti o lista cu aceste abilitati si reciteste-o ori de cate ori te napadesc ganduri negative!
  • Evita sa traiesti in trecut si sa iti tot vizualizezi greselile din trecut!
  • Indreapta-ti atentia catre ceea ce ai de dezvoltat pe viitor!
  • Cand te indoiesti de tine, nu te speria, nu bloca acel gand, ci fii constient de aceasta senzatie si las-o sa se manifeste, dar sa nu te copleseasca! 
  • Tine minte un secret! DOAR TU stii ca esti ingrijorat! Ceilalti nu vad si nu stiu acest lucru, decat daca incepi sa te si manifesti in acest sens!

Pentru intarirea puterii mentale si sfaturi despre antrenamentul mental al tanarului sportiv, iti recomand cu drag sa citesti articolele din categoria mental coaching a blogului. :) Vei gasi o multime de informatii utile, care sa te ajute sa-ti imbunatatesti performanta sportiva!

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

**multumesc pentru poza de cover si pentru altele foarte frumoase din meciul Sport Team - FC Carmen, trimise de catre dl. Szepi Eugen

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si