×

Cum deblochezi mintea sportivului din a se gandi numai la posibilele greseli

11 Oct 2017 09:51 | Mental Coaching | 2117 Vizualizari
Cum deblochezi mintea sportivului din a se gandi numai la posibilele greseli
Cand am scris prima data aici, pe blog despre antrenamentul mental la copiii sportivi, m-am gandit imediat la eliminarea fricii de esec/greseli ca fiind unul dintre cele cateva secrete ale antrenamentului mental care pot imbunatati performanta sportiva a copilului tau.

Teama de esec este una dintre cele mai intalnite probleme ale sportivului tanar. Un tanar jucator de fotbal in varsta de 14 ani spune la un moment dat ca pe terenul de joc ezita mereu din teama de a nu gresi. Deci, ce ar putea face in cazul asta?

Copilul tau poate simti deseori presiunea „luminii reflectoarelor” pe care sportul o poate impune. S-ar putea ingrijora ca te dezamageste pe tine, sau ca isi dezamageste prietenii, antrenorii si asa mai departe. S-ar putea ingrijora ca se poate face de ras chiar si dupa toata munca pe care a depus-o sa ajunga atat de departe in sport. Ar putea resimti o intensa presiune in a nu dezamagi pe nimeni.

TOATE aceste probleme se pot cumula si pot juca un rol important in a-l face pe copilul tau sa nu reuseasca sa joace la adevaratul sau potential din cauza fricii de esec.

Iar cand un copil joaca astfel incat sa nu greseasca, joaca ca un incepator si evita sa-si asume riscuri importante care i-ar putea permite sa exceleze.

La fel cum spuneam si in celelalte articole, ar putea aparea si alte noi probleme precum grija despre ce cred altii despre ei, iar cand astfel de probleme nu sunt luate in considerare, copilul tau ar putea simti nevoia de a parasi echipa sau chiar sportul.

Si, in timp ce ar trebui sa se concentreze asupra a ceea ce poate face pentru a ajuta echipa sa joace la cel mai bun nivel, copilul poate ramane blocat gandindu-se la ceea ce ar putea merge prost in cazul in care da o pasa gresita, nu nimereste mingea sau o da din nou in afara terenului.

Si stiti care-i partea negativa? Ca tinerii sportivi se ingrijoreaza asupra lucrurilor care ar putea merge prost cand, de fapt, ei ar trebui sa se preocupe de modul in care pot face lucrurile sa mearga bine!

Cand copiii evita sa faca greseli, vrei ca ei sa inteleaga de ce evita greselile...

Asa ca, intreaba-l pe tanarul sportiv:
  • „De ce crezi ca ar fi atat de rau daca ai gresi?”
  • „Ce crezi ca s-ar intampla daca faci greseli in joc in timpul competitiei?”
  • „Antrenorul crezi ca s-ar supara? Colegii tai ar fi dezamagiti?”
In primul rand, copilul tau ar trebui sa renunte la a se mai gandi la cum ar putea reactiona altii si toate implicatiile pe care le-ar putea avea o greseala. Daca copilul tau se concentreaza pe toate lucrurile rele care se pot intampla, sanse mari sunt ca acestea chiar sa se intample. Riscurile jocului – sa spunem ca sunt toate acele lucruri rele care se pot intampla – sunt inevitabile. N-ai cum sa te feresti de ele. Si, oricat de mult si-ar dori un sportiv ca in timpul unui joc greu sa-si sape o groapa in nisip si sa-si ascunda capul acolo, nu are cum s-o faca, trebuie sa infrunte situatie. Iar momente grele vor fi nenumarate in cariera unui sportiv.

In al doilea rand, vrei ca sportivul tau sa se concentreze asupra a ceea ce poate realiza, precum sa faca o pasa buna, in loc sa se concentreze pe a nu face vreo greseala, precum sa scape vreo preluare. Odata ce sportivul accepta faptul ca riscul este prezent, poate foarte bine sa inceapa sa se concentreze pe recompensa si pe oportunitatile care exista. Spre exemplu, oportunitatea de a fi un erou, oportunitatea de a domina jocul, oportunitatea de a ajuta echipa sa castige. Numai odata ce sportivul isi da seama de asta poate oferi fara retineri 100% din ce are.  Asta il poate face sa aiba succes.

Iti recomand sa citesti si Invata-ti copilul sa depaseasca stresul de dinaintea competitiilor sportive (sau oricaror alte examene si concursuri), dar si Ajuta-ti copilul atlet sa-si atinga adevaratul potential

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si