×

Cum sa eviti plafonarea in sportul de echipa

19 Aug 2020 12:54 | Mental Coaching | 3361 Vizualizari
Cum sa eviti plafonarea in sportul de echipa

M-am intrebat de mai multe ori de ce multi sportivi foarte buni, mai ales la juniorat, ajung,odata cu trecerea timpului, sa scada in performanta si sa nu mai fie deloc ceea ce erau inainte.

De ce unii jucatori de fotbal, de exemplu, se plafoneaza dupa ce au muncit mult, s-au dezvoltat si au ajuns la o echipa mai buna?

Unul dintre principalele motive ale plafonarii este fenomenul "sunt multumit aici".

Fenomenul "sunt multumit aici" este similar conceptului "te-ai culcat pe lauri". Esti foarte fericit si multumit de ceea ce ai realizat si nu mai depui niciun efort sa te dezvolti.

De exemplu, joci la echipa ta de varsta  U17 si antrenorii te promoveaza la echipa mare. E o mare realizare intr-adevar, esti acolo unde ai visat, toti te invidiaza si tocmai de aceea, in mod gresit, consideri ca nu mai este nevoie sa depui asa mult efort ca sa demostrezi.

Esti asa de multumit de realizare incat consideri ca nu mai trebuie sa demonstrezi nimic. 

Ajungi in momentul in care nu mai ai un scop, nu mai ai un tel de atins. Din punctul tau de vedere scopul a fost atins.

Pentru a putea duce jocul tau la un alt nivel, si mai sus, ai nevoie de o noua motivatie. Nu te culca pe lauri pentru ca in spatele tau este un alt tanar care lupta pentru telul lui, care acum este acelasi cu cel care a fost al tau acum ceva timp in urma!

Sau antrenorul se va intreba oare ce a vazut la tine si daca nu cumva s-a inselat cand a luat decizia sa te promoveze.

Si mai intreb ceva? Esti acum la cea mai buna echipa din lume? Esti chiar acolo unde visai sa fii cand erai mai mic?

Cand iti vei stabili un nou set de obiective de atins, vei deveni din nou motivat si vei depune tot efortul pentru asta.

Cand vei redeveni motivat vei lupta pentru a duce echipa ta catre succes, iar noul tau loc in echipa va fi si mai bine cimentat.

Motivatia vine mana in mana cu stima de sine. Cand ai un nou obiectiv de atins, te antrenezi cum trebuie si stima ta de sine va creste.

Pentru a-ti mentine motivatia si a-ti duce jocul la un alt nivel, trebuie sa ai provocari continue, NU sa te plafonezi.

Iata cateva sfaturi pentru a evita plafonarea:

  • Obiectivele tale (telurile) trebuie sa fie fluide (continue). Tot timpul sa te gandesti la urmatorul nivel si astfel sa-ti construiesti scara obiectivelor tale de atins. Cand ai urcat pe o treapta, imediat te uiti cum sa faci sa o urci pe urmatoarea.
  • Stabilirea obiectivelor continue te va mentine focusat la maxim pe sportul tau.
  • Asigura-te ca iti stabilesti obiective pas-cu-pas. Obiective mici, zilnice sau saptamanale si pe termen scurt. Acestea te motiveaza mai mult decat cele pe termen lung ... mai greu de atins.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

*sursa foto cover latinamericanpost.com

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!

Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Suplimente sanatoase

S-ar putea sa iti placa si