Cadou: Jurnalul de Antrenament pentru orice comanda de Manualul Parintelui / Manualul Sportivului / Codul Secret
Toate comenzile plasate in perioada promotiei (30.04-7.05) vor fi expediate incepand cu 7 mai
×

Beneficiile MAGNEZIULUI – de la performanta sportiva si pana la atenuarea durerilor de cap

27 Nov 2017 10:52 | Mental Coaching | 16357 Vizualizari
Beneficiile MAGNEZIULUI – de la performanta sportiva si pana la atenuarea durerilor de cap

Ce este magneziul? Totul despre magneziu

Magneziul este un mineral esential si unul dintre principalii electroliti ai organismului nostru. Este considerat un mineral vital pentru peste 300 de reactii biochimice care reglementeaza sanatatea si starea noastra de bine. Este prezent si in toate organele din corpul uman.

Rolul magneziului in organism - la ce ajuta magneziul

Magneziul este unul dintre cele mai importante si, de departe, benefice minerale ale organismului - jucand un rol major in tot ceea ce se intampla in corpul tau, de la somn la calmarea nervilor si restabilirea bunastarii naturale a organismului.  Regleaza stabilitatea membranelor si functiile neuromusculare, imune, cardiovasculare si hormonale si este un co-factor important in multe reactii metabolice.

Interesul in randul specialistilor in medicina sportiva pentru efectele potentiale adverse ale activitatii fizice asupra nivelului magneziului a inceput cu diagnosticul de deficienta de magneziu la o jucatoare de tenis care a suferit episoade frecvente de spasme musculare asociate cu exercitiile fizice prelungite in aer liber. 
S-a constatat faptul ca atleta suferea de aceste spame din cauza pierderii resurselor de magneziu din organism.

Cu toate acestea, foarte multi atleti nu cunosc importanta sa critica in mentinerea sanatatii si performantei sportive. El joaca un rol fundamental in contractia musculara optima, rezistenta scheletica si productia de energie, contribuind la mentinerea unui consum ridicat de oxigen necesar performantei atletice.

Exista studii care indica faptul ca exercitiile de anduranta prelungite, cum ar fi un maraton sau un meci de fotbal:) in contrast cu exercitiile fizice de scurta durata si de intensitate ridicata, au dus la reducerea concentratiilor de magneziu din organism.

Beneficiile magneziului

Magneziul este un vindecator natural. Ajută convertirea hranei în energie, deci sporește nivelul de energie, ajută la repararea ADN-ului, stimulează regenerarea musculară, reglează sistemul nervos, îmbunătățește rezistența fizică, reglează tensiunea, combate unele migrene, are efect antiinflamator, ajută în cazul sindromului premenstrual…

Și…

… are un efect real asupra psihicului nostru. Practic, reduce anxietatea și îți dă o stare de bine. Are efecte vizibile chiar și în cazul depresiei.

 în perioada asta dificilă, e super important să ne protejăm sănătatea mentală și să ne ferim de depresie. Pentru că e ușor să te stresezi până cedezi...

  • creste sistemul natural imunitar al celulelor
  • faciliteaza o detoxifiere eficienta
  • reduce crampele musculare si febra musculara
  • reduce stresul si da o stare de bine generala
  • reface celulele epidermei si asigura sanatatea pielii
  • ajuta la refacerea musculaturii (in special la sportivi)
  • creste nivelul de energie si forta al organismului
  • regleaza sistemul hormonal
  • ajuta la buna functionare a sistemului imunitar
  • asigura un somn linistit

Deficitul de magneziu

Daca este atat de important, de ce atat de multi oameni sufera de deficit de magneziu?

Din pacate, este un lucru cert ca lipsa de magneziu este din ce in ce mai raspandita. Si, mai trist este ca multi dintre factorii stilului nostru de viata influenteaza mult aceasta deficienta.

Viata de zi cu zi pur si simplu ne seaca organismul de rezervele de magneziu – adica, disparute sunt de mult zilele acelea cand organismul nostru isi lua in mod natural magneziul din alimente naturale, organice, neprocesate, cand pamantul era bogat in aceasta substanta. Ne mai ramane marea, dar pentru ca nu putem merge toata ziua pe plaja (desi stiu ca multi ne-am dori asta!!! :) ), ne mai ramane doar sa suplimentam magneziul prin alte surse.

Studiile sugereaza ca lipsa de magneziu, de obicei, cauzeaza tensiunea musculara, o stare de care una din doua persoane sufera. Magneziul usureaza tensiunea musculara. Opreste aceeasi tensiune musculara care te face sa te doara gatul, spatele si chiar orice alta parte a corpului, ducand la o imbunatatire generala a starii de bine.

Magneziul lucreaza impreuna cu calciul din corpul nostru pentru a ne ajuta muschii sa se contracte si apoi sa se relaxeze. Muschii se contracta cu ajutorul calciului stocat. Magneziul este mineralul care ii ajuta sa se relaxeze. Fara suficient magneziu, muschii nu se pot relaxa complet dupa contractieAceasta este cauza durerii provocate de tensiunea musculara.

Astazi as vrea sa fac un top al celor 6 simptome care arata ca ai deficienta de magneziu.

Sa incepem deci:

1. Ti se intampla mai des sa ai crampe musculare, dureri musculare sau carcei?

Aceste simptome sunt in topul celor care arata ca ai deficienta de magneziu. Daca echilibrul dintre calciu si magneziu este perturbat, acest lucru poate duce la o acumulare foarte mare de calciu in sange si in muschi, fapt ce duce la pierderea flexibilitatii muschilor si multiple scleroze.

2. Suferi de insomnie sau ai probleme cu somnul?

Una din cauzele insomniei este lipsa de magneziu din creier. Calciul activeaza receptorii NDMA ai celulelor nervoase, in timp ce magneziul are exact efectul opus.

In lipsa magneziului la acest nivel, receptorii NDMA devin hiper activati, fapt ce duce la o supra incarcare cu energie a creierului, care va fi intr-o stare hiperactivata mai tot timpul. Acest lucru nu poate avea ca efect decat lipsa somnului si starea generala de stres.

3. Suferi de hipertensiune? 

Studiile au aratat ca hipertensiunea se poate datora si deficientei de magneziu in corp. Cand vasele de sange se micsoreaza, inima nu mai poate pompa corect sangele in corp. Amorteala  (maini, picioare amortite) sunt unul dintre semnale ca ceva nu este in regula. Din cauza dezechilibrului intre calciu si magneziu (lipsa acestuia), vasele de sange isi pierd flexibilitatea si noi avem de suferit.

4. Ai probleme hormonale?

Pentru femei, cu cat nivelul de estrogen si progesteron creste, cu atat nivelul magneziului scade. Aceasta este o situatie des intalnita (si normala) la femeile insarcinate si in perioada menstruatiei. Acesta este si motivul pentru care femeile acuza crampe musculare mai des decat barbatii.

Dorinta de ceva dulce, in special ciocolata, este tot un efect secundar, deoarece se stie ca ciocolata contine magneziu (usor, nu sariti pe kinder ... vorbesc despre ciocolata neagra - cacao peste 80%)

5. Magneziu pentru oboseala? DA!

ATP (adenozin trifosfat) este o nucleozida din corpul nostru, responsabila cu energia necesara celulei. Practic este acumulatorul care ajuta la inmagazinarea si conversia energiei celulare. In lipsa magneziului aceasta energie se inmagazineaza mult mai greu, iar acest lucru va duce la lipsa de energie a ta, precum si starea constanta de oboseala si stres.

6. Suferi de osteoporoza?

Este stiut faptul ca osteoporoza apare ca urmare lipsei de calciu in oase, facandu-le sensibile.

Calciul are nevoie de vitamina D ca sa se fixeze in oase. Fara magneziu corpul nostru nu poate produce vitamina D.

Te intrebi tu acum, bine bine si daca iau pastile Magne B6, de exemplu, nu e mai simplu? Poti sa faci si asta, evident, insa solutia pe care o recomandam noi, pe langa ca e mult mai naturala, are si alte avantaje si anume puterea de absorbtie mult mai mare si mai la tinta.       

Surse de magneziu - gama Osi Magnesium, magneziu natural de acum 250 milioane de ani

Iti propunem doua modalitati grozave pentru aportul de magneziu in corp, fara risc de exces:

  1. In timp ce magneziul se gaseste si in apa potabila nefiltrata, este esential sa consumam alimente bogate in magneziu, cum ar fi produsele lactate, legumele, cerealele, fructele si nucile.
  2. Un alt mod cheie de a obtine mai mult magneziu in corpul vostru? Uleiul de magneziu si clorura de magneziu (fulgii de baie)

Magneziul din produsele Osimagnesium este extras de la o adancime de 1500-2000 de metri din marea Zechstein. Marea Zechstein este o mare preistorica ascunsa la mii de metri sub scoarta terestra. O zona care a fost protejata de poluare sau orice alte interventii moderne, care face ca sursa principala din magenziul Osimagnesium sa fie 100% pura si de o calitate exceptionala, care este extrasa in varianta originala de stare energetica.

Procedeul de extracție este și el unul interesant pentru că se bazează pe niște foraje prin care se pompează apă fierbinte la 3 km sub fundul mării, iar acea apă este apoi recuperată plină de minerale și în special magneziu.

Dintre toate felurile de magneziu, cel transdermic este de departe cel mai bun, iar cel pur, extras din Marea Zechstein este cel mai calitativ și natural de pe planeta asta a noastră

Modul meu preferat de a doza magneziul este prin masaj, masand zonele afectate pana cand acesta se absoarbe. Aplicarea prin masaj a uleiului de magneziu permite transmiterea impulsurilor intre fibrele nervose.

Il poti aplica si in apa de baie (pentru a evita senzatia usora de intepaturi care poate aparea la primele utilizari) alaturi de uleiuri esentiale pentru si mai multa relaxare, in masajul sportivilor pentru un efect si mai puternic poate fi amestecat cu cateva picaturi de ulei esential de wintergreen (salcie de Himalaya), la fel poate fi folosit si in inmuierea picioarelor in apa calda pentru a oferi beneficii specifice zonei respective, sau ca deodorant – de multi ani, sarurile minerale au fost folosite ca un  blocant natural al mirosului. Uleiul de magneziu va functiona si ca deodorant non-toxic. Asigura-te ca nu aplici uleiul de magneziu direct pe pielea proaspat rasa/epilata, deoarece poate provoca iritatii.

Si acum ca ai vazut cat de multe beneficii are, nu-i asa ca abia astepti sa incerci 
uleiul de magneziu natural de la Osimagnesium. Iti promit ca imi vei multumi pentru recomandare!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si