×

De ce te trezesti constant la 3 noaptea? Descopera "ceasul" corpului tau in medicina chinezeasca

05 Apr 2017 21:21 | Mental Coaching | 45543 Vizualizari
De ce te trezesti constant la 3 noaptea? Descopera
“De ce ma trezeam la ora 3:00 in fiecare noapte?” Nu puteam sa-mi dau seama, iar gandul asta ma apasa. Mergeam la culcare extrem de obosita, de obicei undeva intre ora 11:30 si 00.30, dormeam cateva ore, apoi ma trezeam cu mintea plina de ganduri, griji, anxietate, negativitate, etc. Cand ma uitam la ceas, era in jur de ora 3:00. Si asta se intampla aproape in fiecare noapte. Ajunsesem in punctul in care, ori de cate ori ma trezeam, imi spuneam „trebuie sa fie ora 3”, si... normal, cand ma uitam la ceas, era intre 3:08 sau 3:15 minute, sau undeva in jur de ora 3:00.

Normal, daca dai un search pe google pentru „trezitul la ora 3:00”, vei gasi tot felul de motive, inclusiv unele supernaturale (doar ora 3:00 este ora vrajitoarelor :) ). Cu toate astea, m-am decis sa caut mai in profunzime. Imi aminteam ca am citit undeva ca ora 3:00 este ora in care ficatul nostru incepe sa se curate, deci am inceput sa cercetez. Curand, m-am trezit invatand despre Ceasul Chinezesc al Corpului Uman.

Ceasul chinezesc al corpului uman se bazeaza pe Medicina Chinezeasca si ciclul energiei Qi prin fiecare organ. Pe scurt, vorbim despre ideea ca exista un flux ciclic de energie prin corp care se misca la interval de doua ore prin diferite sisteme de organe. La fel ca in diagrama de mai jos:

ceasul chinezesc al corpului uman

Ceasul energiei corpului uman

Exista un flux ciclic de energie prin corp care se misca la interval de doua ore prin diferite sisteme de organe. imagine@ comfytummy.com 

Deci, pentru fiecare interval de doua ore, exista un sistem de organe care functioneaza folosind energia maxima. Conform acestui articol detaliat despre Ceasul Chinezesc al Corpului Uman...

„Cand un organ foloseste energia maxima, organul de pe partea opusa a ceasului, la distanta de 12 ore, se afla la nivelul cel mai redus de energie. De exemplu, intre 1-3a.m., ficatul atinge maximul de energie, facandu-si treaba spre a curata sangele, in timp ce intestinul subtire, organul responsabil cu absorbtia si asimilarea nutrientilor cheie, se afla la nivelul cel mai redus de energie. Ce ne spune asta? In principiu, ca este dificil pentru corpul nostru sa proceseze mesele si gustarile tarzii. Corpul uman nu este programat sa se acomodeze obiceiului modern al stimularii date de lumina ecranelor noaptea tarziu si obiceiurile alimentare care-l insotesc. Cand mancam noaptea tarziu, mancarea nu este absorbita de intestinul subtire, iar ficatului nu i se ofera sansa de a-si indeplini functiile de detoxifiere.

Plamanii: Cand prin plamani traverseaza energia maxima dimineata devreme, este recomandat sa-ti programezi activitatile precum aerobic acum, decat mai tarziu in ziua respectiva. Iar daca trebuie sa tii o prezentare pe parcursul zilei de lucru, trebuie sa stii ca ar fi bine s-o programezi cat mai devreme, astfel incat sa beneficiezi de energia plamanilor. Laringita sa poate instala dupa-amiaza tarziu, cand energia pulmonara este epuizata.

Intestinul gros: Pentru a-ti incepe ziua cu bine, ofera-ti suficient de mult timp dimineata devreme pentru a-ti onora functia de eliminare normala a intestinului gros.

Stomacul/pancreasul/intestinul subtire: incearca sa iei mesele grele cat mai devreme in ziua respectiva – la micul dejun cand stomacul este la apogeu, si la pranz, pentru a beneficia de energia Qi crescanda, in timp ce-si atince apogeul la amiaza. Consumul meselor mai mari cat mai devreme ii ofera hrana intestinului subtire cand acesta este cel mai puternic, ajutand astfel la absorbtie si asimilare.

Rinichii: Rinichii sunt aliniati cu suprarenalele, glandele care produc cortizolul care ne ajuta sa ne ridicam din pat dimineata. Dimineata devreme, intre 5:00 si 7:00, este momentul cand energia rinichilor este cea mai redusa – motivul pentru care persoanelor cu energia rinichilor epuizata le este mai greu sa se trezeasca dimineata devreme.

Ficatul: Ficatul stocheaza si curata sangele, fapt ce devine inetresant daca luam in considerare experientele personale. Ai petrecut vreodata toata seara, si apoi sa te trezesti in timpul noptii simtindu-te extrem de obosit, dar neputand sa adormi la loc? Sunt sanse mari ca atunci (intre 1:00-3:00) ficatul tau supra-incarcat cu alcool sa se fi chinuit sa-si indeplineasca functiile. La fel stau lucrurile si cu ultima masa, care ar trebui luata cand mai devreme in ziua respectiva, pentru ca ficatul sa-si poata face treaba cand energia sa este la nivelul cel mai ridicat. Programul normal al ficatului presupune ca ultima masa si o ora de culcare sa se intample cat mai devreme posibil. Inainte sa aiba elecricitate, oamenii luau cina si se retrageau devreme, oferindu-si timp ca ultima masa a zilei sa fie digerata bine, pentru ca ficatul sa poata fi eficient cand energia sa este maxima. Cu cat asta se intampla mai devreme inainte ca ficatul sa atinga varful de energie, cu atat acesta va putea sa-si indeplineasca mai bine nenumaratele sale functii.”

ceasul chinezesc al corpului uman 2

Modelul chinezesc al ceasului corpului uman

Exista un flux ciclic de energie prin corp care se misca la interval de doua ore prin diferite sisteme de organe. imagine@ pathways4health.org

Asadar, ideea este sa incerci sa-ti planifici activitatile zilnice in jurul energiei maxime care guverneaza organul respectiv, si astfel sa eviti activitatile care pot taxa un sistem al carui energie este redusa. Gandeste-te la obiceiuri ale stilului de viata pe care le poti modifica, astfel incat sa-ti sincronizezi fluxurile de enegrie ridicata-scazuta.

Pe baza acestora mi-am schimbat obiceiurile zilnice, precum va spuneam in articolele anterioare, ma trezesc dis de dimineata pentru a-mi face exercitiile zilnice (nu stau sa ma mai gandesc daca am chef sau nu, daca ploua sau daca bate vantul afara), apoi incerc sa iau mesele cat mai aprope de ora la care energia este intr-un punct ridicat, la fel, sa ma impac cu o ora de somn stabilita seara cat mai devreme, dar nu inainte de merge pe jos, ca parte a meditatiei active zilnice, un instrument de vindecare minunat. :)

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si