×

Cum dezvolti inteligenta emotionala a tanarului sportiv?

24 Feb 2020 15:41 | Articole | 3991 Vizualizari
Cum dezvolti inteligenta emotionala a tanarului sportiv?

Este demonstrat faptul ca degeaba esti foarte inteligent - adica ai un IQ foarte mare - daca EQ (coeficientul de inteligenta emotionala) este foarte mic.

Din contra, cu cat esti mai inteligent, dar fara inteligenta emotionala, ai tendinta sa fii foarte analitic si sa despici firul in patru, iar pt un sportiv tocmai acest lucru dauneaza foarte mult.

Inteligenta emotionala este cea mai importanta valoare pe care parintii o pot da copiilor sportivi ... si nu numai, dar despre ei vorbim acum.

Din discutiile avute de-a lungul timpului cu mai multi antrenori am tras o concluzie: Cea mai mare greseala pe care o fac parintii de copii sportivi este ca privesc meciurile de copii si juniori ca si cum ar fi finale de campionate mondiale, Champions League sau meciuri de super-profesionisti si uita ca de fapt este vorba despre un campionat pt copii de 8- 9-10-12 ani.

Problema cea mai acuta este cu privire la cat timp sau daca copilul este titular (ma refer aici la jocurile de echipa).

Problema parintilor care se vad in filmul "finala Champions League" este despre faptul ca al sau copil nu este titular sau a jucat prea putin, iar prin aceasta frustare pe care nu stie sa o managerieze parintele nu reuseste sa dezvolte inteligenta emotionala a copilului, ba, din contra, strica si ceea ce s-a format pana atunci.

De ce? Pentru ca tendinta este de a comenta acasa foarte mult pe aceasta tema si sa se duca chiar ei la discutii cu antrenorii, cerand socoteala despre acest lucru.

Cumva copiii au impresia ca asa se face, iar de cele mai multe ori concluzia lor este: "ma defavorizeaza! antrenorul are ceva cu mine" sau "eu nu sunt in stare de nimic" - nici macar sa ma duc sa-mi rezolv singur problemele. Ambele modalitati de gandire duc la pierderea increderii in sine.

In loc sa porniti ca o avalansa catre antrenori, dragi parinti, ar trebui sa-i invatati pe copii cum sa-si expuna singuri problema si cum sa-l abordeze ei singuri pe antrenor. Acest fel de inteligenta emotionala ii va ajuta pe tot parcusul vietii. Cine stie? Poate intr-o zi va fi nevoie sa-si abordeze seful/angajatorul pentru o marire de salariu.

Ii puteti invata sa se ridice pt drepturile lor cu diplomatie si cu curaj (atentie! nu cu obraznicie), de exemplu sa spuna "As dori sa ajung cat mai repede titular, sau sa joc mai mult timp. Ce ar trebui sa mai antrenez pt a ajunge in acea pozitie?"

Sunt ferm convinsa ca un antrenor abordat in acest fel de catre sportiv este mult mai deschis la a-l ajuta decat daca va fi abordat pt aceeasi problema de catre parinti.

In plus, inteligenta emotionala a copilului va creste si va sti cum sa-si controleze emotiile cand are ceva de facut.

Dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, parintii sunt cei care sunt modelul copiilor si un parinte cu inteligenta emotionala crescuta stie sa-si ceara scuze fata de copil daca a gresit sau si-a pierdut cumpatul intr-o anumita situatie. In acest mod si copilul va sti si va avea destula inteligenta emotionala sa-si asume greselile si sa poata merge mai departe.

Facand asta si fiind un exemplu pt copil si acestuia ii va creste stima de sine si va avea o inteligenta emotionala crescuta, fapt care il va ajuta foarte mult in cariera sa.

O multime de alte articole interesante despre imbunatatirea performantei sportive poti gasi in categoria MENTAL COACHING din blog.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook sau pe Instagram locurile unde postez constant tot felul de chestii interesante.

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si