×

De la fizic la mental… sau cum sa faci performanta

19 Sep 2017 10:45 | Mental Coaching | 4917 Vizualizari
De la fizic la mental… sau cum sa faci performanta
Da, sunt mama unui baiat  sportiv. Si stiu ca performanta inseamna mai mult decat antrenament fizic. O mare parte dintr-un joc consecvent si plin de incredere este atat antrenarea corpului, cat si a mintii.

Cand m-am decis sa urmez cursurile de mental coaching am avut dorinta de a-l ajuta pe TH in evolutia sa sportiva, pentru ca mi-am dat seama ca integrarea in joc a abilitatilor pe care un antrenament mental i le poate oferi pot fi de un mare ajutor. La sportivi, si mai ales la copiii sportivi, antrenorii si parintii se axeaza in cele mai multe cazuri pe antrenamentul fizic, insa s-a demonstrat clar ca pentru rezultate optime trebuie sa existe 50% antrenament fizic si 50% antrenament mental.

Sa fii calm in timp ce trebuie sa oferi tot ce ai, sa stii sa respiri profund, sa te detasezi usor de ceea ce tocmai s-a intamplat si sa te concentrezi pe ceea ce se afla in fata ta in momentul respectiv, sa ai incredere si claritate – toate acestea sunt calitati pe care sportivii cu incredere in sine si cu un mental puternic si le-au dezvoltat de-a lungul timpului.

Indiferent daca copilul tau este deja un bun sportiv si vrei sa lucrati pentru mentinerea acestui lucru, sau este un sportiv care trebuie sa imbunatateasca anumite aspecte ale jocului, integrarea abilitatilor pe care antrenamentul mental le ofera poate fi un mare plus.

Pentru asta am sa impartasesc cu voi cateva secrete ale antrenamentului mental care pot imbunatati performanta sportiva a copilului tau. Apropo, acestea sunt elemente care pot fi integrate si in alte aspecte ale vietii copiilor, asa ca citeste-le pana la capat si alege tot ceea ce crezi ca i-ar prinde bine sa invete. :)

1. Vizualizarea succesului. Daca ai vizualizat vreodata ca ai reusit ceva cu succes inainte chiar de a incerca acel lucru, inseamna ca ai folosit imaginile mentale pozitive pentru imbunatatirea performantei. Vizualizarea de acest gen poate fi de ajutor in orice intreprinzi. Cum as spune eu, poarta-te ca si cand deja s-a intamplat. Adica, un sportiv care isi vizualizeaza tactica si se vede pe sine intr-un anumit moment important al jocului, are mult mai multe sanse de a avea succes cu acea miscare decat un sportiv care pur si simplu joaca din inertie. Lucrurile stau cam asa: poti avea toate atributele fizice din lume, daca nu-ti poti controla emotiile cand lucrurile nu se intampla asa cum iti doresti tu, e o pierdere de timp. De aceea, un sportiv bun trebuie sa aiba acea putere mentala care il ajuta sa treaca prin momente grele.

2. Eliminarea fricii. Daca copilul tau se concentreaza pe toate lucrurile rele care se pot intampla, sanse mari sunt ca acestea chiar sa se intample. Riscurile jocului – sa spunem ca sunt toate acele lucruri rele care se pot intampla – sunt inevitabile. N-ai cum sa te feresti de ele. Si, oricat de mult si-ar dori un sportiv ca in timpul unui joc greu sa-si sape o groapa in nisip si sa-si ascunda capul acolo, nu are cum s-o faca, trebuie sa infrunte situatie. Iar momente grele vor fi nenumarate in cariera unui sportiv.

Odata ce sportivul accepta faptul ca riscul este prezent, poate foarte bine sa inceapa sa se concentreze pe recompensa si pe oportunitatile care exista. Spre exemplu, oportunitatea de a fi un erou, oportunitatea de a domina jocul, oportunitatea de a ajuta echipa sa castige. Numai odata ce sportivul isi da seama de asta poate oferi fara retineri 100% din ce are.  Asta il poate face sa aiba succes. Despre cum poti cultiva increderea in copilul tau poti citi in Fii indraznet, copile!

3. Antrenamentul mental. Poti intreba orice mental coach sportiv si iti va spune ca antrenamentul mental este la fel de important ca cel fizic. Abilitatea unui sportiv de a stapani jocul din punct de vedere mental face de multe ori diferenta dintre castigarea jocului si pierderea acestuia. Pana la urma daca iti antrenezi corpul/muschii de ce nu iti antrenezi si creierul, care tot un fel de muschi e?

"Mama, dupa ce termin cu fotbalul, pe la 30 de ani, vreau sa ma fac maratonist!" Fa-te, mama ca la cat ai alergat pana la 13 ani, tre' sa-ti dau deja kilometrajul inapoi! :)

4. Concentrarea. Cand un sportiv intra pe teren, trebuie sa fie concentrat acolo si nu cu gandul in alta parte, trebuie sa elimine toate lucrurile si gandurile care i-ar putea distrage atentia de la performanta. Adica sa fie prezent. Ar trebui sa te concentrezi doar in ziua jocului? Eu spun ca nu. Concentrarea ar trebui sa existe nu numai in timpul competitiilor, ci de fiecare data cand un sportiv munceste pentru imbunatatirea jocului sau. Iti dai seama ca un copil care inainte de meci a stat pe calculator sau telefon cu ochii in Instagram nu va putea niciodata sa dea randament 100%.

5. Mentine o atitudine pozitiva. Vor fi momente in cariera de sportiv cand acesta va avea urcusuri si coborasuri. Succesul pe termen lung se va rezuma intotdeauna la atitudinea pe care o ai. Sa inspiri adanc cel putin o data cand esti nervos sau ai probleme te va ajuta sa-ti calmezi mintea si corpul. Oxigenul suplimentar din fluxul sanguin te relaxeaza si te scapa de tensiunea acumulata. Inspira adanc, apoi expira (RELAXAT)!

Despre respiratia profunda am scris nenumarate articole. Poti invata o multime de tehnici de aici. Pe TH, respiratia profunda in timpul jocului il ajuta sa isi concentreze atentia pe momentul prezent si sa scape de toate gandurile care l-ar putea distrage.

6. Elimina variabilele pe care nu le poti controla. Adica variabile precum consecintele, gandurile negative, distragerile si drama. Concentreaza-te pe momentul prezent.

Adica: Nu-ti mai face mustrari de constiinta (nu te plange) de ceea ce ai gresit - au trecut, gata, mergi mai departe - si nu te ingrijora de ceea ce va fi - pt ca nu stii daca se va intampla cu siguranta!

Este important ca un sportiv sa inteleaga ca o rutina consistenta inaintea jocului sau in timpul miscarilor importante inseamna sa fie relaxat, sa se concentreze pe momentul prezent, si sa aiba rezultate pozitive la urmatoarea miscare.

Aceasta relaxare si concentrare mentala pozitiva prin mentinerea gandurilor in momentul prezent, gandind jocul pas cu pas pot avea un impact major asupra performantei sportive.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si