×

5 Mituri despre nutritia tinerilor sportivi

08 Feb 2018 08:04 | Mental Coaching | 5949 Vizualizari
5 Mituri despre nutritia tinerilor sportivi
Crezi ca nutritia tinerilor sportivi este un subiect usor? Mai gandeste-te o data! :)

Multi parinti si tineri sportivi si-au format idei gresite despre nutritie. Exista in lumea asta sportiva o multime de mituri legate de ce trebuie sa manance si sa bea un sportiv. De aceea, astazi mi-am propus sa demontez 5 dintre ele. Citeste si ajuta-ti copilul sa devina un sportiv mai bun, invatand cum sa-si alimenteze corect organismul.

1. „Performanta sportiva nu este influentata de ceea ce mananci”

Nimic mai neadevarat. Asa cum scriam saptamanile trecute in Sfaturi pentru nutritia tinerilor atleti inainte, in ziua competitiei (sau antrenamentului) si dupa aceasta, este extrem de important sa stii cum sa-ti hranesti copilul sportiv in mod corect, pentru a-i ajuta imbunatatirea performantei sportive. De exemplu, aproape orice studiu asupra performantei atletice, fie ca este vorba despre un sport de echipa sau un sport de rezistenta, arata ca o dieta bogata in carbohidrati imbunatateste performanta in alergare. Cu cat consumi mai multi carbohidrati, cu atat alergi mai mult, in special in ultima parte a jocului.

2. „Bauturile sportive sunt doar un produs al marketingului”

Desi nu ne mai punem intrebari asupra importantei apei (restrictiile asupra consumului de lichide in timpul jocului au disparut de mult), momentul in care le consumi, cantitatea, temperatura si componentele bauturilor sportive sunt sub studiu continuu.

De exemplu, o bautura nu face niciun bine daca ramane in stomac, astfel concentratia de zaharuri este limitata. O bautura nu ajuta cu nimic daca nu trece din intestinul subtire in sange, asa ca trebuie sa existe o concentratie optima de saruri in acea bautura. O bautura nu este aproape deloc eficienta daca nu ramane in corp – asta insemnand ca sunt esentiale, din nou, cantitatea de bauturi consumata si concentratia de saruri sunt din acestea.

Apa plata nu are aceste avantaje. O bautura sportiva bine formulata are o concentratie corespunzatoare de zaharuri, saruri, si micronutrienti, facand-o mult mai eficienta decat apa simpla.

3. „Nu conteaza ce mananca un sportiv dupa meci”

Merg la meciuri si turnee si vad cele mai proaste alegeri alimentare de dupa joc: sucuri acidulate, bauturi dulci, chipsuri, sau alte snakuri sarate, ciocolata, cartofi prajiti. Probabil ca le-ati vazut si voi.

Dupa meciuri este bine ca echipa sa fie alimentata astfel incat sa ofere muschilor carbohidrati la momentul in care acestia sunt cei mai pregatiti sa primeasca o sursa proaspata de combustibil; in prima sau a doua ora dupa exercitiile fizice. Si, cu siguranta, acele alimente nu trebuie sa provina dintr-o punga. Acest aspect este si mai critic mai ales intre jocurile din turnee, cand timpul este si mai scurt. Am scris aici ce trebuie sa consume mai exact un sportiv imediat dupa meci si in ce trebuie sa constea masa acestuia in urmatoarele 2-3 ore dupa meci.

4. „Atletii isi iau suficienta proteina din ceea ce mananca”

Desi multe studii arata asta, exista, totusi, o problema.  Majoritatea proteinelor sunt consumate alaturi de grasimi. Astfel, carnea rosie trebuie sa fie slaba in grasimi, la fel si carnea de vita, iar puiului trebuie sa i se indeparteze pielea. Dar, un moment in care, de obicei, proteinele lipsesc este masa luata imediat dupa efortul fizic. Un pic de proteina ajuta la pastrarea mai rapida a combustibilului in muschi, decat atunci cand nu se consuma deloc proteina. Te sfatuiesc sa gasesti o sursa buna de proteine (NU de la fast-food) sau sa cumperi o bautura care il reaprovizioneaza pe atlet cu carbohidrati care sa contina si proteine.

5. „Corpul tau este cel mai bun indicator al momentului cand trebuie sa consumi lichide”

Acum, asta ar putea fi adevarat ... daca ai fi un magarus sau un catel. :) La oameni, acest mecanism al setei nu este atat de solid.

De fapt, la oameni setea nici macar nu apare decat in momentul in care ai pierdut deja 2% din greutatea corpului transpirand; un nivel la care scaderea performantei devine evidenta.

In Sfaturi pentru nutritia tinerilor atleti inainte, in ziua competitiei (sau antrenamentului) si dupa spuneam ca un sportiv ar trebui sa consume 2-3 litri de apa in ziua de dinaintea meciului, maximum 500 ml de apa in ziua meciului, iar in timpul meciului sa consume 300-500 ml bautura pentru sportivi. Nu uita ca deshidratarea apare chiar si atunci cand se joaca pe timp rece, asa ca hidrateaza-te corect chiar si cand meciul se desfasoara in frig.

Asa cum spuneam si la inceput, cu siguranta, printre antrenori, atleti si parinti exista mai multe mituri despre nutritia sportivilor, dar urmarind macar aceste sfaturi, dar si pe cele pe care le-am dat in pentru nutritia tinerilor atleti inainte, in ziua competitiei (sau antrenamentului) si dupa veti putea stabili impreuna un avantaj semnificativ asupra competitorilor. Si, cel mai important, ii vei stabili copilului tau o rutina alimentara sportiva sanatoasa, care il va ajuta oricand. :)

O gama intreaga de alimente sanatoase, de la snak-uri si cereale BIO si pana la sucuri nutritivevitamine si pudre proteice perfecte pentru sportivi poti gasi si pe rafturile Rangali. Sunt alimente pe care eu am incredere sa i le ofer tanarului meu sportiv TH. Nu strica sa arunci si tu un ochi!

Lucruri interesante am scris si in articolul Vitamine si suplimente pentru copiii sportivi.

Mai multe despre parentigul sportiv si antrenamentul mental la tinerii atleti poti citi deschizand categoria mental coaching din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si