×

Cum sa porti o conversatie cu antrenorul copilului tau

07 Nov 2018 08:19 | Articole | 7317 Vizualizari
Cum sa porti o conversatie cu antrenorul copilului tau
Ca parinte al unui tanar sportiv va trebui sa comunici cu antrenorul copilului tau! Dar depinde in totalitate de tine daca acest lucru va fi un eveniment pozitiv sau unul negativ, care va afecta experienta sportiva a copilului tau.

Bun, acum ideea e urmatoarea. Inainte de a discuta cu antrenorul, poti economisi timp si energie dicutand mai intai cu al tau copil. Intreaba-ti copilul cum se simte fata de rolul sau in echipa fara a-i intrerupe sau influenta gandurile cu sentimentele pe care le ai tu fata de acest subiect. Fii un bun ascultator si arata-i copilului tau ca iti pasa de sentimentele sale si ca experienta este a lui, nu a ta.

Daca copilul tau iti impartaseste sentimentele, atunci lasa-l pe el sa discute mai intai cu antrenorul sau. Asta il va invata cum sa comunice cu persoane care au o pozitie de autoritate. Lasa-l pe copil sa-i propuna antrenorului sa-i ofere posibilitatea de a juca pe o anumita pozitie, de exemplu. Antrenorul poate avea motive foarte intemeiate pentru care il pune pe copilul tau sa joace pe o anumita pozitie, si asta numai pentru binele echipei.

Atat tu, cat si copilul tau trebuie sa fiti pregatiti sa acceptati orice raspuns vine din partea antrenorului. Cei mai multi dintre antrenorii buni vor respecta un copil care vine la el si, cu respect, va cere o oportunitate de a face ceva diferit. Antrenorii buni, de asemenea, ii vor oferi copilului aceasta sansa mai intai in timpul antrenamentelor, pentru a vedea daca pot juca pe acea pozitie fara riscul de a se accidenta sau a-i accidenta pe altii.

Am mai spus-o si o mai spun. Nu face comentarii negative la adresa antrenorului de fata cu copilul tau pentru ca asta nu va face decat sa inrautateasca lucrurile.

DEPINDE NUMAI DE TINE CUM VA DECURGE CONVERSATIA!

Ca parinte de copil sportiv este important sa-ti dai seama ca antrenorul este responsabil de multi alti copii, nu doar de al tau. Aproape orice antrenor de tineret va fi aspru sau permisiv cu propriul copil. S-ar putea chiar sa-si puna copilul in pozitii preferentiale, iar asta ar putea sa nu fie tocmai corect, dar se intampla si eu o numesc prerogativa antrenorului. In general, este mult mai dificil sa fii in pozitia de antrenor, asa ca acorda-i acestuia putina ingaduinta.

Daca tot nu esti multumit si copilul tau crede in continuare ca este nedreptatit, atunci poti purta o conversatie cu antrenorul sau.

Daca simti ca tanarului tau sportiv i se potriveste o alta pozitie de joc, sau pur si simplu iti doresti sa discuti despre stilul si filosofia de antrenoriat cu antrenorul copilului tau, trebuie sa faci aceste trei lucruri in ACEASTA ordine:
  1. Cere-i antrenorului posibilitatea de a discuta intr-o zi libera sau dupa antrenament.
  2. Fii calm si mentine-ti emotiile sub control. Daca esti suparat pe rezultatul meciului, sau pe timpul de joc al copilului tau, aceasta conversatie nu va fi una productiva! Lasa sa treaca cel putin 24 de ore de la eveniment, indiferent de starea ta de spirit.
  3. Ai in minte un scop clar atunci cand discuti cu antrenorul copilului tau.
Acum, haide sa despicam firul in patru si sa luam in parte pozitia antrenorului fata de fiecare dintre situatiile enumerate mai sus.

In primul rand, inainte de meci un antrenor are o multime de lucruri pe cap, deci discutia de dinaintea jocului nu ar fi cea mai productiva. Sa discuti cu antrenorul dupa un meci bun ar putea functiona, dar trebuie s-o faci in privat, fara alti parinti de fata si, mai ales, FARA COPILUL TAU prin preajma.

In al doilea rand, daca te afli sub influenta emotiilor fata de rezultatul meciului sau modul in care copilul tau a fost tratat, sa te confrunti cu antrenorul poate avea rezultate dezastruoase. Iti recomand sa astepti cel putin 24 de ore si apoi sa porti o conversatie calma cu copilul tau INAINTE de a discuta cu antrenorul sau.

S-ar putea ca tanarul tau sportiv sa nu-ti impartaseasca perspectiva iar daca asta este cazul, iti recomand calduros sa-i respecti pozitia asupra lucrurilor. Este experienta sa si nu a ta! Daca se simte in regula cu antrenorul sau pozitia pe care joaca, te poti simti asigurat ca primeste valoarea din efort depus.

Si trei, ai un scop clar in minte asupra oportunitatii pe care sa i-o dea copilului tau. Daca faci cereri neclare sau il ameninti pe antrenor ca veti pleca, nu cred ca vei fi multumit cu rezultatul sau posibilul impact al acestora asupra copilului tau. Majoritatea antrenorilor sunt deschisi si se comunica usor cu acestia daca urmezi ordinea enumerata mai sus.

Si eu sunt parinte de tanar sportiv si am inteles (si ti-o spun si tie ca sa nu o iei pe calea cea grea!) ca cel mai important este sa comunicam cu respect, consideratie si amabilitate. Aceste trasaturi iti vor aduce mult mai multe beneficii in comunicarea pe care o porti cu oficialii decat iti pot aduce furia, resentimentele si animozitatea.

Iti recomand, cu drag, sa citesti si Cum sa gestionezi o relatie cu un antrenor dificil, dar si celelalte articole despre parentingul sportiv si antrenamentul mental din categoria mental coaching din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si