×

Cum pot copiii sportivi sa coopereze cu zgomotul de fond?

31 Jan 2022 12:30 | Mental Coaching | 3533 Vizualizari
Cum pot copiii sportivi sa coopereze cu zgomotul de fond?

Sunt anumite momente in care tinerii sportivi pot fi distrasi sau chiar enervati de "zgomotul" de fond, care in capul lor intra ca niste stimuli externi.

In general, perturbarile sunt descrise ca un zgomot ne-necesar care se afla in capul copiilor.

"Zgomotul" intern include si vorbitul cu sine (cuvintele cu care ei se cearta pe ei insisi). Adesea tinerii sportivi isi spun: "Nu sunt indeajuns de bun" sau "O sa ratez asta" sau "ceilalti sunt mai buni decat mine".

Alte perturbari sau zgomote sunt externe. Acestea includ: comentarii negative de margine, atitudine rautacioasa a fanilor, parinti care sunt foarte vocali pe margine, presa negativa sau comentarii negative pe retelele de socializare.

In functie de cum reactioneaza tinerii sportivi la aceste zgomote, va fi afectata sau nu si performanta lor. Trebuie sa fie ajutati si invatati cum sa perceapa acest zgomot extern ca fiind doar un zgomot neimportant. In general, zgomotul extern le distrage atentia, focusul, concentrarea pe moment, in special daca sunt si intr-o competitie importanta sau stresanta.

Daca vor da mare atentie acestui "zgomot", acestor distrageri, evident ei vor intra in negativismul celor din jur. Pe de alta parte, daca sunt antrenati mental, vor avea posibilitatea efectiv sa inchida acest zgomot, ca si cum nu ar exista.

Cand copiii vor asculta zgomotul de fond, toate acestea le vor afecta gandurile si le vor crea emotii si vor ajunge sa nu mai creada in abilitatile lor ca si sportivi.

De exemplu, un comentariu negativ din partea parintilor ii va face sa performeze foarte prost sub presiune, mai ales daca parintii se afla pe margine.

Daca antrenorul tipa si aduce injurii copilul va performa stresat, sub presiune si cu siguranta nu va mai da randamentul maxim.

Daca un adversar ii vorbeste urat si ii aduce injurii, copilul va deveni agitat si nervos si evident va face mai multe greseli.

Daca un coleg spune ca nu ar trebui sa fie in echipa de start, nivelul de energie si de dorinta va scadea, deoarece scade increderea.

Pentru a ajunge sa performeze la potential maxim tanarul sportiv trebuie sa fie capabil sa opreasca zgomotul de fond. Adica sa-l transforme intr-o liniste, sa nu-l mai auda si sa nu se concentreze pe el.

Trebuie sa inteleaga ca acest zgomot nu este in controlul lor insa ei au controlul asupra reactiei lor fata de acest zgomot.

Una din strategiile prin care poti opri zgomotul de fond este sa te refocusezi pe ceea ce este cu adevarat important.

Cum faci asta? 

Cand simti ca te copleseste zgomotul din afara, gandeste-te in primul rand la asta: "Este doar un zgomot!" . Imediat dupa ce ti-ai spus asta, spune-ti: "Acum concentreaza-te pe....!" si du-ti gandul catre ceea ce conteaza cu adevarat.

Tine minte! Totul tine doar de ce alegeri vrei sa faci! Vrei sa intri in negativismul celor din jur sau vrei sa-ti duci performanta la un alt nivel.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

**sursa foto cover: freepik.com

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si