×

Top 6 obiective in pregatirea mentala inainte de competitie

24 Feb 2021 10:19 | Mental Coaching | 4991 Vizualizari
Top 6 obiective in pregatirea mentala inainte de competitie

O pregatire mentala buna duce la o performanta buna!

Un simplu gand negativ sau o simpla emotie care apare inainte de competitie poate darama tot efortul care se depune prin antrenamentele fizice.

Rutina de la incalzire pe care o faci inainte de competitie este momentul perfect pentru a-ti integra si strategiile mentale.Gandeste-te la aceasta rutina ca la "cireasa de pe tort" :) si seteaza-ti mental cateva obiective:

  • sa te simti pregatit
  • sa te simti increzator
  • sa fii focusat
  • sa fii pregatit pentru adversitati
  • sa ai un plan al jocului pe care il vei face
  • sa-ti intri in rolul de atlet

Obiectivul principal inainte de competitie este sa simti cu toata fiinta ta ca esti pregatit, iar asta poti sa o rezolvi doar mental. Adica, sa nu lasi gandurile si emotiile sa te copleseasca.

Asadar, sa luam pe rand cele 6 obiective majore de setat mental, inainte de orice competitie:

1. Sa te simti pregatit si gata de joc

Cand stii ca esti pregatit, te simti mult mai increzator in tine. Cand constientizezi ca esti pregatit vei fii gata sa dai ce-i mai bun in competitie. Tot ce ai facut pana acum, toate antrenamentele din cursul saptamanii te ajuta sa fii gata de competitie.

Intotdeauna trebuie sa ai incredere ca daca te-ai antrenat corect, inseamna ca esti pregatit sa faci fata oricarei competitii sau oricarui meci.

2. Sa te bazezi pe punctul tau forte

Increderea in sine este factorul principal in pregatirea mentala.

Formula mea de succes este: Incredere FARA asteptari foarte stricte.

Pentru a-ti creste increderea este nevoie de multa rabdare. Ea in general se bazeaza pe reusitele trecute. Tocmai de aceea se seteaza pas cu pas tinte mai mici pe care le poti reusi usor. In strategia de dinaintea competitiei bazeaza-te pe punctul tau forte. De exemplu, stiu ca am viteza si ma voi baza pe acest lucru acum. 

3. Sa fii focusat

Concentrarea este esentiala intr-o competitie. Nimeni nu poate da 100% in ceva daca mintea este in alta parte sau daca face 5 lucruri in acelasi timp.

In timpul rutinei de incalzire, fa cateva respiratii constiente si ia-ti gandul din alte parti. Acum nimic nu conteaza decat ceea ce vei face in teren. Nu te lasa distras de nimic din afara. Nu analiza competitorii. Conteaza acum daca sunt mai inalti sau par mai puternici? Poti face vreo minune acum ca sa mai cresti 2 cm? NU! Deci focus la momentul acum, fara alte ganduri. Aici ma refer si la gandurile gen - cate likeuri am oare pe Instagram la ultima postare sau abia astept sa ma vad cu prietenii dupa-amiaza.

4. Sa fii pregatit pentru adversitati

Seteaza-ti bine in minte ca NU vei reactiona la ceea ce spun sau fac adversarii. Pregateste-te mental ca aceste lucruri vor aparea si propune-ti un exercitiu ca ori de cate ori vei fi asaltat de adversitati sa nu reactionezi si sa-ti vezi de jocul tau. Trage aer in piept si mergi mai departe. Gandeste-te ca daca vei reactiona atunci iti vei pierde si concentrarea. Asta va insemna ca adversarul tau si-a atins scopul. Vrei asta? 

5. Sa ai un plan al jocului

Daca faci un sport de echipa urmeaza planul stabilit de antrenor. Gandeste-te ca daca vei fi individualist si vei face ce te taie capul, iti va dauna atat tie deoarece nu ai o strategie cat si echipei si acest lucru nu poate duce decat la esec.

Daca faci un sport individual, fa-ti planul tau bazat pe punctele tale forte.

Un plan al jocului inseamna sa stii exact ce strategie aplici si ce tactici. Acestea bineinteles sunt cele de baza, ele putand fi adaptate pe parcurs, in functie de adversar. Insa numai gandul ca ai un plan bine stabilit te va face sa intri in competitie fara emotii.

6. Sa intri cu totul in rolul de atlet

Este obiectivul final, in momentul in care pui primul pas in teren sau in arena. Din acest moment nu mai esti Andrei, Georgel sau Maria .... esti SPORTIV de performanta si numai asta conteaza.

Trebuie sa lasi deoparte toate aspectele vietii tale private si pentru urmatoarele zeci de minute sa fii doar sportiv.

Obisnuieste-te cu aceasta rutina inainte de competitie si vei simti cum increderea in tine va creste si emotiile vor disparea. Fii rabdator! Nimic nu iese dintr-o data! Da-ti timp sa setezi mentalul ca sa te ajute, sa functioneze in favoarea ta.

Tine minte! In competitie trebuie sa fii fizic relaxat (adica mobil si fara incordare) si mental concentrat!

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI

*sursa foto cover: Pinterest

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si