×

Cei 2 dusmani ai increderii pe care orice sportiv trebuie sa-i evite

19 Sep 2019 12:48 | Mental Coaching | 2658 Vizualizari
Cei 2 dusmani ai increderii pe care orice sportiv trebuie sa-i evite

Stim cu totii ca sportivii de performanta au tot felul de "apucaturi" mai putin bune sau care le dauneaza cand vine vorba despre sport. Multi dintre ei nici nu-si dau seama ca le au, ori altii nici nu-si dau seama ca le dauneaza.

In articolul de astazi nu vreau sa ma refer la ticuri sau la fumat ori alcool, dar vreau sa discut despre ...

Cele 2 "apucaturi" care distrug increderea in sine

  1. Stabilirea unor teluri foarte stricte si grele
  2. Lasarea gandurilor negative fara control

Am mai discutat despre fiecare in parte prin articolele trecute insa de data aceasta as vrea sa tragem o linie si sa vedem cum putem sa ii ajutam pe sportivii nostri.

Stabilirea unor teluri foarte strice si grele

Ma refer aici la asteptarile pe care le au sportivii de la ei insisi si care uneori sunt atat de inalte incat nu au cum sa nu le submineze increderea in ei.

De ce se intampla asta? Pentru ca atunci cand iti setezi niste asteptari este firesc ca ele sa fie atinse sau nu. Evident, daca isi va seta niste asteptari foarte grele, vor fi greu de atins si de aici incepe sa apara neincrederea in sine samd

Asteptarile foarte mari sunt menite esecului inca dinainte sa inceapa.

Va dau cateva exemple de asteptari grele sau greu de atins:

- voi da cinci goluri in meciul asta

- voi castiga toate seturile la zero

- o sa fac cel putin 2 antrenamente pe zi, in fiecare zi

- o sa driblez cinci adversari si o sa sutez la poarta

sau ... pentru cei mai mari...

- eu o sa castig din sport 10.000 de euro pe luna.

Focusandu-se pe astfel de asteptari, este si normal sa le scada increderea vazand ca aproape niciodata nu se intampla cum s-au gandit ei. 

Ca si parinti, cel putin eu, acum cativa ani, cand copilul era mai mic si pleca de acasa spunand "mami, o sa-i batem azi cu 30 la zero" eu eram incantata si spuneam ca ce bine ca am un copil optimist si increzator, insa mai apoi cand am constatat ca daca pierdeau plangea foarte mult, mi-am dat seama ca ceva nu era in regula.

In concluzie, este foarte bine sa-si seteze niste teluri, niste asteptari, dar sa fie pas cu pas si realistice, gen "astazi voi incerca sa trag spre poarta, daca ajung in spatiul portii" sau "incep sa ma duc si la sala, cel putin de 2 ori pe saptamana"

Lasarea gandurilor negative (a neincrederii)  fara control

Indoiala de sine este "dusmanul-dusmanilor" cand vine vorba despre sportivii de performanta.

Gandurile negative cum ca nu s-ar putea ridica la nivelul cel mai de sus ii ataca de cele mai multe ori pe sportivii pesimisti dar mai cu seama pe sportivii perfectionisti.

Lasand aceste ganduri fara control, ajung sa faca parte din ei si sa-i copleseasca la un moment dat, iar performanta lor sa fie foarte afectata si pe un drum foarte gresit.

Sunt unii sportivi care incep sa se indoiasca de ei insisi chiar inainte de a incepe competitia - "N-avem cum sa-i batem pe astia pt ca nu i-a batut nimeni pana acum" sau "Nu putem castiga in fata echipei cutare, nu vezi cat de inalti sunt"

Sportivii trebuie sa invete sa-si controleze astfel de ganduri.

"Nu face presupuneri inutile" - imi place sa-i spun mereu fiului meu. Asteapta sa vezi ce se intampla, da tot ce-i mai bun in teren si vei vedea dupa aceea ce ar fi de facut sau corectat.

Daca lasi gandurile negative sa umble libere prin cap, ele vor depasi increderea in sine si fara ea, nu poti face nimic. 

De cate ori vin astfel de ganduri trebuie sa le constientizeze si sa-si stabileasca un slogan de reset, cum l-am numit eu, de exemplu "eu voi face tot ce pot si un pic mai mult:)" sau "si adversarul e tot om ca si mine"

In concluzie, sfatul meu ar fi sa fie lasate deoparte asteptarile marete, iar in locul lor sa se stabileasca obiective mai mici si clare, care pot fi atinse!

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si