×

Tinerii sportivi de performanta si blocajele mentale. Cum ii ajutam?

14 Feb 2022 15:03 | Mental Coaching | 4176 Vizualizari
Tinerii sportivi de performanta si blocajele mentale. Cum ii ajutam?

Cum se face un blocaj mental? De ce unii copii sportivi se blocheaza in timp ce altii profita de asta?

Multi tineri sportivi de performanta nu suporta cuvantul "blocaj", mai cu seama sa mai si admita ca ei au un blocaj mental. Pe de alta parte sunt si sportivii care cred cu tarie ca ei "intotdeauna se blocheaza atunci cand se pune presiune pe ei.

In general, blocajele mentale la tinerii sportivi de performanta, apar din 3 motive.

Primul este vorbirea negativa cu sine. Daca copiii isi vor spune si vor crede cu tarie ca ei se vor bloca si se refera la ei ca fiind tiparul care se blocheaza, atunci cu siguranta ei se vor bloca atunci cand se vor afla intr-o stare de presiune.

Vorbitul cu sine are un impact foarte puternic asupra sinelui. Atunci cand copiii vorbesc cu ei insisi isi spun ce sa faca, cum sa faca si cand sa o faca.

De exemplu, un tanar sportiv, jucator de basket isi spune: "In ultimele minute ale meciului (cand sa o faca), mereu ma blochez (ce sa faca) si arunc prea scurt catre cos (cum sa o faca)".

Vorbitul cu sine trebuie sa fie facut intr-o alta maniera si rezultatele vor fi cu siguranta foarte diferite. De exemplu, ar trebui sa spuna "Cand simt picioarele mai obosite sa fiu atent sa le tin mai incordate si sa arunc mai cu putere". Este ideal ca mesajele pe care si le spun lor sa fie cat mai scurte si cat mai la obiect.

Al doilea motiv din cauza caruia tinerii sportivi de performanta pot avea blocaje mentale este perspectiva critica pe care si-o creeaza ei singuri. Cand vor vedea o situatie sub presiune ca pe o alta ocazie in care ei se vor face de ras in fata celorlalti, ei vor avea tendinta sa devina incordati si sa joace in siguranta, pentru a nu gresi.

In momentul in care joci in siguranta, vei juca modest, mediocru si vei incetini ritmul, iar in teren te vei vedea ca un sportiv obosit sau emotionat.

Daca urmam exemplul jucatorului nostru de basket de mai sus, in aceasta situatie el va alege sa nu mai arunce la cos, ca sa nu mai greseasca, deci practic sa nu mai straluceasca in teren.

Tinerii sportivi sunt mult mai de succes atunci cand joaca cu curaj si incearca lucruri noi.

Al treilea motiv pentru care tinerii sportivi de performanta se blocheaza are legatura cu concentrarea, cu focusul. Daca se vor concentra pe rezultat vor deveni anxiosi. Anxietatea evident duce la blocaj mental.

Copiii sportivi trebuie sa se concentreze pe proces si nu pe rezultat.

Ajutati-i pe tinerii sportivi sa priveasca presiunea ca pe o oportunitate de a excela si nu o oportunitate de a esua. Ei vor putea sa faca asta daca se vor antrena si mental.

Chiar si sub presiune terenul este la fel, are aceeasi marime si aceeasi structura, iar regulile jocului sunt tot aceleasi. Singurul lucru care se schimba sub presiune este mentalitatea sportivului, care-l poate ajuta sau incurca.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

**sursa foto cover: vox.com

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si