×

Legatura dintre gluten si depresie: ne afecteaza cerealele sanatatea mentala?

15 Mar 2016 14:35 | Goodies | 2066 Vizualizari
Legatura dintre gluten si depresie: ne afecteaza cerealele sanatatea mentala?

Esti intolerant sau ai o sensibilitate la gluten? Acest articol cu siguranta te va interesa. Tot mai multe persoane au renuntat la a mai consuma gluten, aducand in discutie o multime de motive, cele mai comune dintre acestea fiind problemele gastrointestinale. Dar, cativa dintre acestia spun ca renuntarea la gluten le-a imbunatit sanatatea mentala, „le-a luat ceata de pe ochi”, ca sa spunem asa. Asadar, exista oare vreo legatura intre depresie si gluten?

Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Aceasta boala, care apare la aproximativ 1% din populatie, face ca organismul sa isi atace intestinul subtire, atunci cand o persoana consuma gluten. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Boala celiaca poate avea efecte grave precum durerile de stomac, scaderi in greutate sau depresie.

Aceasta boala provoaca sindromul de malabsorbtie de nutrienti, pentru ca afecteaza intestinul subtire. In studiul Te face oare glutenul depresiv?, Dr. James M. Greenblatt spune ca, de fapt, adolescentii cu boala celiaca au o sansa cu 31% mai mare de a suferi de depresie, comparativ cu o sansa de 7% a adolescentilor care nu sufera de aceasta boala. In special, incapacitatea de a absorbi zinc poate provoca depresie.

Tratamentul consta in excluderea glutenului din alimentatie. Aceasta dieta permite vindecarea de la sine atat a simptomelor fizice, cat si a celor mentale. Desi simptomele fizice dispar imediat, poate dura ceva mai mult timp ca cele psihologice sa dispara, si asta pentru ca poate dura chiar cateva luni ca deficientele sa se vindece. Asta arata ca exista o legatura intre depresie si gluten.

Dar, nu doar persoanele care suferea de boala celiaca pot fi in pericol de a fi depresivi, ci si cei care au sensibilitate la gluten, asta arata un studiu publicat de curand in Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Pacientii cu o dieta fara gluten vs. placebo au avut o schimbarea semnificativa a starii mentale.

Asta se poate datora unui numar de factori. Glutenul poate modifica nivelurile de cortizol din creier, iar acestea tind sa fie mai ridicate la persoanele cu stare mentala slaba. Glutenul poate, de asemenea, avea impact negativ si asupra serotoninei, un neurotransmitator la nivelul creierului care da sentimentele de fericire.

“Atentie, unele persoane cu intoleranta la gluten pot fi asimptomatice. Lipsa manifestarilor nu exclude insa boala”, puncteaza Dr. Alina Stanescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrica.

Glutenul este intalnit nu numai in preparatele alimentare, dar si in medicamente, suplimente nutritionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atentie sporita din partea celiacilor si a persoanelor sensibile la gluten in evaluarea produselor pe care le cumpara pentru uzul cotidian.

De aceea, la Organic Baby vei gasi o multime de produse fara gluten, de la produse alimentare si pana la produse cosmetice. VEZI AICI! 

Fotografie cover via Pinterest

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!

Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!

S-ar putea sa iti placa si