×

La ce ii ajuta antrenamentul mental pe sportivii de performanta?

11 Jul 2022 13:31 | Mental Coaching | 2239 Vizualizari
La ce ii ajuta antrenamentul mental pe sportivii de performanta?

Ce sunt aptitudinile mentale?

   Exista numeroase aptitudini mentale ce pot fi invatate pentru a-ti imbunatati performanta, precum:

   Cunoasterea de sine

 Este prima aptitudine pe care trebuie sa o ai. Iti poti recunoaste punctele mentale forte si pe cele slabe, la fel cum procedezi si cu aptitudinile fizice. Intelegi si realizezi cum gandurile si emotiile afecteaza performanta. Poti identifica ganduri de neajutor care te impiedica din a-ti atinge potentialul maxim.

   Cum imbunatateste cunosterea de sine performanta?

 Cu cat esti mai constient, cu atat mai mult esti capabil de a face schimbari. Daca poti recunoaste in timpul competitiei gandurile sau emotiile nefolositoare, poti face ajustari rapide si sa atingi performanta maxima. Mintea nu te va trage inapoi.

   Depasirea fricii de esec:

 Stai focusat pe prezent si nu te stresa asupra a ceea ce urmeaza. Poti sa fii relaxat si calm, iar in acelasi timp sa ai o gandire de invingator. Depaseste frica si nu o lasa sa afecteze modul in care performezi.

   Cum reuseste depasirea fricii de esec sa imbunatateasca performanta?

 Poti ramane agresiv si sa executi planul de joc. Multi sportivi fac mai multe greseli atunci cand le este frica, iar daca poti depasi acea frica, atunci vei avea mai putine greseli si poti atinge performanta maxima.

   Focus:

 Poti realiza imediat momentul in care ti-ai pierdut concentrarea si reusesti sa te refocusezi. Stii cum sa ramai focusat pe planul de joc si ignori distragerile. Poti ramane focusat pe prezent si joci fiecare punct sau moment al jocului in parte.

   Cum ajuta focusarea la imbunatatirea performantei?

 Poti ramane focusat pe perioade lungi de timp si eviti greselile. Nu lasi adversarii, publicul sau situatii dificile sa te distraga. Esti capabil sa te corectezi si sa imbunatatesti pana si cele mai mici aspecte care iti pot aduce un avantaj asupra adversarului.

   Controlarea emotiilor:

 Poti face fata efectiv oricarei emotii. Poti folosi emotii dificile precum anxietatea, furia, frica sau supararea in favoarea ta. Poti utiliza tehnici de a te intoarce la mentalitatea optima.

   Cum ajuta controlarea emotiilor la imbunatatirea performantei?

 Stai focusat pe planul de joc si mentii mentalitatea invingatoare. Faci mai putine greseli mentale si gandesti limpede pentru a-ti putea executa strategia. Totodata reusesti sa te bucuri de joc mai des.

   Calm sub presiune:

 Pastrezi o mentalitate benefica si poti performa la capacitate maxima in situatii de inalta presiune. Ramai calm si focusat pe planul de joc si imbratisezi provocarile. Totodata ai asteptari realiste si nu pui presiune inutila asupra ta.

   Cum ajuta calmul sub presiune la imbunatatirea performantei?

 Eviti frica de esec si clacarea in situatii dificile. Poti ramane agresiv si sa produci cele mai bune performante atunci cand conteaza cel mai mult.

   Getting in the „Zone”:

   Stii cum sa te pregatesti atat mental cat si fizic pentru a fi in mentalitatea de invingator. Poti intra „in the zone” si sa performezi in competitie asa cum o faci in antrenamente. Ai o rutina benefica inaintea competitiei care te ajuta sa ramai „in the zone”.

   Cum ajuta intrarea „in the zone” la imbunatatirea performantei?

 Cel mai important este acela ca vei reusi sa performezi la fel atat in antrenamente cat si in competitie. Vei fi mai consistent si vei reusi sa sa iti arati adevaratul potential. Vei fi pregatit din start sa concurezi.

   Discutia cu sine:

 Reusesti sa identifici atunci cand ai ganduri negative sau nefolositoare. Poti folosi tehnici pentru a opri, ignora, controla sau schimba gandurile. Intelegi gandirea pozitiva si folosesti doar gandurile care sunt in favoarea ta.

   Cum ajuta controlarea gandurilor la imbunatatirea performantei?

 Vei ramane „in the zone” si vei pastra mentalitatea invingatoare. Daca ai ganduri pozitive vei performa la capacitate maxima si vei evita emotiile negative si efectele negative ale acestora. Vei fi mai fericit si mai increzator.

   Increderea:

 Increderea in propria abilitate de a avea succes. O poti mentine la un nivel stabil, fara suisuri si coborasuri in functie de performanta ta. Folosesti gandirea pozitiva, ai incredere in abilitatile tale si nu te intereseaza ceea ce gandesc altii.

   Cum ajuta increderea la imbunatatirea performantei?

 Poti performa la capacitate maxima chiar si in cele mai grele situatii. Poti reveni repede dupa o greseala si vei avea mai putine greseli per total. Si ca un bonus vei avea mai multa distractie!

   Revenirea dupa o greseala:

 Poti ignora greselile si iti revii la forma anterioara imediat. Reusesti sa iti revii inainte de urmatoarea faza sau chiar in cateva secunde. Ramai focusat pe prezent si nu te intereseaza trecutul sau ce va urma. Nu esti critiv cu sine si poti controla gandurile negative.

   Cum ajuta revenirea dupa o greseala la imbunatatirea performantei?

 Vei face mai putine greseli. Multe greseli sunt facute deoarece sportivul inca se gandeste la greseala anterioara. Trecerea rapida peste greseala si evitarea negativismului inseamna ca poti sa performezi la potentialul tau si sa iti pastrezi increderea la un nivel inalt.

   Motivatia:

 Stii ce te face sa muncesti din greu si iti mentine dorinta de a progresa. Esti consecvent in a pune efort 100% in antrenamente si in meciuri. Iti pui obiective care se axeaza pe proces si nu pe rezultat. Esti determinat si poti sa iti revii imediat dupa o performanta dezamagitoare.

   Cum ajuta motivatia la imbunatatirea performantei?

 Muncesti din greu consecvent si depui efort 100% ceea ce inseamna ca iti imbunatatesti abilitatile continuu. Te bucuri de sportul tau si esti focusat pe ceea ce trebuie sa faci. Asta rezulta in atingerea obiectivelor propuse.

Cam toate aceste lucruri vei reusi sa le faci singur daca te vei antrena si mental. Aceasta este baza mental coaching-ului (antrenamentului mental).

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si