×

Seria 10 SFATURI PT PARINTII DE COPIL SPORTIV - #2 CREEAZA UN SPATIU SIGUR SI NEUTRU PENTRU DISCUTII

07 Aug 2023 09:41 | Mental Coaching | 3403 Vizualizari
Seria 10 SFATURI PT PARINTII DE COPIL SPORTIV - #2 CREEAZA UN SPATIU SIGUR SI NEUTRU PENTRU DISCUTII

Continuam seria "10 Sfaturi pentru parintii de copil sportiv" cu sfatul #2

#2 Creeaza un spatiu sigur si neutru pentru discutii

Sportul oferă părinților și copiilor o oportunitate deosebită de a se conecta în moduri pe care altfel nu le-ar avea.

Poți încuraja această conexiune și deschidere, iar asta îți va oferi un acces în viața lui într-un mod în care nu ai avut niciodată până acum. Modalitatea de a începe este să îi spui sportivului tau că nu vei judeca niciodată ceea ce spune despre sportul lui și participarea lui la acesta.

Vei descoperi că, de obicei, copiii sunt mai deschiși să vorbească cu tine despre sportul lor și despre frustrările lor decât despre oricare alt aspect al vieții lor. Acest lucru îți poate deschide calea să îi ajuți în toate celelalte domenii, de asemenea.

Ultimul lucru pe care îl dorești este un copil care îți spune ceea ce crede că vrei să auzi, care tace... sau mai rău, nu îți spune adevărul. Acest lucru poate provoca un conflict intern în copilul tău și cu siguranță adaugă la stresul său. Deci, care este cea mai bună modalitate de comunicare? Prin ascultare... cu adevărat ascultare. Asta înseamnă să nu o întrerupi sau să oferi sfaturi. Cea mai bună modalitate de a arăta că o asculți este să repeti sau să reformulezi ceea ce ai auzit.

Nu spune “stiu cum te simti”! Mai degraba spune “te inteleg” sau “inteleg ceea ce vrei sa spui”

Apoi, poți întreba dacă ar dori sfatul tău. Dacă spune "nu", TREBUIE să te retragi și să-i respecți cererea. Dacă faci asta, atunci va fi mult mai probabil să spună “da” data viitoare, pentru că are încredere în tine!

Partea dificilă pentru tine va fi atunci când sportivul tau spune ceva ce știi foarte bine că nu este adevărat sau când are o percepție distorsionată. Vei fi tentat să răspunzi cu ADEVĂRUL tău sau să îi spui că este ridicol. De multe ori, acest lucru va afecta încrederea lui și disponibilitatea de a fi deschis cu tine. Va trebui să iei o gură adâncă de aer și să decizi dacă merită cu adevărat să "corectezi" ceea ce spune.

Dacă o faci și "corecția" ta și "judecata" ta asupra ideii false nu sunt binevenite, riști să închizi ușa comunicării. El va asculta și va absorbi cel mai bine sfaturile tale atunci când ușile comunicării sunt deschise. Va trebui să renunți la ego-ul tău și la "judecata mai bună" în unele momente pentru a face acest lucru.

Cel mai bine tine minte ce voiai sa-I spui si revino printr-o poveste intr-o alta zi si alta discutie.

Iată un dialog rapid pentru a ilustra punctul meu de vedere:

Sportiv: "Celelalte jucătoare mă urăsc."

Părinte: "Oh, spune-mi despre asta."

Sportiv: "Ei bine, celelalte fete nu mă plac, pentru că nu le place felul în care uneori iau cuvântul în întâlnirile noastre."

Părinte: "Hmmmm.... Să ai curajul să iei cuvântul și apoi să fii tratată cu lipsă de respect de celelalte fete trebuie să fie dificil."

Așteaptă și ascultă un răspuns. După ce iei o pauza, poți spune: "Sunt aici să te ajut în orice fel pot și aș fi bucuros să îți ofer gândurile mele dacă le dorești."

Ideal ar fi să îi învățăm pe copiii noștri să rezolve astfel de probleme singuri. Vor face acest lucru mai des dacă au încredere că te au pe tine ca pe un fel de perete de sprijin emoțional. Acest lucru construiește încredere și încredere în sine.

Într-o notă finală, cel mai rău moment, deși poate cel mai tentant moment pentru a oferi sfaturi copiilor tăi, este pe drumul spre casă după un meci! Nu o face decât dacă ei cer asta.

Vrei sa fii parintele suprem de copil sportiv? Manualul Parintelui Suprem este creat special pentru tine, pentru a-ti veni in ajutor cand vine vorba despre copilul tau sportiv si emotiile si obstacolele pe care le intalneste pe drumul sau catre performanta.

Cu ajutorul acestui manual, te voi ghida printr-un proces pas cu pas, pentru a-i ajuta pe micii sportivi, pentru a le creste performantele si pentru a deveni Parintele Suprem, un parinte care stie cel mai bine ce sa faca atunci cand micul sportiv este trist, suparat, frustrat, tensionat, ingrijorat, are performante slabe, este perfectionist sau isi pune bete in roate.

Gasesti Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv AICI.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si