×

Ajuta-ti copilul atlet sa-si atinga adevaratul potential

25 Sep 2017 11:15 | Mental Coaching | 2847 Vizualizari
Ajuta-ti copilul atlet sa-si atinga adevaratul potential
Scriam zilele trecute despre cat de mult conteaza antrenamentul mental al unui sportiv pentru a putea face performanta. Un articol care m-a bucurat cu succesul lui. Si asta pentru ca am inteles ca va sunt utile astfel de informatii. Asa ca m-am gandit ca astazi sa vorbesc un pic despre cum ne putem ajuta copilul atlet sa-si atinga adevaratul potential. Va spuneam ca performanta sportiva a lui TH a fost si motivul pentru care am urmat cursurile de mental coaching. Simt ca asta ne-a ajutat mult pe amandoi. Pe mine sa stiu cum sa-l ghidez in cariera sa, iar pe el cum sa aiba incredere in sine si cum sa-si stapaneasca emotiile pentru a se putea darui cu totul activitatii din teren, in acel moment prezent. :)

Pentru a-si atinge adevaratul potential copilul sportiv trebuie, in primul rand, sa-si dezvolte increderea in sine. Insa, exista cativa factori care l-ar putea tine pe loc. Cele mai des intalnite si mai daunatoare „greseli” pe care le poate face copilul sportiv sunt:
  • Are probleme daca este presat de antrenor (adica este intolerant la frustrare). Aceasta problema apare cel mai des cand antrenorul nu este lasat, mai ales de catre parinti, sa-si faca treaba si este denigrat in mod constant acasa, astfel incat copilul nu are niciun respect fata de acesta. In acest caz, daca nu-l respecta, normal ca nici daca se pune presiune asupra lui, nu o va primi bine;
  • Frica si starea de nervozitate din timpul competiei – frica de esec, frica de a pierde, frica de a nu se face de ras si asa mai departe;
  • Incapacitatea de a lua decizii rapid, in situatiile critice.
Toate acestea se rezolva cu antrenament mental. Da, exact asa cum antrenam muschii, trebuie sa antrenam si mintea. :)

Ce-i de facut? Iata ce facem noi... nu inseamna ca detin „adevarul absolut”, insa la noi functioneaza:

Ramai calm in situatiile critice/presante cu un simplu gest – respiratia profunda. Asigura-te ca tii totul sub control prin echilibru. De ce spun echilibru? Pentru ca este cheia in orice. Si, de-a lungul timpului si experientelor, am observat ca atat la adulti, cat si la copii, respiratia profunda este instrumentul perfect pentru a te aduce in starea de echilibru. Am vazut sportivi care sar de colo-colo, se agita, sunt nervosi, consumandu-si astfel energia chiar inainte ca evenimentul sportiv sa inceapa. Tu pur si simplu respira. Cel putin asta ii spun eu lui TH inainte de a intra pe teren. In plus, controleaza-ti emotiile negative, adica nu raspunde provocarilor din teren, nu vei face decat sa joci ping pong cu emotii distructive.

Nu pune asupra ta o presiune de care nu este nevoie. In timp ce este foarte important sa-ti stabilesti obiective, daca acele obiective sunt nerealiste – sau pui asupra ta atat de multa presiune incat te simti groaznic – e timpul sa te opresti. Daca simti ca esti prins intr-o capcana mentala pentru ca ti-ai stabilit nu stiu eu ce obiective nerealiste (sa dai 100 de goluri intr-un meci, sau sa alergi 100 km peste cat ar trebui), ia in considerare sa-ti ajustezi obiectivul la unul mai realist, spre exemplu sa termini jocul in forta si sa te bucuri de experienta. Faptul ca dai tot ce ai mai bun in acel moment, este intotdeauna de ajuns.

Pregateste-te mental pentru meciurile/competitiile importante. Adica incearca sa nu te uiti la stiri apocaliptice, de exemplu, inainte de meci.



Fii in competitie doar cu tine insuti. Fie ca este vorba de iluzia zilnica a postarilor din social media sau pur si simplu in cadrul grupului tau sportiv, incearca sa eviti sa te concentrezi pe cat de repede aleaga unii sau altii, sau cum performantele altora se compara cu ale tale. Stiu ca este tentant, dar faptul ca te compari cu altii nu te face mai puternic sau mai rapid. In schimb, sarbatoreste succesele altora si nu uita le sarbatoresti si pe ale tale. Exista multe versiuni diferite ale succesului. Concentreaza-te asupra a ceea ce functioneaza bine pentru tine si valorifica acel lucru.

Invata sa ai o memorie pe termen scurt. :) Stiu ca suna un pic amuzant, dar memoria pe termen scurt in timpul jocului este de un real ajutor. Ai gresit? Ridica-te si mergi mai departe. Imediat. Adica nu te lamenta ca sa strici totul pana la urma, ci ramai in momentul prezent si lasa ce a trecut pentru ca nu poti da timpul inapoi.

Multi sportivi raman atat de prinsi in capcana greselilor lor, ca o iau la vale. Am vazut de multe ori asta pe terenul de fotbal, jucatorul da o pasa gresita, lasa privirea in jos, acum joaca cu o vedere periferica redusa si arunca mingea mai departe data viitoare fara sa o joace. Trebuie sa inveti sa-ti accepti greselile si sa inveti din ele rapid; altfel poti pierde o competitie intreaga.

Sterge greseala si reconcentreaza-te. Bine, am dat o pasa gresita. Este timpul sa merg mai departe. Foloseste asta ca pe ceva care te alimenteaza, care sa te impinga sa gandesti mai inteligent data viitoare. Reaminteste-ti ca vei gresi la un moment dat si trebuie sa inveti sa te descurci cu asta. Cu cat mai rapid, cu atat mai bine. Unii sportivi au un gest pe care-l fac ca sa stearga greseala din minte, altii isi spun cate ceva. Orice functioneaza pentru tine este bine. Asta este probabil una dintre cele mai valoroase lectii pe care le-am invatat impreuna cu TH.

Ai incredere. Trebuie sa ai incredere in tine si in antrenamentul tau. Tine minte ca te antrenezi de ceva timp din greu si corpul tau stie ce sa faca atunci cand momentul o cere.

Ah, si nu uita. Nimeni nu se naste cu tehnici mentale, asa cum nu te nasti deja cu muschi! Asa ca antreneaza-te pentru ambele in aceeasi masura. :)

Poti sa citesti mai multe despre antranementul mental in De la fizic la mental... sau cum sa faci performanta.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si