×

Un sfat uimitor de simplu pentru imbunatatirea instanta a concentrarii in sport

22 Nov 2017 08:54 | Mental Coaching | 7125 Vizualizari
Un sfat uimitor de simplu pentru imbunatatirea instanta a concentrarii in sport
Vrei sa-l inveti pe copilul tau sa-si imbunatateasca concentrarea in timpul jocului? Ar putea performanta sa sa beneficieze de imbunatatirea concentrarii? Se confrunta cu lipsa de motivatie sau nu stie pe ce sa se concentreze intr-o competitie? Ai deschis articolul potrivit. :)

Concentrarea este ca un reflector. Poti controla cat de larga sau ingusta sa fie unda sa de lumina, sau daca sa fie pozitionata catre interior sau exterior. Spre exemplu, daca te concentrezi asupra gandurilor sau te concentrezi asupra mediului inconjurator. Ideea e ca nu-ti pierzi niciodata concentrarea, ci o muti asupra unor chestiuni incorecte sau corecte, relevante sau irelevante.

Tehnica pentru imbunatatirea concentrarii pe care o voi explica astazi este una uimitor de simpla si se bazeaza pe proces. Adica pe stabilirea unor obiective care sa te ajute sa evoluezi si sa-ti desfasori jocul pas cu pas. Este o tehnica eficienta, cu succes instant asupra imbunatatirii concentrarii si performantei in timpul competitiilor sau antrenamentelor. Sa iti stabilesti obiective de proces (sa le zicem asa) inaintea fiecarei competitii, te va ajuta sa-ti directionezi concentrarea pe informatii relevante si vei avea constant forma corecta de concentrare care te ajuta sa ai o performanta buna.

Cum sa-ti stabileti cu succes obiective de proces?
  • Obiectivele procesului se concentreaza asupra procesului de joc si pe ceea ce trebuie sa faci ca sa joci bine.
  • Obiectivele procesului se concentreaza asupra lucrurilor aflate in controlul tau, de exemplu strategii de joc, aptitudini mentale sau tehnici.
  • Acestea ar trebui sa fie specifice si sa se concentreze pe informatii relevante pentru sarcinile de indeplinit.
  • Este foarte important sa decizi cum sa-ti masori progresul. Daca iti stabilesti un scop mental, poate fi greu sa-ti masori progresul, dar o modalitate de a face acest lucru este sa te monitorizezi si notezi. Spre exemplu, seteaza-ti ca obiectiv sa tii mingea la picior minimum 30% din timp in timpul fiecarui meci. Dupa aceea, poti sa evaluezi cu usurinta si sa examinezi daca ai indeplinit acest obiectiv sau nu. Nu trebuie sa fie o masuratoare perfecta, dar atata timp cat iti poti monitoriza progresul, va functiona.
Cum iti imbunatateste performanta aceasta tehnica?

Stabilirea obiectivelor si decizia de ta de a te monitoriza dupa fiecare competitie, te vor indruma sa te concentrezi asupra acestor obiective pentru ca iti doresti sa le atingi. Daca ai ales obiectivele corecte, vei fi mai motivat sa le atingi. Acest lucru iti va imbunatati concentrarea, iti va reduce anxietatea si iti va creste increderea in sine.

Daca te gandesti la aceste obiective ale procesului atunci cand esti intr-o competitie si atingi strategiile pe care le-ai identificat, aceasta tehnica va fi eficienta in imbunatatirea performantei tale. Haide sa o luam concret.

Ce trebuie sa faci mai exact?
  • Alege cele mai importante 3 lucruri/actiuni pe care trebuie sa le faci in competitia viitoare. Ai identificat obiectivele corecte daca stii ca atunci cand atingi aceste 3 obiective, vei avea rezultate bune. Acestea ar trebui sa fie actiuni pe care trebuie sa le imbunatatesti la tine sau asupra carora trebuie sa mai lucrezi un pic. Nu-ti stabili obiective pentru actiunile pe care le faci deja in mod automat sau care sunt usoare pentru tine.
  • Dupa ce ai facut asta, identifica 1-3 strategii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a atinge fiecare dintre aceste obiective. Acestea pot include o corectie tehnica specifica, o strategie care face parte din planul tau de joc sau puncte importante de concentrare sau memento-uri mentale. Vei regasi un exemplu relevant mai jos.
Spre exemplu, un tanar jucator de fotbal si-a stabilit urmatorul obiectiv: Sa se concentreze asupra paselor 70% din meci. Strategiile sale sunt: Folosirea rutinei sale obisnuite de a pasa si renuntarea rapida la gandul asupra paselor trecute, indiferent de ceea ce s-a intamplat.

Despre cum sa-ti stabilesti obiectivele corecte si relevante, care sa nu te incurce, ci din contra, sa te ajute in performanta sportiva am scris mai multe in Doua obiceiuri care-i afecteaza sportivului increderea in sine, dar si in 100 Greseli in teren, 100 lectii invatate.

Mai multe despre parentigul sportiv si antrenamentul mental la tinerii atleti poti citi deschizand categoria mental coaching din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si