×

Cauti eroi sportivi adevarati care sa-i inspire pe copiii tai? Iata dupa ce ar trebui sa te orientezi

11 Feb 2019 13:54 | Mental Coaching | 3445 Vizualizari
Cauti eroi sportivi adevarati care sa-i inspire pe copiii tai? Iata dupa ce ar trebui sa te orientezi
Intrebarea daca figurile sportive ar trebui sa fie modele pentru copiii nostri a fost dezbatuta indelung de ani de zile. Unii simt ca punerea sportivilor profesionisti pe un piedestal si asteptarea ca ei sa serveasca drept exemple pentru copii nu poate duce decat la dezamagire atunci cand vor cadea, in mod inevitabil, de pe acel piedestal. Altii considera ca parintii si oamenii din comunitate ar trebui sa fie aceia la care copiii cauta inspiratie, nu celebritatile sportive care fac prea multi bani si traiesc vieti extraordinare.

Vad si inteleg aceste puncte de vedere. Vad, de asemenea, ca milioane de copii din lumea intreaga se uita la si practica un sport. Este normal sa te uiti la cei care au excelat in ceva ce te intereseaza si sa-i admiri pe cei care arata ca muncesc din greu si care sunt determinati.

Multi copii au un erou al lor, mai ales din sportul pe care il practica, dar cateodata sunt atat de absorbiti, incat fac tot posibilul sa se comporte ca el si sa se compare cu acesta, si acest lucru poate dauna.

De ce?

Pai, o data ca poate copilul nu este construit fizic pentru calibrul eroului si astfel ca nu poate atinge perfomentele respectivului. De exemplu, nu te poti compara cu Ibrahimovic daca tu ai 1.60 m si 60 de kg.

Daca eroul tau e Neymar, nu inseamna ca tu trebuie sa fii atacant neaparat.

In al doilea rand, se poate ca mentalul sa-ti joace feste, deoarece nu te mai concentrezi pe ceea poti si au tu de facut, ganditu-te la ce ar fi facut Messi in acea situatie.

Cum in jocul sportiv fiecare secunda conteaza, din nou te poti afla in situatia in care ai de pierdut.

Este bine sa ai eroi preferati care sa te motiveze, insa trebuie sa fii foarte atent unde incepe admiratia si unde incepe comparatia, ca sa nu o iei pe un drum gresit.

Asadar, decat sa respingem total ideea de sportivi ca modele pentru TH, noi, ca familie incercam sa ne uitam si sa cautam excelenta si caracterul pe teren, dar si in afara acestuia. Indiferent daca se simte inspirat de o bibliotecara sau de un fundas central, imi doresc ca TH sa se uite la cum cineva isi traieste viata atat in interiorul, cat si in afara profesiei si sa aleaga in mod corespunzator pe cine sa admire.

Eu as recomanda ca atunci cand copilul are un sportiv mare preferat, sa urmaresti sa evidentiezi mai degraba:

Ce program de odihna are. Stiai ca?... Ngolo Kante se culca in fiecare seara la ora 21-21.30? Copilul tau la ce ora s-a culcat aseara? Asta tine de o buna etica a muncii, de a lua lucrurile in serios, de a deveni responsabil de ceea ce faci si de a-ti gestiona mai bine timpul. Cum sa-l incurajezi pe copilul tau sa deprinda o buna etica a muncii? Iata cateva sugestii in Tinerii sportivi trebuie sa invete sa si munceasca (cat este de valoros sa-i invam pe copii cum sa aiba o etica buna a muncii?)

Cate antrenamente face pe zi. De exemplu, stiai ca Ronaldo face cel putin 1000 de abdomene pe zi, in fiecare zi? Copilul tau cum vede antrenamentele, cu placere sau nu prea? In plus, cauta sa-l inveti sa fie un sportiv mai „antrenabil”. Cum adica? Adica sa fie capabil sa primeasca cu usurinta sfaturi si indrumari, pentru ca sunt o parte necesara a procesului cresterii sale ca sportiv. Am detaliat aici 13 moduri prin care sa devii un sportiv mai bun, mai „antrenabil”.

Ce mananca. Stiai ca Messi a devenit vegan? Cand a mancat ultima oara la McDonalds sau produse de patiserie tanarul tau sportiv? Mai multe despre alimentatia tinerilor sportivi poti gasi in articolele 5 mituri despre nutritia tinerilor sportivi, dar si sfaturi pentru nutritia tinerilor atleti inainte, in ziua competitiei sau antrenamentului si dupa acestea + 8 Greseli alimentare care trebuie evitate dupa ce ai incheiat un meci sau un antrenament

Cum se comporta, in general... si, mai ales, pe teren. Cand a comentat ultima oara decizia arbitrului? Sau cand a trecut pe langa un alt sportiv cazut la pamanat fara sa-i intinda mana sa-l ridice? Cand urmariti un meci impreuna, incearca sa evidentiezi aceste gesturi cand le vezi facute de sportivii din teren.

Concentrarea chiar si in situatiile dificile. Am vazut atat sportivi care raspund comentariilor spectatorilor, cat si sportivi care par ca nici nu le aud si isi vad de treaba lor. De ce este concentrarea atat de importanta pentru sportivi? Cand devii foarte bun in a te concentra, aproape nimic nu te mai poate devia de la joc precum strigatele multimii, cuvintele aruncate de adversari, orice fel de presiune va fi un non-factor si vei vedea cum performanta sportiva va creste rapid. Poti afla mai multe despre asta in Concentrarea: o calitate esentiala pentru tinerii sportivi.

Puterea mentala. Marii sportivi au reusit sa aiba succes controlandu-si mentalul. Este esential pentru performanta lor sportiva. Prin antrenamentul mental ii putem invata pe tinerii sportivi cum le functioneaza mintea, ii putem ajuta sa afle cum sa fie ei cei care detin controlul mintii lor si cum o pot folosi astfel incat sa elimine orice gand negativ care e pe cale sa se formeze. Apoi, le putem oferi cateva instrumente simple prin care isi pot mentine concentrarea asupra obiectivelor lor bine stabilite. Instrumentele acestea de care va vorbesc ii ajuta sa-si vizualizeze rezultatele, sa se confrunte cu teama, sa ramana motivati, si sa-si construiasca propria motivatie… asta doar ca sa numesc cateva dintre ele.

Le puteti descoperi pe toate in categoria mental coaching a blogului.

In concluzie, ne alegem eroi, insa nu doar sa ne uitam la meciurile lor dupa care sa facem teribilisme pe teren ca sa ne aratam muschii, pentru ca nu-i asa, suntem tineri si mai avem de invatat!

Si, nu uita, tu esti primul sau model. Incurajeaza-l sa-si urmeze visurile si sa arate pasiunea, motivatia, si etica buna a muncii pe care o au atletii de top, in timp ce sunt cu picioarele pe pamant si ancorati in momentul prezent.

Alte articole utile despre parentingul sportiv si antrenamentul mental la tinerii sportivi gasesti in categoria MENTAL COACHING din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, dar si pe Instagram, locurile unde postez constant tot felul de chestii interesante.

 

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si