×

Cum ii invatam pe copii sa fie mai atenti, mai constienti de prezenta proprie si de lumea din jurul lor? 7 Activitati de mindfulness pentru copii

22 Jul 2016 11:55 | Mental Coaching | 5757 Vizualizari
Cum ii invatam pe copii sa fie mai atenti, mai constienti de prezenta proprie si de lumea din jurul lor? 7 Activitati de mindfulness pentru copii
Constientizarea (mindfulness) este benefica pentru noi, stim deja asta si am vorbit despre acest subiect de mai multe ori. Pe langa multe altele, constientizarea ne ajuta sa fim prezenti in cresterea copiilor, ne ajuta sa reactionam potrivit situatiei, fara a recurge la reactii extreme.

Constientizarea este benefica, de asemenea, si copiilor. Mai ales ca in ziua de azi copiii stau cu nasul in telefon mai toata ziua. Exista o multime de studii si cercetari care ne indica faptul ca aceasta activitate de constientizare, de mindfulness, ii ajuta pe copii sa-si imbunatateasca abilitatile precum atentia, sa-si pastreze calmul atunci cand sunt suparati, si sa ia decizii mai bune. Pe scurt, constientizarea ajuta la echilibrul emotional si concentrarea cognitiva. Sa va mai intreb daca va doriti asta pentru copiii vostri? :)

Ma bucur sa vad cum din ce in ce mai multi parinti, dar si scoli, se concentreaza pe a-i invata pe copii sa fie prezenti, atenti. Personal salut initiativa scolii lui TH care nu le permite sa vina cu telefoane la scoala. Daca vrem sa luam legatura cu ei avem un catralion de numere de telefon la care putem suna la scoala.

Facandu-l constient pe TH, a ajuns acum sa se descurce foarte bine prin Bucuresti, in sensul ca retine strazi, cladiri, locuri in care a fost si poate sa ajunga singur acolo. De ce? Pt ca atunci cand merge cu masina, se uita pe geam si nu sta cu nasul intr-un telefon!

Pe de alta parte fiind constient de prezenta proprie are si o personalitate puternica si este implicat in ceea ce face, nu trece ca o stafie printre discutii din care nu intelege nimic din cauza faptului ca nu este atent/constient de ceea ce se intampla cu el.

Asadar, de unde incepem? Cum ii invatam pe copii aceste importante abilitati?

Scopul acestei practici este de a le oferi copiilor abilitatile necesare pentru a-si dezvolta atentia asupra experientelor lor interioare si exterioare – prezenta proprie si lumea din jurul lor – sa-si recunoasca gandurile ca fiind „doar ganduri”, sa inteleaga cum emotiile se manifesta in interiorul lor, sa recunoasca momentul in care si-au pierdut atentia, si sa le oferim intrumentele prin care sa-si controleze impulsurile.

Retine, insa, sa faci aceasta activitate distractiva, sa nu-i fortezi pe cei mici si nici s-o transformi intr-o pedeapsa. N-ar trebuie sa fie deloc asa!

th3

7 ACTIVITATI DE MINDFULNESS PENTRU COPII

1. Fa lucrurile simple. Explica-le pe intelesul lor ce este constientizarea. Spre exemplu, constientizarea inseamna sa ne observam gandurile, cum se simte corpul nostru, ce ne aud urechile, si orice altceva este in jurul nostru si se intampla in acest moment, in prezent.

Un exercitiu util este acela de a-i pune sa asculte un anumit sunet, precum cel facut de un bol cantator tibetan sau cel al unui clopotel. Spune-i copilului tau ca vei scoate un sunet si ca el trebuie sa asculte cu atentie, pana cand nu-l mai aude (in jur de 30 secunde). Gasesc acest exercitiu ca avand un efect calmant, si este o modalitate amuzanta prin care sa-i invatam sa acorde atentie lumii din jurul lor.

2. Stabileste un ritual inainte de culcare. Momentul de dinainte de culcare este un moment perfect pentru a le prezenta copiilor constientizarea. Spre exemplu, ii poti invata sa se relaxeze si sa-si „scaneze” corpul din cap pana in picioare, fiind atenti la fiecare particica – degetele de la picioare, talpi, picioare etc. Este un mod rexalant de a fi constienti de prezenta corpului lor la sfarsitul zilei.

3. Practica respiratia profunda impreuna cu un prieten (pt cei mai micuti)  spre exemplu, un ursulet de plus pe care sa-l aseze pe burta (in timp ce stau intinsi pe spate) si sa-l urmareasca cum se ridica si coboara odata cu respiratia.

Urmareste si Just breathe - un documentar impresionant despre copii si respiratie profunda (VIDEO)

4. Transforma plimbarile in plimbari atente. Unul dintre lucrurile noastre preferate, ale mele si ale lui TH, este acela al plimbarilor atente, unde ne concentram pe folosirea a cat mai multor simturi – vaz (ne uitam sa vedem ce mai e nou prin cartier), auz (ne ascultam pasii, broscutele, pasarile etc.), miros (parfumul pomilor infloriti). Am scris mai multe de asta aici.

5. Stabileste un ritual de recunostinta, gratitudine. Cred cu taria ca multumirea, recunostinta pentru ceea ce avem, face parte din acest proces de constientizare. Sa-i invatam pe cei mici sa aprecieze abundenta din viata lor si nu sa se concentreze pe toate jucariile si bunatatile pe care si le doresc.

6. Consultati starea vremii. :) Prin acest joc, prezentat in Sitting Still Like a Frog, copiii sunt incurajati sa „citeze” raportul meteo care le descrie cel mai bine starea, sentimentele lor din acel moment. Soare, ploaie, furtuna, vant, senin, tsunami? Aceasta activitate le permite copiilor sa-si observe starea actuala, fara sa se identifice prea mult cu emotiile lor.

7. Practicati mancatul constient. Despre asta am scris mai multe aici. Este o modalitate perfecta prin care sa-i invatam pe copii sa acorde atentie si sa-si savureze mancarea, si prin extensie, sa fie constienti de momentul prezent.

Si, nu uitati, faceti din aceasta experienta una amuzanta si pastrati-o simpla!

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe Instagram, unde postez constant sfaturi pentru o viata sanatoasa si frumoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si