×

Strategii pentru a-ti seta si atinge scopurile in sport

02 Aug 2021 11:40 | Mental Coaching | 3094 Vizualizari
Strategii pentru a-ti seta si atinge scopurile in sport

Te-ai intrebat vreodata de ce se intampla sa nu-ti atingi scopurile in sport? Sunt unii sportivi care deseori isi rateaza tinta si nu-si indeplinesc visele. Motivul principal pentru care se intampla asta este ca acesti sportivi au doar vise (sperante) si nu scopuri precise.

Sa-ti prezint un scenariu!

Am cunoscut un inotator al carui vis era sa bata recordul national la 100m liber. L-am intrebat daca stie care este timpul standard pt aceasta cursa. Nu stia. Nu era sigur nici macar de ce strategie sa aplice in antrenamentul lui pt a-si imbunatati timpii. Stia doar ca-si doreste asta si isi vedea de antrenamentele lui, constiincios de altfel. 

In acest fel, sunt sanse mari sa nu-si indeplineasca visul. De ce? Pentru ca nu si-a setat scopul clar si pentru ca nu are o strategie pentru asta.

  • Scopul trebuie sa fie bine definit.

Scopurile trebuie sa aibe o tinta (o finalizare) clara. De exemplu, un basketbalist, daca vrea sa-si imbunatateasca performanta, trebuie sa-si seteze un tel clar cum ar fi - sa-si imbunatateasca procentajul aruncarilor la cos de la 85% la 87% pentru sezonul in curs. Atat de precis trebuie setat scopul!

  • Scopul are un inceput si are o data clara de sfarsit - pana la finalul turului acestui sezon voi creste viteza de alergare pe 20m cu o secunda.
  • Scopul are un plan bine stabilit spre deosebire de vis care doar exista, dar nu ai un plan pentru el.

De exemplu, basketbalistul nostru de mai sus isi va face planul sa includa 50 de aruncari extra, de 3 ori de saptamana, la finalul antrenamentului. Daca nu se depune efort pentru telul tau atunci ramane la stadiul de vis.

  • Scopul necesita actiune in fiecare zi.

Scopul clar se deosebeste de vis prin faptul ca indiferent de circumstante, visul ramane acelasi, pe cand scopul si planul sau sunt flexibile si se pot modifica in functie de circumstante.

De exemplu, daca intervine o accidentare nu inseamna ca visul tau se schimba, insa cu siguranta scopul tau va fi altul, pentru o perioada si anume sa te recuperezi.

Cum iti setezi si iti atingi scopurile?

Primul pas este sa incepi procesul de setare clara a scopului tau. Munca incepe abia dupa ce stii exact ce ai de facut.

Apoi incepe greul ... sa-ti atingi scopul sau scopurile!

Trebuie sa-ti stabilesti un plan exact de antrenament, de evaluare, de actiune si chiar de adaptare (acolo unde este cazul).

Gandeste-te la fiecare zi de antrenament ca inca un pas in atingerea scopurilor tale.

Stabileste-ti obiective pentru fiecare zi. Obiectivele considera-le ca pe niste pasi mici spre telul tau. ATENTIE! Acest pas este deseori lasat deoparte de majoritatea sportivilor si din acest motiv nu isi ating scopurile. Trebuie sa ceva IN FIECARE ZI pentru a adauga inca un pas spre indeplinirea scopului tau! A scopului si nu a visului :)

Stabilirea si atingerea scopurilor trebuie sa fie un proces activ, fluid si continuu. Adica, pasi mici dar CLARI in fiecare zi, zi dupa zi.

TIP!! Ar fi ideal daca ti-ai scrie pe hartie scopurile precum si planul de actiune pentru atingerea lor. Iti va fi mult mai usor sa le tii socoteala.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

**sursa foto cover: childrenshealth.com

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!

Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!

S-ar putea sa iti placa si