×

Respiratia si vizualizarea - ajutoarele sportivilor de performanta pt a spori focusul

14 Dec 2022 12:36 | Mental Coaching | 1597 Vizualizari
Respiratia si vizualizarea - ajutoarele sportivilor de performanta pt a spori focusul

Vizualizarea si respiratia constienta sunt uneltele care ii ajuta pe sportivii de performanta sa se focuseze si re-focuseze.

Pentru a se putea mentine motivati, sportivii trebuie sa invete sa-si redicrectioneze mintea de la gandurile negative, iar asta o pot face mai ales practicand vizualizarea si respiratia constienta.

Pentru a sti pe ce trebuie sa se focuseze, sportivii trebuie sa se evalueze corect si sa stie exact ce obiective pe termen scurt au si pe ce au nevoie exact sa se concentreze. Dupa ce au stabilit asta, trebuie sa-si activeze toate simturile si sa practice vizualizarea. In orice sedinta de mental coaching, sportivii invata cum se face o vizualizare corecta. Despre asta am mai povestit si eu aici.

Vizualizarea se face cu precadere cu o saptamana, o zi sau seara de dinaintea unei competitii sau a unui meci. Atunci cand simt ca mintea umbla aiurea, trebuie sa se refocuseze.

Vizualizarea este exercitiul care antreneaza cel mai bine mintea sa se refocuseze rapid si asta ii ajuta foarte mult in competitie.

Despre vizualizare am vorbit in aceste articole AICI.

Pe de alte parte, in timpul competitiei, sportivii nu se mai pot folosi de vizualizare deoarece nu este timp pentru asta si atunci ei trebuie sa apeleze la tehnici de respiratie, pentru a se elibera de stres sau anxietate.

Respiratia constienta afecteaza sistemul nervos parasimpatic, care reduce bataile inimii si astfel reduce anxietatea, readucand calmul in corp. Din pacate, majoritatea oamenilor respira incorect, insuficient si asta afecteaza luciditatea si capacitatea de concentrare.

Odata ce tinerii sportivi invata sa respire corect abdominal, vor putea sa aplice mai apoi tehnici speciale de respiratie care sa-i ajute in timpul competitiei.

Exista tehnici de respiratie speciale pentru diferite momente de stres - fie ca e vorba despre tristete, frica, stres, nervozitate, anxietate. Astfel de tehnici de respiratie sportivii le pot invata in sedinte de antrenament mental (mental coaching).

Totodata, in cursul video de coaching mental sportiv "Gandeste Mai Departe" am dedicat un modul special pentru exercitii si tehnici de respiratie, explicate detaliat, care ajuta la recapatarea focusului in teren precum si a starii de calm si concentrare.

Aceste tehnici ii vor ajuta sa se relaxeze si sa gandeasca corect si limpede, asa incat sa poata sa ia o decizie corecta si mai ales sa poata continua la capacitate maxima, dupa ce au comis o greseala.

Pe langa ajutorul pe care tehnicile de respiratie il aduc tinerilor sportivi in competitii, exista si tehnici de relaxare si de somn care ajuta la recuperarea lor.

Dion Von Molkte, fost pilot de curse si actualmente un cunoscut mental coach international, spune ca a reusit in cariera sa atunci cand a inteles cum functioneaza mintea sa si a reusit asta cand a inceput sa foloseasca tehnicile de respiratie si vizualizare.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

**sursa foto: Pinterest

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si