×

Lasa mintea goala si joaca!

17 May 2018 08:59 | Mental Coaching | 2022 Vizualizari
Lasa mintea goala si joaca!
Zilele trecute discutam cu un parinte de copil sportiv si imi povestea: „Fiica mea este pe cale sa devina o sportiva profesionista. Problema ei cea mai mare: ii merge mintea destul de bine si supra-gandeste totul. Un comentariu bine intentionat din partea antrenorului, de exemplu, o face sa se gandeasca la mecanica jocului sau sa reanalizeze o anumita situatie chiar in mijlocul meciului. Prin urmare, la antrenamente si in practica se descura minunat, dar pusa in situatia unui joc, incepe sa analizeze totul excesiv de mult. Cum ar putea sa renunte la supra-gandit?”

De ce sportivii isi saboteaza performanta supra-gandind?

Cand spun supra-gandit am in vedere o analiza excesiva a unei anumite situatii (inainte sau in timpul jocului).

Supra-ganditul iti poate intuneca gandirea si ii poate transmite corpului tau prea multe mesaje, toate in acelasi timp.

Ce inseamna sa supra-gandesti?

In primul rand, aceasta este o caracteristica a sportivilor care au tendinte perfectioniste. Ei cred ca incercand sa fie perfecti este cea mai buna cale de a avea o performanta sportiva buna.

In cel de-al doilea rand, daca iti suna familiar, inseamna ca incerci mult prea tare sa joci bine. Incercand prea tare, inseamna si ca te gandesti prea mult (sau mai bine zis supra-gandesti) la modul in care ar trebui sa joci. Nu ai incredere in capacitatile tale atletice dobandite prin antrenament.

Multi dintre tinerii atleti cu care mai stau de vorba, inclusiv al meu personal:), sunt mult prea seriosi cand vine vorba despre competitii, spunandu-si „Jocul asta e foarte important acum, asigura-te ca faci totul ca la carte si ca nu faci nicio greseala”. Si nu spun ca nu trebuie sa iei lucrurile in serios sau sa nu te concentrezi, ci spun sa te relaxezi si sa lasi lucrurile sa se intample, adica sa lasi mintea goala si sa joci asa cum bine te-ai pregatit.

Pentru atleti, supra-ganditul poate lua mai multe forme...

De cele mai multe ori, atletii isi gandesc prea mult deciziile atunci cand sunt in joc. Cu alte cuvinte, devin indecisi asupra planurilor lor. Si cum ar fi, de exemplu, cand esti in fata portii, sa te oprsti un pic sa analizezi care ar fi cea mai buna traiectorie pe care ar trebuie sa o ia mingea? ;-)

Un alt moment in care sportivii supra-gandesc este acela cand se concentreaza prea mult asupra tehnicii sau a „cum sa” atunci cand sunt intr-un meci.

Asa ca se pierd in incercarea de a fi perfecti si scapa din vedere scopul initial, de exemplu, acela de a da o pasa buna sau de a marca.

O alta forma de supra-gandit este atunci cand sportivul aloca prea mult timp gandindu-se la rezultat.

De exemplu, te gandesti la cat va fi scorul la sfarsitul meciului si iti pierzi concentrarea asupra jocului din prezent?

Asa cum spuneam, asta li se intampla mai ales perfectionistilor, care sunt binecunoscuti ca isi supra-gandesc performantele. Incearca atat de tare sa aiba un meci perfect si sa joace „ca la carte” incat isi saboteaza propria performanta sportiva.

Cu toate acestea, orice sportiv isi poate supra-gandi performanta – chiar si profesionistii!

CUM SA TE OPRESTI DIN SUPRA-GANDIT
  1. Fii hotarat asupra planului tau. Inceteaza sa regandesti decizia initiala. De exemplu, daca primul tau gand este de „a suta”, fa-o si nu ezita, gandidu-te ca poate ai avea o optiune mai buna.
  2. Joaca atletic. Trebuie sa ai incredere in capacitatile tale si sa joci pe pilot automat. Asta insemnand ca ai facut tot antrenamentul necesar si ca este timpul sa pui in practica ce ai invatat. Renunta la perfectionism si, cum ii spun eu mereu lui TH, lasa mintea goala si joaca!
Greselile sunt o parte naturala a sportului. Indiferent daca ratezi un gol, dai o pasa gresita si mingea ajunge la echipa adversa sau ratezi o preluare… greselile se intampla in fiecare zi in sport. Nimeni nu este perfect, asa ca erorile sunt doar o alta parte a jocului.

Deoarece nu poti preveni erorile sau greselile, poti doar invata cum sa reactionezi in fata acestora intr-un mod care te ajuta sa-ti pastrezi increderea, calmul, concentrarea si sa faci un joc bun. Poti citi despre asta in 100 Greseli in teren, 100 lectii invatate.

Afla mai multe despre cum sa-ti pastrezi increderea in tine chiar si dupa ce gresesti in teren din Iti pierzi increderea dupa ce ai pierdut un meci? Evita auto-critica si detaseaza-te usor de greselile facute.

Despre antrenamentul mental la tinerii sportivi am scris si aici. Te invit cu drag sa citestesti si aceste articole, pentru ca printre ele vei regasi si sfaturi despre cresterea increderii in sinecum sa depasesti stresul de dinaintea competitiilor, dar si cum sa faci performanta controlandu-ti mentalul.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si