×

Tema pentru parintii de copii sportivi ... si nu numai

21 Aug 2019 10:02 | Mental Coaching | 2101 Vizualizari
Tema pentru parintii de copii sportivi ... si nu numai

Tocmai pentru ca scoala se apropie cu pasi repezi (din pacate), m-am gandit sa va propun niste teme ... asa ca sa ne "antrenam" un pic ;-) ... ca tot vorbim aici tot timpul despre antrenamente.

Numai ca azi temele sunt chiar teme, de scris pe hartie, care pe mine m-au ajutat foarte mult in relatia cu fiul meu si pe care vreau sa vi le propun si voua.

Totul a pornit de faptul ca mereu ma intreb daca performanta pe care visez eu ca o va atinge fiul meu este aceeasi cu performanta pe care o viseaza sau isi doreste el sa o atinga.

Si aici nu ma refer strict numai la sport, desi noi in aceasta directie am facut-o. Stau mereu cu grija ca nu cumva "sa ne ia valul" pe noi ca parinti si sa-l luam si pe el in valul nostru, fara ca el sa mai poata sa-si exprime si sa-si simta dorintele.

E firesc si stiu ca noi toti (parintii) ne dorim ce-i mai bun pentru copiii nostri, dar trebuie sa ne asiguram ca "binele" pe care il vedem noi este si "binele" pe care il vad ei. Generatia noastra a functionat cam cum a vrut mama sau tata ... daca mama a vrut sa ma fac avocat, am dat la drept si apoi multi ani nu m-am regasit in acest domeniu, pana cand am facut tot ce am simtit (dar anii au trecut facand lucruri care nu mi-au adus placere).

Ei bine, cu sportul de performanta pare un pic mai greu! De ce? Pentru ca trec niste ani, faci compromisuri cu scoala, frustrezi copilul si il impingi catre un domeniu in care foarte greu se atinge "varful" si pentru care trebuie mult sacrificiu.

Tocmai de aceea ar fi bine sa ne asiguram ca vedem in aceeasi directie, astfel incat, impreuna (parinti si copii) sa putem sa tragem la aceeasi caruta.

Am descoperit intr-o carte o tema foarte draguta si interesanta, pentru copiii sportivi si parintii din dotare.

Tema este foarte usor de facut dar cu efecte foarte puternice. Asadar, in ce consta:

  • Luati o foaie de hartie (ah, ce uram eu aceasta propozitie:)) si separat scrieti-va fiecare telurile, aspiratiile pe care le aveti in legatura cu sportul practicat.
  • Tu, parinte scrie 3 teluri pe care le ai tu in legatura cu unde doresti sa ajunga sau ce sa faca copilul tau cu sportul lui.
  • Roaga-l si pe copil sa scrie si el 3 teluri pe care le are el. Il poti ajuta dandu-i cateva indicii, de exemplu efortul pe care este dispus sa-l depuna, daca distractia conteaza, angajamentul pe termen mai lung (de exemplu cand se vede debutand in Liga 1 sau 2).
  • Dupa ce ati scris sincer fiecare (fara sa copiati unul de la altul) comparati rezultatele si vedeti unde va pozitionati.

ATENTIE! Oricare ar fi telurile copilului tau, accepta-le si sustine-le. Daca telurile lui sunt diferite de ale tale, tu vei fi cel care va accepta ceea ce doreste copilul si nu invers. 

Este o tema foarte profunda, care ar putea sa va surprinda!

Spor

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si