×

Talentul natural nu exista!

30 Jan 2023 09:44 | Mental Coaching | 3973 Vizualizari
Talentul natural nu exista!

Personal, nu cred ca talentul natural exista.

Nu cred ca exista vreun copil care se naste pur si simplu foarte bun la un anumit sport. Nici macar unul.

Oricine se naste cu ceva veleitati sportive, doar prin munca consistenta ajunge sa fie un sportiv de top. Ei sunt cei care stiu ca munca sustinuta si faptul ca nu renunta, ii duce in top, indiferent de cat de grea devine treaba.

Ei sunt rezilienti.

Rezilienta este abilitatea de a-ti reveni repede dupa un esec, dupa o greseala sau dupa o performanta slaba. Rezilienta este cruciala pentru sportivi in general si absolut necesara pentru cei nascuti cu ceva motricitate si veleitati de sportiv.

Rezilienta este cea care se invata prin antrenament mental. Pentru a fi rezilienti sportivii trebuie sa stie sa se mentina in prezent si sa se focuseze 100% pe ceea ce au de facut.

Totusi, este dificil sa te focusezi pe prezent atunci cand mintea ta ramane blocata in greselile pe care tocmai le-ai facut.

Deci, ce este de fapt REZILIENTA?

Rezilienta inseamna sa faci orice este necesar pentru a-ti atinge obiectivele si a-ti indeplini sarcinile, in ciuda greselilor sau dificultatilor care apar pe parcurs.

Daca vrei sa fii cu adevarat bun in jocul tau, este nevoie sa fii rezilient.

Este nevoie sa-ti urmaresti atingerea obiectivului indiferent de obstacolele intalnite pe drum, cum ar fi: greseli, pierderi, ratari, mentineri pe banca de rezerva etc.

Absolut toti sportivii trec la un moment dat prin momente grele, negativitate sau esecuri, deci cum vei ramane rezilient in aceste situatii?

Deci, cum devii rezilient?

Imi pare rau ca trebuie sa spun asta insa rezilient devii atunci cand vei fi expus la dificultati cat mai des. Tine mine: de fiecare data vei reveni mai puternic!

Este exact ca in zicala: "Ce nu te omoara, te face mai puternic!"

Sa te regasesti in situatii dificile cum ar fi: pierderea unui meci, sa te blochezi exact atunci cand colegii se bazeaza pe tine cel mai mult si apoi sa-ti revii ... aceasta este rezilienta.

Nimeni nu doreste sa fie sportivul care pierde pentru echipa ...

... daar, cand esti puternic mental, vei putea sa controlezi situatia ta si sa-ti revii usor pe drumul catre succes. Aceasta construieste increderea si te va face sa performezi bine sub presiune.

Oricat de mult nu-i place unui sportiv sa recunoasca, totusi esecul face parte din sport.

Sa devii rezilient este exact ca si antrenamentul fizic la sala, atunci cand vrei sa pui masa musculara. Intai ai febra musculara si abia te mai misti, dar daca vei fi perseverent, vei incepe sa pui muschi pe tine.

Decide sa fii rezilient indiferent de ce obstacole intalnesti pe drum.

Tine cont ca atunci cand oamenii dau de greu ei se impart in 2 categorii:

  1.  1. Victimele
  2. 2. Cei care invata ceva din greseala si revin si mai puternici

Este alegerea TA din ce categorie vrei sa faci parte.

Rezilienta este una din cheile spre succesul unui sportiv si de aceea in sedintele de mental coaching invatam cum sa fim rezilienti. Rezilienta nu se invata in antrenamentele fizice (acolo se traieste/ se aplica). Rezilienta se invata in sedintele de antrenament mental (mental coaching).

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

**sursa foto: Pinterest

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si