×

SERIA 10 SFATURI PT PARINTII DE COPIL SPORTIV - #10 GHIDEZA-L SA VADA TABLOUL MAI MARE

04 Sep 2023 09:34 | Mental Coaching | 2093 Vizualizari
SERIA 10 SFATURI PT PARINTII DE COPIL SPORTIV - #10 GHIDEZA-L SA VADA TABLOUL MAI MARE

Seria 10 Sfaturi pentru Parintii de Copil Sportiv se incheie cu Sfatul 10 - GHIDEAZA-L SA VADA TABLOUL MAI MARE

După ce ai stabilit o bună relație de comunicare cu sportivul adolescent, poți să-l ajuti să ajungă la următorul nivel al mentalității unui campion, punând participarea la sport într-o perspectivă mai largă.

Având experiența de a lucra cu zeci de tineri sportivi, am observat anumite tipare de gândire limitată, foarte comune. Multe dintre aceste tipare provin din perspectiva foarte îngustă a lumii lor și din ceea ce majoritatea adolescenților consideră important adica ...  prietenii lor, să se integreze, sportul lor, școala, rețelele sociale și să își facă părinții fericiți.

Pentru a crea o atitudine de învingător și, mai important, un adult sănătos și fericit, au nevoie ca tu să îi ajuți să își lărgească perspectiva asupra lumii.

Cu perspectiva ta și viziunea mai amplă asupra lumii, se diminuează importanța unui singur meci sau eveniment și dezamăgirile și frustrările pe care le-ar putea experimenta.

Aș vrea să iei în considerare diferențele dintre felul în care un copil privește viața și felul în care faci tu asta pentru un moment. Valori precum: sacrificiul, gratificarea amânată, responsabilitatea, răbdarea și asumarea răspunderii ar putea fi printre primele lucruri pe care vrei să le insufli copilului tău, iar sportul este vehiculul perfect pentru a face asta.

Ce trebuie să îți amintești este că tanarul tau sportiv tău se află în procesul de a deveni adult. Ca majoritatea adolescenților, ei abia așteaptă să crească, să aibă libertatea de a merge unde vor și să nu li se spuna ce pot și ce nu pot face.

Folosește această dorință! Poate fi cheia pentru a-l determina să înceapă să gândească mai amplu, pe termen mai lung și să aibă o perspectivă mai largă asupra lumii, de care va avea nevoie când va intra în lumea competitivă a adulților.

Leagă dorința ta ca el să învețe maturitatea, dorința lui de a câștiga libertatea unui adult și sportul ca exemplu de învățare și vei putea crea magia!

Poți începe cu întrebări simple precum:

"Cum crezi că acest meci viitor va influența cariera ta sportivă? Cariera ta?"

Încearcă să-l determini să recunoască că un singur meci sau un moment dificil în teren nu înseamnă nimic în schema mai largă a vieții.


În sesiunile mele de coaching cu adolescenții, am introdus cu subtilitate întrebări cu o perspectivă mai largă în antrenamentul mental si cu rezultate surprinzătoare.

Fac asta, din nou, prin punerea de întrebări.

Aș putea să-i întreb: "Care crezi că este scopul tău în viață?" "Cum îți dorești ca viața ta să arate după liceu și facultate?" Dacă spun "Nu știu", atunci revin cu o întrebare precum "Dacă ai ști, care ar fi?"

Cheia este să nu spun lucruri precum: "A venit vremea să crești" sau "Trebuie să fii mai responsabil" sau "Vreau să-ți asumi niște responsabilități." Dacă ai spune aceste fraze cu voce tare către tine și ai asculta, ai realiza că nu te-ar determina să te deschizi sau să asculți.

Odată ce începi conversația, leagă participarea lui în sport de unele dintre aceste gânduri mai ample și lasă să se înrădăcineze semințele în mintea lui.

Cu siguranță, doar vrei să pui întrebări și să nu judeci niciuna dintre răspunsurile lui. Amintește-ți, scopul este să-l ajuti să își dezvolte un mod de gândire mai matur, atât în sport, cât și în viață.

Scopul este să creeze o schimbare în gândirea lor. O schimbare care va deschide ușa spre gândirea despre idei și lucruri mai mari decât eI însăși. Acest tip de gândire schimbă modul în care funcționează mintea și își transformă visele în realitate.

Alimentează motivația de a reuși dincolo de ceea ce cred ei că sunt capabili.

Acesta este materialul campionilor...

Vrei sa fii parintele suprem de copil sportiv? Manualul Parintelui Suprem este creat special pentru tine, pentru a-ti veni in ajutor cand vine vorba despre copilul tau sportiv si emotiile si obstacolele pe care le intalneste pe drumul sau catre performanta.

Cu ajutorul acestui manual, te voi ghida printr-un proces pas cu pas, pentru a-i ajuta pe micii sportivi, pentru a le creste performantele si pentru a deveni Parintele Suprem, un parinte care stie cel mai bine ce sa faca atunci cand micul sportiv este trist, suparat, frustrat, tensionat, ingrijorat, are performante slabe, este perfectionist sau isi pune bete in roate.

Gasesti Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv AICI.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si