O scoala inlocuieste pedepsele cu meditatia, iar rezultatele sunt minunate!
03 Oct 2016 11:58 |
Articole
|
4500 Vizualizari
Imagineaza-ti ca lucrezi intr-o scoala, iar unul dintre copii incepe sa se poarte urat. Ce faci?
In mod traditional, raspunsul ar fi suspendarea, retinerea dupa ore sau avertismentele.Dar, din ceea ce-mi amintesc, ramasul dupa ore insemna sa te uiti pe pereti, plictisit de moarte, incercand din rasputeri sa comunici cu ceilalti copii din jurul tau fara a fi prins sau pur si simplu sa citesti o carte. Desi scopul acestei actiuni era acela de a te face sa te gandesti la ceea ce ai gresit, nu prea functiona. Spuneti-mi, v-ati petrecut vreodata timpul gandindu-va la ceea ce ati gresit?
Nu stiu despre voi, dar la noi nu prea era vorba despre „a invata din greseli”. Si, cred ca nici in prezent lucrul asta nu prea se intampla. Atunci cand primeste vreun avertisment, copilul nu prea isi da seama ce inseamna asta, nici nu realizeaza ce ar trebui sa indrepte. Probabil ca pur si simplu i se pare prostesc sau incorect.
Dar, o scoala din Baltimore SUA (bineinteles :) ) incearca sa schimbe acest lucru. A inlocuit pedepsele cu meditatia. Cum? Scoala a creat o camera pentru meditatie numita The Mindful Moment Room, care este o alternativa la a-i retine pe copii dupa ore sau a-i trimite in biroul directorului.
Incaperea este plina cu lampi, decoratiuni, si perne din plus de culoare violet. Copiii care nu s-au purtat frumos sunt pur si simplu incurajati sa petreaca timp in aceasta camera pentru a medita sau face exercitii de respiratie pentru a-i ajuta sa se calmeze, in speranta ca vor incepe sa invete cum sa controleze momentele dificile sau de stres, in loc sa reactioneze conform impulsurilor de moment. De asemenea, sunt incurajati sa vorbesca despre ceea ce s-a intamplat.
Imagine Instagram/@holisticlifefoundation
Camera pentru meditatie a fost creata in parteneriat cu Holistic Life Foundation, o organizatie locala non-profit care ofera programe after-school pentru ca elevii sa se concentreze pe activitati de mindfulness – de la meditatii la yoga. Iar coordonatorul acestui program in scoala din Baltimore spune ca „Este uimitor! Nici nu ti-ai putea inchipui ca niste copii atat de mici pot sta in liniste pentru a medita. Dar o fac.” Iar de un an de zile decat programul a inceput, n-a existat nici macar o suspendare. Nu putem sa ne impotrivim statisticilor astea, nu?Stiintific vorbind, meditatia si constientizarea (mindufulness) sunt foarte interesante ca beneficii asupra sanatatii noastre mentale si fizice. Meditatia constienta este prezenta intr-o forma sau alta de mii de ani. Recent, insa, stiinta a inceput sa-i observe efectele asupra mintilor si corpurilor noastre, iar efectele gasite sunt, putin spus, interesante.
Despre minunatele beneficii ale meditatiei asupra copiilor am scris si in Cum ii invatam pe copii sa fie mai atenti, mai constienti de prezenta proprie si de lumea din jurul lor? 7 Activitati de mindfulness pentru copii.
Imagine@YogaTime
Pe TH l-am incurajat de mic sa mediteze si l-am invatat tehnici de respiratie care il ajuta foarte mult, mai ales la scoala si pe terenul de fotbal. Nu ma intelegeti gresit, desi nu sunt de acord cu pedepsele in scoli, totodata consider ca elevii ar trebui sa aiba niste limite intre care sa poata functiona corect, altfel ar actiona haotic. Insa, asa cum adultii pot folosi meditatia pentru a reflecta, pentru a controla momentele de stres, si chiar de a-si mentina mintea ascutita, tot asa, prin aceste programe, copiilor le este oferita sansa de a avea si alte optiuni atunci cand se confrunta cu nelinistea, furia sau chiar stresul (scoala este stresanta, orice varsta ai avea).In incheiere, urmariti, va rog, si Just Breath, un video impresionant despre copii si respiratia profunda!
Curiosi sa aflati mai multe? Pe mine ma gasiti si pe Instagram, unde postez constant sfaturi pentru o viata frumoasa si sanatoasa!