×

Fapte, nu vorbe, dragii mei!

07 Nov 2016 13:28 | Mental Coaching | 3325 Vizualizari
Fapte, nu vorbe, dragii mei!
De tinut minte un lucru foarte important! Cuvintele incep sa aiba importanta pentru copii atunci cand sunt transformate in actiune.

Intotdeauna am fost convinsa de acest lucru, poate si pentru faptul ca in copilaria mea am avut parte de morala multa... da’ multa nene! Mi-am data seama ca dupa primele doua minute deja imi intra pe o ureche si imi iesea pe alta si practic nu ma alegeam cu nimic – nici eu, si nici ai mei care vorbeau la nesfarsit.

In schimb, de exemplu, mama citea in fiecare seara, iar eu fac acelasi lucru acum, pentru ca mi-a ramas intiparita in minte imaginea frumoasa si mirosul cartilor. Deci, parerea mea dragi parinti, nu mai tineti morala copiilor pentru ca nu va asculta. In schimb actionati, dati un exemplu bun si ei va vor copia cu siguranta.

Cand era TH mai mic (4-5 ani) am facut un mic test foarte amuzant, dar care ne-a pus pe ganduri si pe mine si pe ta-su. Ce-am facut? L-am pus sa ne imite pe fiecare in parte. Nu pot sa dau din casa chiar tot si va spun cum ne-a imitat, dar pot sa va spun ca am invatat ceva din "joaca" aia.

Concluzia la care am ajuns este ca nu pot sa-l pun pe copilul meu sa citeasca daca eu nu fac asta si nu vede in casa nici macar o carte. Nu pot sa-i spun sa nu mai stea pe telefon cand pe mine ma uita D-zeu cocosata in ecranul telefonului. Nu pot sa-i spun sa nu arunce mizerii pe jos, cand eu deschid geamul de la masina si arunc tot ce nu-mi trebuie direct pe strada (poate citeste si dna. din Range Roverul de dimineata de pe Kiseleff ;-)) si pot continua asa la nesfarsit.

Ideea este sa vobim mai putin si sa facem mai mult (asta e valabil si in general... ca de speakeri "sfatosi" m-am saturat).

De unde sa incepi? Practica ceea ce predici. Poate suna cliseic, dar este adevarat – si este cea mai buna modalitate prin care poti fi un exemplu pozitiv, dezvoltand obiceiuri sanatoase pentru tine si copilul tau.

Mama, mananca-ti broccoli-ul!

Nu te poti astepta ca un copil sa-si manance broccoli-ul daca tu nu o faci. Cred ca unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa le arati copiilor tai cum sa manance sanatos si sa faca sport facand-o chiar tu. Va mai amintiti articolul cu dieta mea miraculoasa? :) Ei bine, acolo am povestit cum reusesc sa am un stil alimentar sanatos pentru mine si familia mea evitand sa cumpar dulciuri si alte snacks-uri nesanatoase. Cand in casa se mananca sanatos, atunci si copilul invata sa duca o viata mai sanatoasa. Copiii isi imita parintii, iar cercetatorii au aratat cat este de important sa faci alegeri alimentare sanatoase. Asa ca, umple-ti farfuria cu legume, peste, fructe, iar copilul tau te va urma curand.

yoga th

Alunga propria-ti imagine negativa despre sine

Chiar daca nu ti-a placut niciodata ca ai parul ondulat, sau mereu te-ai plans de forma corpului tau, este cel mai bine sa tii asta pentru tine. Sa gandesti pozitiv, si mai ales, sa inveti sa-ti alungi gandurile negative, este extrem de important cand vine vorba despre cresterea copilului. Cand o mama se simte dezamagita de ea insasi si nu-i place felul in care arata si se simte, copiii sai (in special, fetele) prind asta. Copiii invata coportamentele si atitudinile acasa. Daca nu ai fost niciodata multumita cu modul in care arati, sansele sunt ca si copilul tau sa ajunga sa creada asta despre el.

Modelarea generozitatii

Sa-i inveti pe copii despre valoarea banilor si sa le dai lectii despre generozitate are prea putin de-a face cu cati bani are o familie. Am scris mai multe despre asta in articolul cum sa cresti un copil recunoscator intr-o lume a exceselor. Una peste alta, cea mai eficienta modalitate de a-ti educa copilul este si cea mai simpla: modeleaza-ti comportamentul pe care vrei sa-l vezi la ei.

Modelarea unui comportament sincer

In Unleashing the Power of Parental Love, Gary M. Unruh, care are peste 40 de ani experienta in consilierea parentala, spune ca cea mai buna modalitate prin care poti fi un model pozitiv este prin actiuni, in timp ce mentii discutiile scurte si prietenoase. Ne da urmatorul exemplu de modelarea unui comportament sincer dupa ce i-ai lovit cuiva masina in parcare (ca tot vorbeam mai devreme despre dna. din Range Rover):

Copilul: „Tata, nu trebuie sa lasi un biletel pe masina. Este doar o mica zgarietura.”

Tatal: „Nu, da-mi o foie de hartie si un pix sa-mi pot cere iertare si sa-i las numarul meu proprietarului masinii. In familia noastra spunem adevarul, indiferent daca ne-a vazut cineva sau nu facand ceva gresit.”

Modelarea acceptarii celorlalti

Prin comportamentul tau, arata ca nu judeci sau critici alte persoane pentru ca fac parte dintr-o rasa si cultura diferite de ale voastre, sau pe cineva cu un stil de viata diferit, iar copilul tau te va urma.

In concluzie, fapte nu vorbe dragii mei! Formula este simpla: fii un exemplu pozitiv prin a actiona intr-un mod pozitiv, iar copiii tai te vor urma.

Daca nu ai reusit sa le citesti, iti recomand din suflet articolele Fii indraznet, copile!, dar si Traieste cu pasiune, copile!

Curiosi sa aflati mai multe? Pe mine ma gasiti si pe Instagram, locul unde postez constant sfaturi pentru o viata frumoasa si sanatoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si