×

Da, sunt o egoista!

21 Nov 2016 12:33 | Mental Coaching | 2602 Vizualizari
Da, sunt o egoista!
Da, daca privesti lucrurile doar dintr-o directie, atunci sunt o egoista!

De ce spun asta? Pentru ca eu consider si am considerat tot timpul ca pentru a putea sa ma inteleg cu lumea din jurul meu, trebuie mai intai sa ma inteleg pe mine, si prin asta inteleg sa ma ocup de mine insami. Dau cel mai pueril exemplu: daca eu umblu nespalata si neingrijita, cum sa am pretentia ca fiul meu sa fie ingrijit?! De aici, evident, lucrurile ajung si la cele importante cu adevarat in viata.

Sa ne punem pe primul plan nu inseamna sa ii punem pe ceilalti pe ultimul. Este o investitie a energie si resurselor noastre intr-o fundatie pe care se construiesc toate relatiile noastre si tot ceea ce gandim, facem sau simtim. Este ceva reconfortant, fortifiant si hranitor pentru noi insine si pentru tot ceea ce ne inconjoara. Nicio autoperfectionare, oricat de avansata, nu poate compensa lipsa de autoacceptare.

Trebuie sa incetam sa mai privim iubirea de sine – "egoismul" despre care va vorbesc aici – ca pe o optiune, ci trebuie sa o privim ca pe ceva esential. Cand zgomotul vietii noastre este prea mare, este dificil sa aflam de ce avem nevoie. Uneori este mult mai usor sa ne lasam purtati de nevoile altora. Desigur, este important sa fim generosi, sustinatori, empatici si flexibili, dar trebuie sa facem lucrurile astea si pentru noi insine. Sa fim "egoisti" este atat de important pentru ca a tine cont de ceilalti va avea mereu limite. Nevoile nesatisfacute conduc la o viata incompleta sau deconectata. Chiar si micile schimbari vor face o mare diferenta.

Daca nu esti familiarizat cu a te pune pe primul plan, poate fi dificil sa stii de unde sa incepi. Dar, un lucru este sigur – in primul rand, trebuie sa avem grija de noi insine pentru a avea grija de altii. Fiind constienti de nevoile noastre este foarte putin probabil ca vom calca in picioare nevoile altora pentru a obtine ceea ce ne dorim cu adevarat. Cand nevoile noastre sunt observate intr-un mod constient – ma refer aici la mindfulness (actul de a fi prezent in experientele noastre fara intruziunea grijilor viitorului sau vechilor obiceiuri de a gandi, actiona si simti), despre care am scris nenumarate articole – cu siguranta printre acestea regasim nevoia noastra de a fi conectati cu ceilalti, de a fi vazuti intr-o lumina pozitiva de catre cei care sunt importanti pentru noi, si de a nu ii afecta in niciun fel.

In plus, felul in care ma port cu mine insami ii invata pe ceilalti cum sa se poarte cu mine. De aceea este important sa ne iubim, sa ne respectam si sa avem grija de noi. Propria subestimare, pentru ca ceilalti sa nu se simta nesiguri in prezenta noastra, nu are nimic intelept in ea. De ce sa nu ne aratam asa cum suntem cu adevarat? Nu iti pune bariere, nu te subestima si, cel mai important, alege sa te inconjori cu oamenii potriviti. Sa ai in jurul tau oameni buni este cheia unei vieti fericite, implinite si productive. Este in regula sa te indepartezi de oamenii care-ti fac rau sau care nu au o influenta pozitiva asupra ta. Cand vine vorba despre actul iubirii de sine, acesta este unul dintre cele mai importante.

iubire-de-sine

Schimba-te si lumea se va schimba! Ganduri, actiuni, sentimente, oameni – alege-le pe cele bune. Lucrurile pe care te concentrezi vor deveni, pana la urma, puternice si se vor transforma in realitate. Mereu am spus asta. De cate ori ne concentram pe ceva rau, ni se schimba fiziologia si modul in care functioneaza conexiunile din creierul nostru. Este mult mai usor sa observam raul, si sa ne lasam condusi de el, decat binele. Este normal. Se numeste bias negativ si este ceva ce ne-a ajutat sa supravietuim ca specie. Adica, observam mai repede raul (cum tigrul ne asteapta la intrarea in pestera), decat binele (ce dragalas se arcuieste, sau ... "ce frumos atarna":) - asta pt cunoscatori ;-)

Asta inseamna ca lucrurile rele par ca se lipesc de noi, pe cand cele bune trec neobservate. Ca sa schimbam asta avem doua optiuni. Prima este aceea a indepartarii din viata noastra a lucrurilor negative care ne atrag atentia. Destul de greu de facut. Din fericire, avem si o a doua optiune. Sa acordam mai mult timp extinderii experientelor pozitive, cufundandu-ne in ele timp de 10-20 secunde. Acest timp este suficient de lung pentru a schimba conexiunile din creierul nostru intr-un mod pozitiv. In timp, diferentele vor fi remarcabile. Lucrurile pozitive pot fi diverse: un mesaj, o amintire, o plimbare in aer liber, orice te face sa te simti bine. Cand se intampla, opreste-te, observa-l, simte-l si bucura-te. Cand ne lasam uimiti de viata, viata este si ea uimitoare.

Avem datoria fata de noi insine si fata de cei din jurul nostru sa fim in cea mai puternica, bogata si completa versiune a noastra. Uneori, asta poate insemna sa le cerem celor din jurul nostru sa mai astepte putin. Sa avem grija de nevoile noastre nu este mereu usor, dar cand asta inseamna construirea unei baze pe care toate celelalte lucruri importante stau, cu siguranta, va merita.

Curiosi sa aflati mai multe? Pe mine ma gasiti si pe Instagram, locul unde postez constant sfaturi pentru o viata frumoasa si sanatoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si