×

Cum a dezvoltat sportul abilitatile de leadership pt copilul meu si cum o poate face si pt copilul tau?

15 Mar 2018 09:01 | Mental Coaching | 2576 Vizualizari
Cum a dezvoltat sportul abilitatile de leadership pt copilul meu si cum o poate face si pt copilul tau?
Scriam zilele trecute in 7 dintre beneficiile pe care sportul de echipa i le aduce copilului tau faptul ca TH practica un sport de echipa de multi ani si asta m-a facut sa vad lucrurile intr-un alt mod si sa-mi dau seama ca sportul este, intr-adevar, un lucru minunat pentru dezvoltarea obiceiurilor sanatoase pentru tot restul vietii sale.

Astazi as include in aceasta lista si deprinderea abilitatilor de leadership, a caror importanta care cred eu ca este de necontestat in toate activitatile pe care le intreprindem in ziua de astazi.

De aceea, ma bucur ca fiul meu a avut oportunitatea de a invata multe dintre abilitatile de leadership in mod natural, chiar pe terenul de fotbal. Da, sportul chiar le ofera participantilor oportunitati de a-si dezvolta abilitatile de comunicare si team building. Iar aceste abilitati le permit tinerilor sa functioneze eficient si ca lideri. Antrenamentul si jocurile sportive precum fotbalul, handbalul, alergatul, ciclismul, inotul si asa mai departe, ii ajuta pe tineri sa invete sa-si trateze competitorii cu respect, sa identifice punctele forte si punctele slabe, sa dezvolte strategii castigatoare si sa gestioneze eficient timpul. Participarea intr-un sport ii ajuta pe tineri sa-si dezvolte increderea in sine si capacitatea de a lua decizii rapid, ambele fiind necesare pentru a reusi in roluri de conducere de toate tipurile.

SPORTUL II INVATA PE COPII STILURILE DE LEADERSHIP

Liderii eficienti evalueaza situatiile si decid ce stil de leadership sa foloseasca si cand anume. Intr-o situatie de criza, ei folosesc de obicei stilul de conducere autocratic. Sportul ofera multe ocazii de a recunoaste cand sa se comporte decisiv. De exemplu, atunci cand un jucator de fotbal vede o sansa de a inscrie un gol, el da lovitura decisiva. In alte cazuri, un lider trebuie sa se consulte cu colegii si sa adune informatii inainte de a lua o decizie. Adesea, sportul de echipa implica dezvoltarea unei strategii de confruntarea adversarului si de atacarea punctelor lui slabe. La fel, liderii de toate tipurile folosesc aceleasi strategii despre care vorbesc aici in alte situatii cu care se confrunta.

SPORTUL DEZVOLTA ABILITATEA DE TEAM BUIDING-UL

Directorii unei companiei trebuie sa stabileasca o viziune, sa dezvolte obiective strategice, sa angajeze oameni talentati, sa obtina finantare pentru a-si desfasura activitatea si a-si motiva personalul. Sportul ii permite unui viitor lider sa dezvolte abilitati de team building. El invata sa-i inspire pe altii si se concentreze asupra atingerii obiectivelor echipei. In plus, un background sportiv de echipa ii permite unui tanar sa functioneze eficient in situatii personale si profesionale care necesita coordonarea actiunilor altor persoane.

SPORTUL AJUTA IN LUARE EFICIENTA A DECIZIILOR

Sportul ii ajuta pe copii sa invete sa ia decizii prin observarea si interpretarea rapida a informatiilor. Liderii eficienti manifesta un comportament decisiv. De exemplu, in fotbal, un fundas are doar cateva secunde pentru a decide unde sa arunce o pasa. Sportul il ajuta pe un tanar sa-si dezvolte aptitudinile si comportamentul necesare pentru a reusi intr-un loc de munca dinamic si global. In plus, facand parte dintr-o echipa, un jucator invata sa dezvolte strategii si sa colaboreze cu colegii sai pentru a facilita victoria. Sportul pregateste un lider in a-i influenta pe ceilalti, a-si stabili obiective realiste si a rezolva problemele in mod eficient pentru a castiga un avantaj competitiv.

SPORTUL DEZVOLTA COMUNICAREA

Liderii au nevoie de abilitati excelente de comunicare. Sportul ii ajuta pe tineri sa-si dezvolte capacitatea de a lucra impreuna eficient folosind tehnici care se aplica, de asemenea, si in mediul de afaceri. De exemplu, un fundas si un atacant comunica folosind o serie de semnale. Gasirea unei modalitati de a comunica eficient in orice situatie il ajuta pe un lider sa reuseasca si in afaceri. Tinerii care practica un sport invata cum sa-si prezinte si in fata altora ideile castigatoare. Liderii isi imbunatatesc capacitatea de conducere ascultandu-i pe ceilalti, vorbind si scriind clar si convingator.

Si, inca o data m-am convins ca sportul le aduce atatea beneficii tinerilor nostri. Asa ca haideti sa investim mai mult timp si atentie activitatilor fizice, sporturilor de echipa si miscarii in general! :)

Despre antrenamentul mental la tinerii sportivi am scris si aici. Te invit cu drag sa citestesti si aceste articole, pentru ca printre ele vei regasi si sfaturi despre cresterea increderii in sinecum sa depasesti stresul de dinaintea competitiilor, dar si cum sa faci performanta controlandu-ti mentalul.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!

Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Suplimente sanatoase

S-ar putea sa iti placa si