×

Pozitii yoga pentru eliberarea energiilor negative acumulate in corp

26 Sep 2016 10:00 | Mental Coaching | 5298 Vizualizari
Pozitii yoga pentru eliberarea energiilor negative acumulate in corp
Probabil ca nu sunt prima persoana  care a simtit cum in mod inexplicabil furia a trecut in timpul exercitiilor yoga. Tocmai lucrul asta ne face sa ne intoarcem mereu catre yoga. Avem nevoie sa ne eliberam de emotiile si energiile care ne ingreuneaza.

Stiai ca exista pozitii yoga speciale care sa ne ajute sa ne eliberam de emotii precum furie, tristete si chiar griji?

Corpul nostru stocheaza energiile negative. Aceste energii si emotii sunt conectate de anumite organe si parti ale corpului si, in mod foarte interesant, organele sunt corelate cu sistemul chakrelor. Mai multe despre chakre gasiti aici, unde le-am discutat pe larg si pe intelesul tuturor. :)

Desi eliberarea de aceste emotii nu este numai una fizica (ci implica mult mai multe), astazi ma voi concentra pe aspectul fizic prin care ne putem recastiga liberatea si sanatatea emotionala.

MAHNIREA SI TRISTETEA SE ACUMULEAZA IN PLAMANI

Ati observat ca atunci cand plangem foarte tare suspinam sau plangem in hohote, sau cand vorbim despre emotii in tipul unei depresii spunem ca nu putem sa respiram?

Plamanii sunt asociati cu primirea noului si eliberarea de vechi. Daca suntem mahniti sau tristi, avem probleme cu ambele aspecte – sa ne eliberam si sa mergem mai departe.

In yoga, plamanii sunt asociati cu chakra inimii, cu iubirea. Cand suntem tristi, „ne doare inima”. Am pierdut ceva ce iubeam. Cand inimile ne sunt deschise, suntem pregatiti sa urmam cursul vietii.

Pentru eliberarea de mahnire si tristete putem practica miscari prin care ne arcuim inainte si inapoi, exact ca aceasta de mai jos.

yoga-cobra

Apoi, putem medita in timp ce vizualizam o sfera de lumina in jurul chakrei inimii. Imagineaza-ti cum aceasta indeparteaza orice reziduu si curata blocajele prin lumina sa incredibila.

FURIA SE STRANGE IN FICAT

Legatura furiei cu ficatul se regaseste atat in medicina chineza, cat si in yoga. Ficatul curata sangele si acumuleaza energia. Stiti ca spunem despre cineva care este foarte furios ca-i „fierbe sangele in vene”?

In yoga, ficatul ii corespunde celei de-a treia chakre. Aceasta este locul vointei si al puterii. De obicei, cand suntem furiosi, suntem din cauza unei nedreptati si simtim ca nu putem face nimic in legatura cu asta.

Pentru a ne curata ficatul si a ne elibera de furie putem sa facem rasuciri, pentru a „stoarce” energiile negative din organele interne. Mai multe despre cum putem echilibra ce-a de-a treia chakra puteti gasi aici.

Ca un exercitiu usor, iti recomand pozitia de mai jos.

yoga-twists

RETINEREA SI INCHIDEREA IN SINE AFECTEAZA MUSCHII FLEXORI AI GAMBEI

Muschii flexori ai gambei sunt legati de capacitatea noastra de a a avea increderea si de a ne elibera, ceea ce este logic din moment ce sunt strans legati de aplecare – pozitie a predarii. Mai mult, sunt conectati cu frica – de obicei ne prindem de ei cand intram intr-o lupta, lucru care are sens din moment ce corpul se pregateste sa fuga undeva unde este in siguranta.

Daca avem tendinta de a ne controla viata, am putea avea muschii flexori ai gambei incordati. Alte persoane spun ca acesti muschi sunt strans legati de retinerea noastra de a face ceva, de a ne exprima o parte din noi (puterea, creativitatea etc) din cauza fricii.

Eliberarea acestora presupune concentrarea noastra pe acel echilibru dificil dintre renuntarea la control si deschiderea noastra in fata lumii cu increderea ca viata ne va duce acolo unde trebuie sa fim.

Practica aplecari, pozitii ale predarii. Ai putea combina aceste aplecari cu pozitii yoga care echilibreaza ce-a de-a treia chakra, centrul puterii, al vointei si auto-determinarii.

 

GRIJA BLOCHEAZA SPLINA

Splina este legata de ficat. Ajuta la filtrarea sangelui si sustine sistemul imunitar al corpului. Energetic, aceasta inmagazineaza grija. Din fericire, grija poate fi indepartata mult mai usor decat celelalte emotii pregnante precum furia si mahnirea.

Iti recomand sa meditezi pentru a reduce framantarile, nelinistea si grijile.

SOLDURILE SUNT UN „SERTAR” AL EMOTIILOR NEDORITE

Soldurile acumuleaza o multime de emotii negative diverse precum stres, tristete, trauma. Sunt epicentrul celei de-a doua chakre, care este centrul energetic al emotiilor. Chiar si statul mult pe scaun (caracteristic societatii noastre) afecteaza soldurile prin a le face rigide.

Iti recomand sa practici pozitii precum razboinicul, zeita si porumbelul. In plus, te invit sa citesti si articolul Gata cu scuzele! 5 Pozitii yoga pe care sa le faci la birou.

yoga-warrior

Misca-ti soldurile in cercuri. Danseaza. Scutura-te. :)

Ridica-te si mergi frecvent pe parcursul zilei.

UMERII ACUMULEAZA STRESUL

Asta este la mintea cocosului, insa simt ca umerii sunt sub-apreciati, in timp ce toata lumea se concentreaza pe deschiderea inimii si a soldurilor. Daca te simti stresat sau ingrijorat, iti recomand sa petreci 5-10 minute incercand sa-ti relaxezi umerii. Chiar te ajuta sa te eliberezi de foarte multa tensiune!

Down dog este o postura yoga minunata. Tot in articolul sugerat un pic mai sus poti gasi exercitiile potrivite care sa te ajute sa te eliberezi de stres chiar la birou.

yoga-3

Esti gata sa iti recapeti sanatatea fizica si emotionala? Pe mine ma gasesti si pe Instagram, unde postez constant sfaturi pentru o viata frumoasa si sanatoasa.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si