×

5 Moduri prin care parintii isi ranesc mental copiii

25 Jan 2018 09:35 | Mental Coaching | 2879 Vizualizari
5 Moduri prin care parintii isi ranesc mental copiii
Trebuie sa ne concentram pe a sustine pasiunile copiilor nostri, si nu sa ne impunem propriile pasiuni sau asteptari!
Scriu acest articol cu gandul la toti parintii care trebuie sa-si dea seama cat este de important sa sustina pasiunile copiilor lor, si nu propriile pasiuni. Si, credeti-ma ca sunt multi. Ii vad aproape zilnic. :)

TH are acum 14 ani si joaca fotbal de mic. La fel si eu, am crescut practicand sportul. Eram implicata. Voiam sa fiu cea mai buna. Odata ce m-am maturizat si m-am implicat in alte activitati, am cam pus de-o parte un pic din spiritul competitiv. Nu mai am nevoie de el atat de mult pe cat aveam in copilarie. Dar, de cand TH practica sportul de performanta, parca spiritul asta competitiv se intoarce catre mine. Lupta, efortul, impulsul, nevoia de a castiga si de a fi cea mai buna. Imi lipsesc multe trairi care insotesc sportul.

TH este foarte echilibrat in teren, munceste mult pentru pasiunea lui si in niciun caz nu vrea sa se dea batut. Uneori ma mir si eu de maturitatea cu care abordeaza situatiile. Si, ca parinti, a trebuit sa ne pliem pe personalitatea lui, si sa ne bucuram de faptul ca este unic, invatand din mers cum sa-i sustinem pasiunile, si nu sa ne impunem propriile idei despre cum ar trebui sa fie.

Ai simtit vreodata asta?

Poate nu in ceea ce priveste sportul, ci pentru altceva. Poate despre cantatul la nu stiu ce instrument sau obtinerea de note bune la scoala.

Sa cresti un copil este complicat. Deseori avem idealuri in mintea noastra despre cum ar trebui sa fie copiii nostri. Atunci cand acestia nu ating acele idealuri, atunci cand nu inscriu 2 goluri intr-un meci, sau nu primesc un rol intr-un recital, am avea tendinta sa ne simtim dezamagiti.

Dar, comportandu-ne asa fata de copiii nostri cu siguranta nu ne vom intari relatia cu acestia, ci din contra.

Acum, trecand la partea sportiva a vietii noastre :) am cateva sugestii despre cum putem evita sa ne ranim mental copiii. Ma voi concentra strict pe comportamentul „sportiv” al parintilor, dar puteti prelua idei de aici care sa va ajute si in alte domenii competitive in care copilul tau este implicat.

Iata cele 5 moduri prin care parintii isi ranesc mental copiii si cum ar trebui sa abordezi situatia pentru a evita astfel de devieri:

1. Sa strigi si sa dai indicatii de pe marginea terenului.

Acest lucru este daunator din mai multe motive. In primul rand, asta ii va face pe copii sa se stanjeneasca. Vor simti presiunea celorlalti copii si parinti care se uita la ei si se vor simti „semnalizati”, scosi in evidenta, de comportamentul tau.

Mai mult, daca strigi sau tipi la ei cand fac greseli sau daca le spui sa joace mai bine sau sa munceasca mai mult, le ranesti increderea in sine. Asa ca, lasa-l pe antrenor sa antreneze.

2. Sa te tii agatat de greseli.

Tinzi sa te concentrezi asupra greselilor copiilor si sa le tii morala dupa meci? Concentrarea pe negativitate nu ii va ajuta pe copiii tai sa se transforme in jucatori de calitate si va exercita o presiune suplimentara asupra lor.

Acest lucru le afecteaza si increderea. Gaseste cateva lucruri pozitive pe care sa i le spui dupa un meci, chiar si dupa o pierdere.

Mai multe poti citi in Singurele cuvinte pe care un parinte ar trebui sa i le spuna copilului sau despre sport sau orice alta performanta.

3. Sa te concentrezi prea mult pe scor sau castig.

In sport este un fapt obisnuit ca un scor favorabil sau castigul sa fie importante, dar pentru tinerii tai sportivi acest lucru este un „nu-nu”. Iti doresti ca acestia sa fie ancorati in aici si acum, fara sa te concentrezi pe viitor.

In schimb, concentreaza-te pe a-ti ajuta copii sa se focuseze asupra procesului de joc. Ar trebui sa se concentreze asupra sarcinilor specifice jocului care ar putea ajuta echipa sa castige – pasele si apararea, spre exemplu.

4. Sa te concentrezi prea mult pe a fi in primul 11 sau sa faca parte din cea mai buna echipa.

Acest lucru poate fi deosebit de daunator pentru jocul mental al copiilor, deoarece copiii se vor simti presati si iti vor prelua aceste mari asteptari ca si cand ar fi ale lor.

In schimb, indeamna-i sa se distreze practicand acest sport si facandu-si noi prieteni!

5. Sa te concentrezi prea mult pe realizarile lor sportive.

Este firesc sa fii mandru de copiii tai, dar adesea parintii copiilor sportivi de succes etaleaza prea mult trofeele si realizarile copiilor lor, laudandu-se prietenilor si vecinilor.

Acest tip de comportament le transmite copiilor ca succesul este mai important decat procesul, dobrandirea de noi competente, si bucuria de a juca.

Asa ca, haideti sa ne concentram pe cat de minunati sunt copiii nostri, fara sa ne impunem dorintele si asteptarile personale!

Vrei sa stii cum poti fi de ajutor copilului tau sportiv? Am scris mai multe in Strategii simple pentru a fi un parinte de succes pentru tanarul tau copil sportiv.

Mai multe despre parentigul sportiv si antrenamentul mental la tinerii atleti poti citi deschizand categoria mental coaching din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si